Αρχική Ευζωία Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό!

Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό!

21 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς είναι εδώ για να θυμίσει σε όλους μας τα οφέλη της αγκαλιάς για την υγεία και την ψυχική μας ισορροπία. Όταν είμαστε θυμωμένοι, στρεσαρισμένοι, μελαγχολικοί, ακόμη και άρρωστοι, νιώθουμε πολύ καλύτερα μετά από μια σφιχτή αγκαλιά με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Μια αγκαλιά παρηγορεί και ανακουφίζει. Μας δίνει τη βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι και αβοήθητοι σε αυτόν τον κόσμο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα μικρά παιδιά όταν είναι λυπημένα το πρώτο πράγμα που ζητάνε είναι μια «αγκαλίτσα».

Πότε καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Αγκαλιάς

Η Εθνική Ημέρα Αγκαλιάς έρχεται πάντα λίγες ημέρες μετά την Blue Monday, την τρίτη Δευτέρα της νέας χρονιάς, ευρύτερα γνωστή ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Οι δυο αυτές μέρες συνδέονται μεταξύ τους, καθώς η Μέρα Αγκαλιάς καθιερώθηκε ως «αντίπαλο δέος» της χειμερινής μελαγχολικής μέρας. Για την ιστορία, το 1986 στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ ο αιδεσιμότατος Kevin Zaborne, έχοντας παρατηρήσει την μελαγχολική διάθεση των πιστών μετά το τέλος των γιορτών, είχε την εμπνευσμένη ιδέα να ενθαρρύνει τις αγκαλιές.

Ο παρατηρητικός ιερέας είχε αντιληφθεί αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «εποχική κατάθλιψη» που συνδέεται άμεσα με τις κρύες σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Για να βελτιώσει λοιπόν την μελαγχολική διάθεση, ο αιδεσιμότατος ενθάρρυνε τους πιστούς κάθε φορά  να αγκαλιάζουν ο ένας το άλλο σφιχτά για μερικά λεπτά. Έτσι θα ένιωθαν καλύτερα και θα δημιουργούσαν πιο στενούς δεσμούς μεταξύ τους και θα ένιωθαν λιγότερο μόνοι. Ο αιδεσιμότατος ήξερε ότι η αγκαλιά, αυτή η στενή επαφή με ένα άλλο πρόσωπο, κάνει καλό στην ψυχή μας και στο σώμα μας. Η αλήθεια είναι ότι μια σφιχτή αγκαλιά ευνοεί τη  έκκριση της ωκυτοκίνης – της ορμόνης της αγάπης – η οποία έχει μόνο θετικές επιδράσεις στην υγεία του οργανισμού μας

Από τότε, κάθε 21 Ιανουαρίου άνδρες και γυναίκες κυκλοφορούν στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους και γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, μοιράζοντας αγκαλιές σε όλους τους περαστικούς.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Οι αγκαλιές βοηθούν στην καταπολέμηση της χειμερινής μελαγχολίας

Η αλήθεια είναι ότι μετά την χαρούμενη και γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων, όλοι παρατηρούμε γύρω μας μια πιο «πεσμένη», αν όχι μελαγχολική διάθεση. Λίγο το κρύο, λίγο οι μικρές μέρες και οι μεγάλες νύχτες, ο χειμώνας μπορεί να οδήγησει σε μια μελαγχολία που δυσκολεύει την καθημερινή μας ζωή. Αν σε αυτό προσθέσουμε το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο, το συνάχι, την εποχική γρίπη, και στις μέρες μας την και την επιδημία του covid που δεν μας έχει αφήσει ακόμη, σε συνδυασμό με το άδειο πορτοφόλι μετά τις γιορτές, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί σχεδόν κανείς δεν έχει καλή διάθεση την περίοδο μετά τις γιορτές.

Ευτυχώς για εμάς, η αγκαλιά είναι ένα τεράστιο παρηγορητικό όπλο που διεγείρει την παραγωγή ορμονών κατά της κατάθλιψης, όπως η ενδορφίνη, η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη. Η αγκαλιά ενός ανθρώπου που αγαπάμε μας χαρίζει στήριξη, εμπιστοσύνη και ζεστασιά. Και πάνω απ’ όλα τη βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο.

Οι αγκαλιές βοηθούν στην καταπολέμηση τους στρες

Μια αγκαλιά ισοδυναμεί με αμέτρητα ανάμεικτα συναισθήματα που είναι δύσκολο να βάλουμε σε λέξεις. Οι αγκαλιές όμως είναι ίσως το πιο ισχυρό μέσο για να δείξουμε στον άλλο ότι κατανοούμε και ότι συμπάσχουμε. Όταν ένα παιδί υποφέρει, έχει χτυπήσει ή είναι άρρωστο, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να το πάρουμε αγκαλιά. Η αγκαλιά ηρεμεί και καθησυχάζει. Με μια αγκαλιά επίσης δείχνουμε την χαρά, την συμπάθεια, την κατανόηση, την αγάπη μας. Η αγκαλιές προσφέρουν επίσης άμεση εκτόνωση της πίεσης σε περιόδους άγχους. Έχει αποδειχθεί ότι η ανθρώπινη επαφή μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, ενώ παράλληλα παράγει ενδορφίνες – τις ορμόνες που προκαλούν ευεξία. Έτσι, αν νιώθουμε το στρες να μας κυριεύει, το καλύτερο φάρμακο είναι να μας πάρει κάποιος μια σφιχτή αγκαλιά.

Οι αγκαλιές κάνουν καλό στην υγεία μας

Για να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα στις ιώσεις του χειμώνα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια μεγάλη αγκαλιά! Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τις σωματικές επαφές από τον φόβο του μήπως μεταδώσουμε μικρόβια. Η αλήθεια είναι ότι η σωματική επαφή μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και ενισχύει τα αντισώματά μας. Μάλιστα σύμφωνα με τις ειδικές μελέτες, ακόμη και 5 λεπτά αγκαλιάς την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Τα οφέλη της αγκαλιάς για όλες τις ηλικίες

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη  ηλικία που απολαμβάνουμε τις αγκαλιές. Είναι γνωστό ότι η αγκαλιά του μωρού από τις πρώτες ώρες της ζωή τους είναι απαραίτητη για τη μελλοντική συναισθηματική του ισορροπία. Οι αγκαλιές βοηθούν τα μωρά να αναπτυχθούν σωστά, να μειώσουν το στρες και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Οι αγκαλιές μεγαλώνουν σωστά τα μωρά.

Οι ηλικιωμένοι, επίσης,  είναι κι αυτοί πολύ ευαίσθητοι στη σωματική επαφή. Μια αγκαλιά, μια αγκαλιά, μια χειραψία ή ακόμη και ένα χαμόγελο είναι μερικές φορές αρκετά για να δημιουργήσουν ένα δεσμό εγγύτητας και να φέρουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο τους. Γι’ αυτό δεν διστάζουμε και αγκαλιάζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους γύρω μας.

Όλοι χρειαζόμαστε μια σφιχτή αγκαλιά για να τα βγάλουμε πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες, τις λύπες και τις στενοχώριες. Με αγκαλιές και φιλιά μοιραζόμαστε επίσης τις χαρές μας.

Παγκόσμια Ημέρα αγκαλιάς, λοιπόν. Ας αγκαλιαστούμε, μας κάνει καλό!

Διαφήμιση