Αρχική Πολιτισμός Περού: Ανακαλύφθηκαν 168 νέα γεωγλυφικά στην πεδιάδα Nazca

Περού: Ανακαλύφθηκαν 168 νέα γεωγλυφικά στην πεδιάδα Nazca

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Nazca Peru – γεωγλυφικά
Εικόνα: Yamagata University
Διαφήμιση

Περισσότερα από 100 νέα γεωγλυφικά που ανακαλύφθηκαν μέσα και γύρω από την αρχαία πεδιάδα Nazca του Περού και τις γύρω περιοχές θα μπορούσαν να φέρουν στο φως νέες πληροφορίες σχετικά με τα μυστηριώδη προκολομβιανά έργα τέχνης που προσελκύουν το ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών για δεκαετίες.

Μετά από δύο χρόνια επιτόπιων ερευνών με αεροφωτογραφίες και drones, περουβιανές και ιαπωνικές έρευνες από το Πανεπιστήμιο Yamagata ανέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα την ανακάλυψη 168 νέων σχεδίων στην τοποθεσία που ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, στη νότια ακτή του Ειρηνικού του Περού.

Σημειώνεται πως οι ερευνητές εντόπισαν τα γεωγλυφικά σχήματα, μέσω διετούς φωτογράφισης με drone και ερευνών τεχνητής νοημοσύνης (AI), αυξάνοντας τον αριθμό των γνωστών γεωγλυφικών της Νάζκα σε 358.

Nazca Peru – γεωγλυφικά
Εικόνα: Yamagata University

Τα γεωγλυφικά, τεράστιες φιγούρες σκαλισμένες στην έρημο της Νότιας Αμερικής, χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια και αντιπροσωπεύουν ανθρώπους, γάτες, φίδια, φάλαινες δολοφόνους, πουλιά και ιθαγενείς καμαλίδες – ζώα όπως λάμα, γουανάκο και αλπακά.

Ο Χόρχε Ολάνο, επικεφαλής αρχαιολόγος για το ερευνητικό πρόγραμμα Nazca Lines, είπε ότι οι φιγούρες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είχαν κατά μέσο όρο μήκος μεταξύ 2 και 6 μέτρων. Ο σκοπός των Γραμμών Nazca, που φαινόταν μόνο από τον αέρα, παραμένει μυστήριο.

Τα ευρήματα αυτού του μήνα, ωστόσο, είναι μικρότερα και φαίνονται από το έδαφος, δήλωσε ο Μασάτο Σακάι, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Yamagata που ηγήθηκε της μελέτης.

Οι φιγούρες, εμβληματικά απομεινάρια της πλούσιας ιστορίας του Περού, απέχουν περίπου τρεις ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα, Λίμα.

Οι ερευνητές είχαν ήδη ανακαλύψει 190 φιγούρες στην περιοχή από το 2004. Όμως η απεραντοσύνη του εδάφους που καλύπτουν έχει περιπλέξει τις προσπάθειες μελέτης και διατήρησης του τόπου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Nazca Peru – γεωγλυφικά
Εικόνα: Yamagata University

Το Πανεπιστήμιο Yamagata είπε ότι η έρευνα θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στην ενημέρωση της διατήρησης των γραμμών.

Μελέτες από το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Περού βοήθησαν στην οριοθέτηση και την προστασία της περιοχής, η οποία αντιμετωπίζει απειλές από τις αστικές και οικονομικές εξελίξεις.

«Κάποια γεωγλυφικά κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω της πρόσφατης επέκτασης εργαστηρίων που σχετίζονται με την εξόρυξη στο αρχαιολογικό πάρκο», είπε ο Σακάι.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαφήμιση