Αρχική Επιστήμη Μυρμήγκια μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο με την όσφρηση

Μυρμήγκια μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο με την όσφρηση

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Μυρμήγκια - Έντομα
Διαφήμιση

Τα μυρμήγκια μπορούν να εκπαιδευτούν να ανιχνεύουν τον καρκίνο στα ούρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αν και η όσφρηση των μυρμηγκιών απέχει πολύ από το να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο στους ανθρώπους, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπαν οι ερευνητές.

Επειδή τα μυρμήγκια δεν έχουν μύτη, χρησιμοποιούν οσφρητικούς υποδοχείς στις κεραίες τους για να τα βοηθήσουν να βρουν τροφή ή να μυρίσουν πιθανούς συντρόφους. Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν σχεδόν τρεις ντουζίνες μεταξωτά μυρμήγκια (Formica fusca) να χρησιμοποιούν αυτούς τους οξείς οσφρητικούς υποδοχείς για μια διαφορετική εργασία: την εύρεση όγκων.

Σε ένα εργαστήριο, επιστήμονες μπόλιασαν φέτες όγκων καρκίνου του μαστού από ανθρώπινα δείγματα σε ποντίκια και δίδαξαν τα 35 έντομα να «συνδέουν τα ούρα από τα τρωκτικά που φέρουν όγκους με τη ζάχαρη», σύμφωνα με την Washington Post. Μόλις τοποθετηθούν σε ένα τρυβλίο Petri, τα μυρμήγκια περνούσαν 20% περισσότερο χρόνο δίπλα σε δείγματα ούρων που περιείχαν καρκινικούς όγκους έναντι υγιών ούρων, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Θέλουν απλώς να τρώνε ζάχαρη», είπε στην Washington Post ο Baptiste Piqueret, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ηθολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού στη Γαλλία.

μυρμήγκια
Εικόνα: UNSPLASH/Mikhail Vasilyev

Τα μυρμήγκια έχουν προβάδισμα έναντι των άλλων ζώων

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βιοδείκτες καρκίνου, ζώα όπως οι σκύλοι – και τώρα τα μυρμήγκια – μπορούν να εκπαιδευτούν γρήγορα για να ανιχνεύουν αυτές τις ανωμαλίες μέσω της όσφρησης τους. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια «μπορεί να έχουν το προβάδισμα έναντι των σκύλων και άλλων ζώων που είναι (περισσότερο) χρονοβόρος η εκπαίδευση», σύμφωνα με την Washington Post.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα μυρμήγκια που μυρίζουν τον καρκίνο έχουν τη δυνατότητα «να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικοί και φθηνοί βιοανιχνευτές καρκίνου», έγραψαν στη μελέτη τους.

«Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα», είπε ο Piqueret. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι απέχουμε πολύ από το να τα χρησιμοποιούμε ως καθημερινό τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου».

Πηγή: Live Science

Διαφήμιση