Αρχική Ελλάδα Επιστήμονες καταγράφουν την χλωρίδα και την πανίδα στους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους...

Επιστήμονες καταγράφουν την χλωρίδα και την πανίδα στους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας  

48 επιστήμονες από πανεπιστήμια, ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα μελετούν την βιοποικιλότητα και ξεκινούν άμεσα τις εργασίες πεδίου, υπό τον επιστημονικό συντονισμό του ΕΚΠΑ.

Σύνταξη: ecozen

0
Διαφήμιση

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η καταγραφή της βιοποικιλότητας σε είκοσι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο  Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης, συζητήθηκαν οι άξονες και οι κατευθύνσεις για την υλοποίηση του έργου, προκειμένου οι 48 επιστήμονες από πέντε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, ένα ινστιτούτο και ένα ερευνητικό κέντρο, υπό τον επιστημονικό συντονισμό του ΕΚΠΑ, να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες πεδίου για την επιτόπια αναγνώριση και καταγραφή των ειδών της πανίδας και της χλωρίδας στους αρχαιολογικούς χώρους.

 

 

Οι αρχαιολογικοί χώροι που εντάσσονται στην Προγραμματική Σύμβαση είναι οι παρακάτω:

  1. Ακρόπολη – Αρχαία Αγορά – Λόφοι
  2. Επίδαυρος
  3. Ολυμπία
  4. Φίλιπποι
  5. Μεσσήνη
  6. Απτέρα Χανίων
  7. Mon Repos στην Κέρκυρα
  8. Δωδώνη
  9. Αρχαία Νικόπολη
  10. Μετέωρα

  1. Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών,
  2. Παλαιά Πόλη Ιωαννίνων και νησί της λίμνης,
  3. Ακροκόρινθος,
  4. Γραμβούσα-Μπάλος,
  5. Μυστράς,
  6. Δήλος,
  7. Σούνιο,
  8. Βραυρώνα,
  9. Δελφοί
  10. Φαιστός

Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν λειτουργήσει ως θύλακες  προστασίας και καταφύγια για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, διότι χάρη στη θεσμική θωράκισή τους, έχουν τεθεί περιορισμοί σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων που ασκεί πιέσεις στη βιοποικιλότητα, όπως η εκτός σχεδίου δόμηση, το κυνήγι, η υπεράντληση υδάτων ή η ρύπανση του εδάφους από την γεωργία.

Ερέχθειο

Είναι χαρακτηριστικό ότι το στενοενδημικό φυτό Μικρομέρια της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana) απαντά αποκλειστικά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στους Δελφούς ή στην Επίδαυρο διαβιούν σπάνια είδη πουλιών και ερπετών.

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία θα διαρκέσει 18 μήνες, το ΥΠΠΟΑ θα προσδιορίσει το γεωγραφικό αντικείμενο μελέτης σε κάθε επιλεγμένο αρχαιολογικό χώρο και θα συνεισφέρει με τα διαθέσιμα στοιχεία βιοποικιλότητας, το ΥΠΕΝ θα εξασφαλίσει τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών για τις εργασίες πεδίου, το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει την επιστημονικό συντονισμό εξειδικευμένων επιστημόνων από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας -Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα αξιοποιήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν στην επιχειρησιακή του λειτουργία και στο σχεδιασμό των διαχειριστικών του δράσεων.

info
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σκοπός του είναι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, η μελέτη και προστασία της βιοποικιλότητας, η προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαφήμιση