Αρχική Ειδήσεις Λιβύη: Διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στην Κρήτη

Λιβύη: Διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στην Κρήτη

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΒΥΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ NAJLA EL MANGOUSH (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) - Διάβημα
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με την Λίβυα ομόλογό του, Najla El Mangoush, την Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης πρόκειται να καταθέσει το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, σύμφωνα με τα λιβυκά ΜΜΕ.

Μετά το διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη τον Νοέμβριο, η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης φέρεται έτοιμη να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας, καθώς θεωρεί τις περιοχές αυτές αμφισβητούμενες, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους υποστήριξε ότι η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη, δημιουργώντας τετελεσμένα και ορίζοντας θαλάσσια σύνορα», σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβόλαια για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενη περιοχή ανάμεσά στις δύο χώρες» δήλωσε η Μάνγκους, και συμπλήρωσε: «Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά και προειδοποιούμε για τις συνέπειές της».

«Επιβεβαιώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας με τα υπάρχοντα διπλωματικά μέσα», πρόσθεσε.

«Ανεύθυνες ενέργειες της Ελλάδας»

Επιπλέον, στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Τρίπολη, «θα προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την λύπη του «για τις ανεύθυνες ενέργειες της Ελλάδας, η οποία ανέθεσε σε ορισμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου την διεξαγωγή ερευνών φυσικού αερίου σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες ωστόσο είναι αμφισβητούμενες».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

 

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε για την σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου και συμπλήρωσε: «Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία».

Επιπλέον, τόνισε ότι υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές.

«Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Διαφήμιση