Αρχική Κόσμος Ξανά αντιμέτωπη με το ψύχος και το σκοτάδι η Ουκρανία

Ξανά αντιμέτωπη με το ψύχος και το σκοτάδι η Ουκρανία

0
Ουκρανία - διακοπές ρεύματος
Εικόνα: Twitter/Issac | Исcак
Διαφήμιση

Σε νέες διακοπές ηλεκτροδότησης έκτακτης ανάγκης προχώρησε η Ουκρανία το πρωί της Πέμπτης, καθώς ακόμα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστησαν οι ενεργειακές της υποδομές από τα πρόσφατα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα.

Η Ρωσία έπληξε ξανά ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, με το τελευταίο μεγάλο κύμα επιθέσεων να λαμβάνει χώρα την Δευτέρα.

Οι «περισσότεροι» από τους σχεδόν 70 πυραύλους που εκτόξευσε η Μόσχα αναχαιτίστηκαν, διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία διανύει μια περίοδο του έτους κατά την οποία η κατανάλωση ενέργειας συνήθως αυξάνεται, καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς και σε πολλές περιοχές τις χώρας οι κάτοικοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολικό ψύχος.

Οι ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές ελλείψεις στην παροχή ενέργειας, αναφέρει ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου.

«Έως τις 11.00 π.μ. στις 8 Δεκεμβρίου, λόγω των ζημιών που προκάλεσαν πυραυλικά χτυπήματα σε εργοστάσια ενέργειας και το δίκτυο υψηλής τάσης, το σύστημα έχει σημαντική έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η εταιρία διαχείρισης του δικτύου Ukrenergo.

Η εταιρία ανέφερε ότι η κατάσταση περιπλέκεται από τις καιρικές συνθήκες, με τις δυτικές περιοχές να αντιμετωπίζουν παγετό, βροχή, χιόνι και ισχυρούς ανέμους που έχουν ως αποτέλεσμα να πιάνουν πάγο τα καλώδια, αλλά η δυσκολότερη κατάσταση είναι στις ανατολικές περιοχές όπου οι συγκρούσεις είναι σφοδρότερες.

«Σε όλες τις περιοχές, υπάρχει έλλειψη ενέργειας -έως το ένα τρίτο αυτής που απαιτείται», δήλωσε ο Ολεξάντρ Σταρούχ, κυβερνήτης στην περιοχή της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Εγκλήματα πολέμου χαρακτηρίζει τις επιθέσεις η Ουκρανία

Οι επιθέσεις της Δευτέρας ξεκίνησαν ενώ επρόκειτο να τελειώσουν οι έκτακτες διακοπές ρεύματος καθώς είχαν αποκατασταθεί οι προηγούμενες ζημιές. Η DTEK, η μεγαλύτερη στην Ουκρανία ιδιωτική εταιρία παραγωγής ενέργειας, δήλωσε ότι τώρα γίνονται έκτακτες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, στη νότια περιοχή της Οδησσού και στην πόλη Ντνιπρό στην κεντρική Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Εκρήξεις σε δύο ρωσικά αεροδρόμια – Πληροφορίες για νεκρούς

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχει αυξήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι τα πλήγματα σε βασικές υποδομές είναι στρατιωτικά αποδεκτές. Η Ουκρανία λέει ότι οι επιθέσεις που έχουν στόχο να προκαλέσουν προβλήματα σε αμάχους αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις υποδομές ήταν «αναπόφευκτες».

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για εικόνες «αποκάλυψης» στην ουκρανική πρωτεύουσα φέτος τον χειμώνα, εάν συνεχιστούν τα ρωσικά χτυπήματα από αέρος σε υποδομές. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει συχνό φαινόμενο και η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να εξοικονομούν ενέργεια, μειώνοντας τη χρήση οικιακών συσκευών όπως φούρνοι και πλυντήρια.

«Το μεγαλύτερο πλήγμα σε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα»

Περισσότερους από 1.000 πυραύλους και ρουκέτες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax Ukraine, επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, είπε σε μια συνάντηση που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας ψάχνουν σε όλον τον κόσμο για τον εξοπλισμό που απαιτείται για τις επισκευές.

«Αυτές οι επιθέσεις συνιστούν το μεγαλύτερο πλήγμα σε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα. Περισσότερες από 1.000 οβίδες και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον των εγκαταστάσεων και των γραμμών, συμπεριλαμβανομένων και των υποσταθμών», φέρεται να είπε ο Κουντρίτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τώρα σοβαρές ελλείψεις, μολονότι η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 25-30% σε σύγκριση με την προπολεμική περίοδο.

«Το σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί, δεν έχει διαλυθεί, ούτε έχει αποσυνδεθεί», διαβεβαίωσε ο Κουντρίτσκι.

Την περασμένη εβδομάδα η Ukrenergo ανέφερε ότι εξασφάλισε δάνεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΑΑ για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις, αλλά και για να βελτιώσει την οικονομική σταθερότητά της.

Ένατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προτείνει η ΕΕ

Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα αποτελέσει τον ένατο σε σειρά τέτοιο μηχανισμό της ΕΕ με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία συνεχίζει να φέρνει θάνατο και καταστροφή στην Ουκρανία. Στοχεύει σκόπιμα αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, επιδιώκοντας να παραλύσει τη χώρα στις αρχές του χειμώνα. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει για τη σκληρότητά της», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα οκτώ πακέτα κυρώσεων που θεσπίσαμε μέχρι στιγμής είναι ήδη σκληρά. Σήμερα, εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία, με ένατο πακέτο κυρώσεων» τονίζει στο μήνυμά της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει να προστεθούν «σχεδόν 200 επιπλέον άτομα και οντότητες στον κατάλογο κυρώσεων».

«Αυτό περιλαμβάνει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και μεμονωμένους αξιωματικούς και αμυντικές βιομηχανικές εταιρείες, μέλη της κρατικής Δούμας και του ομοσπονδιακού συμβουλίου, υπουργούς, κυβερνήτες και πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων. Αυτός ο κατάλογος καλύπτει πρόσωπα-κλειδιά στις βάρβαρες και σκόπιμες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, στην απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία και στην κλοπή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων» σημειώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, η Κομισιόν προτείνει «την επιβολή κυρώσεων κατά τριών επιπλέον ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης συναλλαγών στη Ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης για περαιτέρω παράλυση των ταμειακών μηχανών του Πούτιν». Η Πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνει παράλληλα την επιβολή νέων ελέγχων και περιορισμών στις εξαγωγές, ιδίως για αγαθά διπλής χρήσης.

«Αυτό περιλαμβάνει βασικά χημικά, νευρoπαραλυτικά αέρια, ηλεκτρονικά και εξαρτήματα πληροφορικής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη ρωσική πολεμική μηχανή» διευκρινίζει. Επιπροσθέτως, προτείνεται να κοπεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε κάθε είδους drones και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

«Προτείνουμε την απαγόρευση των απευθείας εξαγωγών κινητήρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και της εξαγωγής σε οποιεσδήποτε τρίτες χώρες, όπως το Ιράν, που θα μπορούσαν να προμηθεύουν τη Ρωσία» επισημαίνει η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Θα στοχεύσουμε επίσης τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή κόβοντας από τον αέρα τέσσερα επιπλέον κανάλια και όλες τις άλλες πλατφόρμες διανομής» συμπληρώνει.

Μεταξύ των νέων κυρώσεων είναι «περαιτέρω οικονομικά μέτρα κατά του ρωσικού τομέα ενέργειας και εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων επενδύσεων εξόρυξης στη Ρωσία».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι το ένατο πακέτο κυρώσεων «προστίθεται στην πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα καθώς και στο παγκόσμιο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου που συμφωνήθηκε μεταξύ των G7».

«Η διεθνής συνεργασία ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC

Διαφήμιση