Αρχική Ελλάδα Νέοι σεισμoί σε Λέσβο και Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Νέοι σεισμoί σε Λέσβο και Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

0
Σεισμός - σεισμική δόνηση
Διαφήμιση

αγγελική γυπάκη

 

 

 

 

Της Αγγελικής Γυπάκη

Πιο αισθητός από κάθε άλλη φορά ο νέος τρίτος κατά σειρά ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» στις 10 το πρωί της Τρίτης 10/01/23 τη Βορειοδυτική Λέσβο, καθώς ήταν επίγειος και επιφανειακός.

Αυτό είχε ως συνέπεια να σκορπίσει και πάλι την ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής που ανασύρουν πληροφορίες από τον φονικό σεισμό του 1867 στο νησί της τάξης των 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρώτη μεγάλη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 3 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου, ενώ το εστιακό της βάθος εντοπίζεται στα 17,3 χιλιόμετρα.

Σεισμός Λέσβος 10/01

Στο μεταξύ νέος σεισμός μεγέθους 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί (10/01/23) στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε στις 10:38, 10 χλμ. νότια της Άρβης.

Σεισμός και στην Κρήτη

Του νέου σεισμού νοτίως της Άρβης, προηγήθηκε σεισμός τ 4,2 Ρίχτερ που έγινε χθες  Δευτέρα 10/01/23 38 χλμ. βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου, σε υποθαλάσσιο χώρο. Ο καθηγητής  σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος «στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις 28 Δεκεμβρίου. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει είναι της τάξεως των 4,4 Ρίχτερ και σήμερα είχαμε τα 4,2 Ρίχτερ. Δεν αποκλείω να υπερβούμε τα 4,4 Ρίχτερ, όμως το ότι βρισκόμαστε σε θαλάσσιο χώρο, περίπου 40 χλμ. μακριά από τις πλησιέστερες πόλεις της Βόρειας Κρήτης δημιουργεί μια απόσταση ασφαλείας».

Οι προηγούμενες δονήσεις στη Λέσβο

Υπενθυμίζεται  ότι στις 03:52 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 07/01/23, έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολούθησαν και άλλοι μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν που σημειώθηκε στις 04:01, εντάσεως 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών, ανοικτά των Μοσχονησίων. Άλλος ένας ισχυρός  σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε  την ίδια ημέρα  που «ταρακούνησε» τη Λέσβο λίγο πριν τις 9  το πρωί. Πάντως, ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας έγραψε  στον λογαριασμό του στο Facebook: «Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στην Λέσβο μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και των μικρότερων που έχουν ακολουθήσει δεν σχετίζονται με τον μεγάλο σεισμό και την ισχυρή σεισμική ακολουθία του 2017».

Τι λένε για τον νέο σεισμό στη Λέσβο οι ειδικοί

Οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί με τις σημερινές δονήσεις. «Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο  καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε το πρωί στο Action tv ότι: « Ο 3ος  αυτός σεισμός δείχνει ότι είναι πλήρως ενεργοποιημένο ακόμη το ρήγμα. Επειδή όμως στο χάρτη το κάθε γεωγραφικό σημείο εκδήλωσης του σεισμού ενέχουν και ένα σφάλμα περίπου ενός χλμ , είναι πιθανός να μην είναι το ίδιο ρήγμα που είχε δώσει παλαιότερε ισχυρούς σεισμούς αλλά ένα υποπαράλληλο και μικρότερο ρήγμα, ενδεχόμενο που είναι ενθαρρυντικό. Αλλά και να είναι το ίδιο ρήγμα δεν σημαίνει ότι θα δώσει πάλι ισχυρό σεισμό. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό το δυναμικό φαινόμενο που εξελίσσεται ώρα με την ώρα»  .

Ο  Καθηγητής και Πρόεδρος του ου Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ

«Απ’ ότι φαίνεται και δεδομένου ότι ήταν μικρότερος από τον προηγούμενο σεισμό 4,9 Ρίχτερ  το Σάββατο το πρωί, εκτιμούμε ότι είναι μετασεισμός. Όμως δεν πρέπει να βιαζόμαστε καθώς είχαμε ένα ιστορικό στο νησί με 6,5 Ρίχτερ στην περιβάλλουσα περιοχή…θεωρούμε ότι αποσβένονται σταδιακά οι σεισμικές δυνάμεις και εκτιμούμε προσεκτικά τους μικρότερους σεισμούς που οφείλουν να προκληθούν στην περιοχή που συνήθως εκδηλώνονται σε ένα 48ωρο. Ωστόσο, οι σεισμοί στην Ελλάδα έχουν δείξει μεγαλύτερης διάρκειας σεισμοί όπως στο Αρκαλοχώρι και τη Θήβα. Εκτιμήσεις από πολλούς συναδέλφους έχουμε και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα επιστημονικό προσωπικό πάρα πολύ ικανό .Ό, τι δεδομένο υπάρχει από συναδέλφους από όλο το φάσμα.» Πάντως, ο κ Λέκκας προέτρεψε τους συναδέλφους του να καταθέτουν  τις εκτιμήσεις τους στην επιτροπή. «Οφείλουμε να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί γιατί αυτό που θα πούμε δεν μπορούν ίσως να το κατανοήσουν οι κάτοικοι . Και έχουμε όλοι ευθύνη,  50/50 στον επιστημονικό κόσμο αλλά και στα ΜΜΕ που υπερπροβάλλουν τα φαινόμενα ενίοτε με κινδυνολογικούς τίτλους».

Ζημιές: Ρωγμές και κατολισθήσεις

Από την πρόσφατη  σεισμική δραστηριότητα στο νησί έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ρωγμές σε 130  κατοικήσιμα σπίτια  και ίσως, όπως είπε νωρίτερα ο δήμαρχος Δυτική Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος στον ΣΚΑΪ, να έχουμε άλλες περισσότερες ρωγμές σε σπίτια που δεν κατοικούνται το χειμώνα.

Από τον σημερινό νέο σεισμό έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί μικρές ζημιές σε σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος. Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη, ενώ υπάρχουν κατολισθήσεων βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος: «Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα».

Διαφήμιση