Αρχική Κόσμος Πρόταση ειρήνης από την Ουκρανία απέρριψε η Ρωσία

Πρόταση ειρήνης από την Ουκρανία απέρριψε η Ρωσία

0
Κρεμλίνο - Ρωσία
Εικόνα: UNSPLASH/Alex Zarubi
Διαφήμιση

Μια πρόταση ειρήνης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που θα περιελάμβανε μια αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, απέρριψε η Ρωσία την Τρίτη, λέγοντας πως το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί νέες «πραγματικότητες» επί του εδάφους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως αυτές οι πραγματικότητες περιλαμβάνουν την προσθήκη στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ως «νέων υποκειμένων» της, δηλαδή τις προσαρτήσεις που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, αλλά οι περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν καταδικάσει ως παράνομες.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ως απάντηση σε ένα αίτημα του Ζελένσκι προς τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών χθες, Δευτέρα, για περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, υποστήριξη για οικονομική και ενεργειακή σταθερότητα, και υποστήριξη για μια ειρηνική λύση που θα ξεκινούσε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αρχής γενομένης τα Χριστούγεννα.

«Αυτά είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών», τόνισε ο Πεσκόφ.

«Η ουκρανική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για την προταθείσα αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Και αυτές οι πραγματικότητες δείχνουν πως νέα υποκείμενα έχουν εμφανιστεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων που έλαβαν χώρα σε αυτές τις περιοχές. Χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτές οι νέες πραγματικότητας, κανένα είδος προόδου δεν είναι δυνατό», συνέχισε.

«Δεν υπάρχει θέμα» η Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε.

Παράνομα τα «δημοψηφίσματα» λένε η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της απέρριψαν ως παράνομα τα «δημοψηφίσματα» στα οποία αναφέρθηκε ο Πεσκόφ που διεξήχθησαν σε τέσσερις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που κατέχει εν μέρει η Ρωσία, λέγοντας ότι «διεξήχθησαν υπό την απειλή όπλου».

Αφότου ανακοίνωσε τις προσαρτήσεις, η Ρωσία έχασε σημαντικό έδαφος στη νότια και ανατολική Ουκρανία και μιλά πιο συχνά για την προθυμία της να διεξαγάγει συνομιλίες ειρήνης.

Όμως λέει πως δεν βλέπει η Ουκρανία και η Δύση, που παρέχει όπλα στον Κίεβο, να είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες το ότι μιλά για διπλωματία είναι μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προκειμένου να επιτρέψει στις εξαντλημένες δυνάμεις της να ανασυνταχθούν έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες πολέμου και μια σειρά από ήττες και υποχωρήσεις.

Η Ουκρανία λέει πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της και να αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει, και ο Ζελένσκι κάλεσε χθες τους ηγέτες της G7 να υποστηρίξουν την ιδέα του για τη σύγκληση μια ειδικής Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη.

Η σύνοδος θα μπορούσε να επικεντρώσει στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου δέκα σημείων του Κιέβου που επιμένει, μεταξύ άλλων, στην αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και σε καμία εδαφική παραχώρηση εκ μέρους του Κιέβου.

«Ανεξάρτητα από το τι προτίθεται να κάνει ο επιτιθέμενος, όταν ο κόσμος είναι πραγματικά ενωμένος, είναι τότε ο κόσμος, όχι ο επιτιθέμενος που καθορίζει πώς εξελίσσονται τα γεγονότα», είπε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό μήνυμά του μέσω βίντεο χθες.

Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία δεν έχει τοποθετήσει βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τον πυρηνικό σταθμό, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ως μια ντε φάκτο αποθήκη όπλων. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι βομβαρδίζουν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη.

ζαποριζια πυρηνικο εργοστασιο
Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία παραμένει σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/IAEA), που προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό.

Έκρηξη σε γέφυρα στη Μελιτόπολη – Διακόπηκε η ροή βασικών αγαθών

Μια μείζονος σημασίας γέφυρα που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία καταστράφηκε σε μια φερόμενη επίθεση δολιοφθοράς που ενορχηστρώθηκε από το Κίεβο.

Η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου M-14 κοντά στην πόλη της Μελιτόπολης απεικονίστηκε την Τρίτη κατεστραμμένη, ενώ μέρος της έχει πέσει στο κανάλι της Μολόχνας μετά από έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχε ως στόχο τις κολόνες στήριξης της.

Η γέφυρα βρισκόταν κατά μήκος μιας ζωτικής οδικής σύνδεσης μεταξύ αποθηκών ανεφοδιασμού στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας και της πρώτης γραμμής κοντά στη Χερσώνα, και έγινε ιδιαίτερα σημαντική αφού η γέφυρα Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία υπέστη σοβαρές ζημιές.

Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά είναι γνωστό ότι επιχειρούν στην περιοχή.

Ο φιλορώσος αξιωματούχος Βλαντιμίρ Ρογκόβ είπε ότι ο κύριος στόχος των Ουκρανών ήταν «να διαταράξουν τον εφοδιασμό ζωτικών αγαθών – τροφίμων, φαρμάκων και οικοδομικών υλικών στα απελευθερωμένα εδάφη της Ζαπορίζια και της Χερσώνας», αλλά και στην Κριμαία.

Παρόλο που η καταστροφή της γέφυρας θα διακόψει τη ροή βασικών αγαθών, είναι πολύ πιθανό ότι ο πραγματικός στόχος της επίθεσης ήταν να διακοπεί ο στρατιωτικός εφοδιασμός.

Φήμες για νέα επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή

Οι μάχες στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας έχουν γίνει λιγότερο έντονες από τη στιγμή που ο στρατηγός Σουροβίκιν διέταξε μια υποχώρηση από την πόλη Χερσώνα πριν από έναν μήνα, αλλά συνεχίζονται, εν μέσω φημών που η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα επίθεση στην περιοχή σύντομα.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα να επιτεθεί από τη Χερσώνα πέρα από τον ποταμό Ντνίπρο και δεν αναμένουν να λάβει χώρα μια τέτοια επίθεση.

Όμως η Ουκρανία ελέγχει πλήρως μια σειρά από άλλες διελεύσεις βορειότερα, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πραγματοποιήσουν μια επίθεση προς τα νότια με σχετική ευκολία.

Η Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται 60 μίλια βόρεια της Μελιτόπολης, είναι ένα τέτοιο σημείο διέλευσης, ενώ ένα άλλο βρίσκεται 40 μίλια βορειότερα στο Ντνίπρο.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail

Διαφήμιση