Αρχική Ελλάδα Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «εξπρές»: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «εξπρές»: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Βροχόπτωση, βροχή, καταιγίδα, κακοκαιρία
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Τέλος στον «ανοιξιάτικο» καιρό βάζει η κακοκαιρία «εξπρές» που πλήττει σχεδόν ολόκληρη την χώρα από το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως την Πέμπτη (12/1).

Παρά το κύμα βροχοπτώσεων, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ τα πρώτα χιόνια έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στα βουνά.

Βροχόπτωση κατηγορίας 3

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έντονα φαινόμενα και σημαντικές ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/01 σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά (πάνω από τα 1000-1100 μέτρα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1400-1500 μέτρα στα υπόλοιπα). Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και η εκτιμώμενη κατανομή του υετού τις πρώτες απογευματινές ώρες και αργά το βράδυ της Τρίτη 10/01.

 

SLP Jan10 1500
Εικόνα: meteo.gr
SLP Jan10 2100
Εικόνα: meteo.gr

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου κακοκαιρίας της ΕΜΥ, έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-01-2023) θα εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και από θυελλώδεις ανέμους μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-01-2023). Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη (10-01-2023):

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται :

  • μέχρι και το μεσημέρι στην Ήπειρο,
  • μέχρι το απόγευμα στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,
  • μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,
  • από τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα,
  • πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

2. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 8 με 9 και στο κεντρικό και το βορειοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα μέχρι και το μεσημέρι έως 10 μποφόρ.

3. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Την Τετάρτη (11-01-2023):

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι.
  • Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Αρναούτογλου: Με το που φύγει η κακοκαιρία «εξπρές», έρχονται νέα φαινόμενα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, από το απόγευμα της Πέμπτης (12/1) νέα φαινόμενα με βροχές και χιόνια στα ορεινά θα δουν τα δυτικά της χώρας, ενώ την Παρασκευή (13/1) η διαταραχή θα επηρεάσει περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Ειδικότερα, την Τετάρτη φαινόμενα θα έχει στα ανατολικά νησιωτικά, στη Θράκη, στις Κυκλάδες και στα δυτικά της Κρήτης. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, στους 8-12°C στα βόρεια και στους 15°C στα νότια.

Την Πέμπτη περιορίζονται τα φαινόμενα, αλλά από το απόγευμα και μετά αναμένεται νέα επιδείνωση στα δυτικά και χιόνια σε Πίνδο και ορεινή Πελοπόννησο. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 12°C στα κεντρικά, τους 5 με 10°C στα βόρεια και τους 15°C στα νότια.

Την Παρασκευή, νέα διαταραχή επηρεάζει την κεντρική, την κεντροανατολική, νοτιοδυτική και κυρίως ανατολική και νότια Ελλάδα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 8 με 11 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, στους 11 με 12°C στα κεντρικά και στους 14°C στα νότια.

Το Σάββατο, τέλος, άστατος θα είναι ο καιρός στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι θερμοκρασίες θα είναι ίδιες με την Παρασκευή.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, αύριο Τετάρτη 11 Ιανουαρίου αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές κυρίως στο Ιόνιο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές, τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 με 16 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά και τα κεντρικά ηπειρωτικά.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη νότια Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα βόρεια ορεινά και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 με 7 Μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, και στις νότιες Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα κεντρικά και τα νότια τις πρωινές ώρες. Χιόνια θα πέσουν τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου λίγες νεφώσεις προβλέπονται κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά τα κεντρικά και τα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και τα νότια.

Τέλος, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Διαφήμιση