Αρχική Περιβάλλον «Έξυπνες» και «πράσινες» στάσεις λεωφορείων στα Γρεβενά

«Έξυπνες» και «πράσινες» στάσεις λεωφορείων στα Γρεβενά

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Γρεβενά - έξυπνη στάση - στάσεις
Εικόνα: Δήμος Γρεβενών
Διαφήμιση

«Έξυπνες» στάσεις λεωφορείων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους, όπως τηλέφωνα, τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, απέκτησε ο Δήμος Γρεβενών.

Οι μοντέρνες στάσεις οικολογικής τεχνολογίας καθώς είναι ενεργειακά αυτόνομες με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων, προσφέρουν νυχτερινό φωτισμό, δυνατότητα φόρτισης smart συσκευών ενώ σύντομα θα παρέχουν ασύρματο δίκτυο Wi-Fi αλλά και λειτουργία τηλεματικής, αναγγέλλοντας την ώρα άφιξης των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων τύπου LED που υπάρχουν.

«Με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές που αναβαθμίζουν ριζικά το αστικό περιβάλλον και τις δημόσιες συγκοινωνίες, η Δημοτική Αρχή Γρεβενών προχώρησε στην τοποθέτηση “έξυπνων” στάσεων λεωφορείων, αξιοποιώντας ορθά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία υπέρ των πολιτών στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα», τονίζει από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χρήστος Τριγώνης.

Συνολικά, έχουν εγκατασταθεί 13 έξυπνες στάσεις, προϋπολογισμού 50.000€, περιλαμβάνοντας τα εξής σημεία: 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο, Διοικητήριο, ΕΠΑΛ, Νοσοκομείο, Εργατικές Κατοικίες, Κ.Ταλιαδούρη, Κοιμητήρια αλλά και την Κοινότητα Μυρσίνης της Δημοτικής Ενότητας Γρεβενών.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ»

H τοπική ανάπτυξη, η προστασία περιβάλλοντος, αλλά και η προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει κατανείμει ποσό ύψους μέχρι 28.230.000,00 € από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» σε όλους τους Δήμους της Χώρας με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων για την προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού άξονα προτεραιότητας «Τοπική ανάπτυξη και προστασία περιβάλλοντος» του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».

Δικαιούχοι της επιχορήγησης

Δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι οι Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού της χώρας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή όπως εμφανίζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Πίνακας Δικαιούχων Δήμων)..

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά

Το ποσό επιχορήγησης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Οι Δήμοι με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους επιχορηγούνται με το ποσό των 45.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
  • Οι Δήμοι με πληθυσμό από 3.000 έως 10.000 κατοίκους επιχορηγούνται με το ποσό των 60.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
  • Οι Δήμοι με πληθυσμό από 10.000 έως 30.000 κατοίκους επιχορηγούνται με το ποσό των 120.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
  • Οι Δήμοι με πληθυσμό από 30.000 έως 50.000 κατοίκους επιχορηγούνται με το ποσό των 150.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
  • Οι νεοσύστατοι Δήμοι του άρθρου 154 του ν. 4600/2019 (Α ́43) επιχορηγούνται με το ποσό των 150.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Διαβάστε επίσης:  Best City Awards 2023: «Αργυρό» βραβείο στο Δήμο Χαλανδρίου

Διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος

Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31/12/2023 με δυνατότητα παράτασης. Η παράταση δίνεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑγκαλιαστείτε, κάνει καλό!
Επόμενο άρθροΕίναι ο ήλιος μας ένας κόμβος σε ένα γιγάντιο εξωγήινο Διαδίκτυο;