Αρχική Διάστημα Είναι ο ήλιος μας ένας κόμβος σε ένα γιγάντιο εξωγήινο Διαδίκτυο;

Είναι ο ήλιος μας ένας κόμβος σε ένα γιγάντιο εξωγήινο Διαδίκτυο;

Σύνταξη: ecozen.gr

0
sun
Εικόνα: : NASA/SDO
Διαφήμιση

Χρησιμοποιούν οι εξωγήινοι μια ιδιορρυθμία της βαρύτητας του ήλιου για να μεταδώσουν πληροφορίες μέσω ενός διαστρικού δικτύου επικοινωνίας;

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι εξερεύνησαν αυτήν την ενδιαφέρουσα πιθανότητα και σάρωση για σήματα που προέρχονται από κρυμμένους μη ανθρώπινους ανιχνευτές που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο.

Μέχρι στιγμής, η μέθοδος δεν έχει βρει σημάδια εξωγήινων που ταξιδεύουν στο διάστημα, αλλά αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη νέα λεωφόρο κυνηγιού για εξωγήινους ως μέρος της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης (SETI).

Η νέα στρατηγική αναζήτησης βασίζεται στα ευρήματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος έδειξε το 1915 ότι η βαρύτητα παραμορφώνει τον ιστό του χωροχρόνου. Αυτό σημαίνει ότι τεράστια αντικείμενα, όπως αστέρια και γαλαξίες, λυγίζουν το φως γύρω τους. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως βαρυτικός φακός, επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν εξαιρετικά μακρινά αντικείμενα των οποίων το φως έχει παραμορφωθεί από τεράστιους γαλαξίες και σμήνη γαλαξιών στο προσκήνιο.

«Μοιάζει πολύ με μεγεθυντικό φακό», είπε ο Νίκολας Τουσέι, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Penn State.

Πώς λειτουργεί

Τόσο με βαρυτικό φακό, όσο και με μεγεθυντικό φακό, η μεγέθυνση λειτουργεί καλύτερα όταν ένα άτομο ή ένας ανιχνευτής είναι τοποθετημένος σε ένα συγκεκριμένο σημείο γνωστό ως εστιακό σημείο, είπε.

Το βαρυτικό εστιακό σημείο του ήλιου ξεκινά από περίπου 550 αστρονομικές μονάδες (AU), ή 550 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου, είπε ο Τουσέι. Ένα τηλεσκόπιο που τοποθετείται σε αυτό το σημείο θα έχει εκπληκτικές ικανότητες – θα μπορούσε να παρατηρεί ηπείρους και βουνά σε έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο αστέρι, πρόσθεσε.

«Το φως πηγαίνει και στις δύο κατευθύνσεις», είπε ο Τουσέι. «Αν μπορείτε να μεγεθύνετε το φως που έρχεται προς εσάς, μπορείτε επίσης να μεγεθύνετε το φως που σβήνει».

Αυτό σημαίνει ότι ο βαρυτικός φακός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική αποστολή σημάτων σε διαστρικές αποστάσεις, έτσι οι επιστήμονες υποθέτουν ότι εξωγήινοι με γνώσεις τεχνολογίας τοποθετούν ανιχνευτές στα εστιακά σημεία των άστρων, μετατρέποντάς τους ουσιαστικά σε ένα γιγάντιο δίκτυο επικοινωνίας από σημείο σε σημείο.

Ήλιος

Για να δοκιμάσουν αυτή την ιδέα, ο Τουσέι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια για να πραγματοποιήσουν έξι σαρώσεις πέντε λεπτών για ραδιοφωνικά σήματα που προέρχονται από το βαρυτικό εστιακό σημείο του ήλιου. Και τι βρήκαν;

«Τίποτα», είπε. «Για να το πούμε με ακρίβεια: Στις συχνότητες που παρατηρήσαμε, κατά τη διάρκεια του χρόνου που παρατηρήσαμε, δεν βρήκαμε συναρπαστικά σήματα εξωγήινης προέλευσης».

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο The Astronomical Journal και παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Τουσέι στην 241η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Αν και τα ευρήματα δεν είναι ακόμη απόδειξη του ET, ο Τουσέι είπε ότι είναι πιθανό οι εξωγήινοι ανιχνευτές που τοποθετούνται στο βαρυτικό εστιακό σημείο του ήλιου να ενεργοποιούνται μόνο από καιρό σε καιρό. Και άλλα αστέρια έχουν ιδιότητες που τους κάνουν καλύτερους κόμβους σε ένα γιγαντιαίο διαστημικό διαδίκτυο, επομένως αυτοί θα μπορούσαν να είναι πρόσθετοι στόχοι αναζήτησης, πρόσθεσε.

Θεωρεί τη μέθοδο περισσότερο ως μια απόδειξη της ιδέας που μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρον εάν εφαρμοστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με περισσότερους πόρους.

«Μιλάμε πάντα για νέους τρόπους αναζήτησης στον τομέα του SETI», δήλωσε η Τζούλια ΝτεΜάρινες, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ που δεν συμμετείχε στην εργασία. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω μια αποκλειστική αναζήτηση για τη συγκεκριμένη δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων».

Όταν δεν φαίνεται τίποτα σε μια αναζήτηση SETI, θα μπορούσε να σημαίνει πολλά πράγματα, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένου ότι κανείς δεν επικοινωνεί εκεί έξω ή απλώς ότι κανείς δεν επικοινωνεί με αυτούς τους τρόπους. Οποιαδήποτε νέα μέθοδος αναζήτησης είναι πάντα ευπρόσδεκτη, είπε η ΝτεΜάρινες.

«Αν δεν κοιτάξεις», πρόσθεσε, «τότε δεν θα μάθεις ποτέ».

Πηγή: Live Science

Διαφήμιση