Αρχική Ελλάδα Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές απειλές για τα νησιά

Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές απειλές για τα νησιά

0
ΥΠΕΞ - απάντηση
Υπουργείο Εξωτερικών
Διαφήμιση

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς αναφέρθηκε ξανά σε αποστρατιωτικοποίηση των  ελληνικών νησιών και εξαπέλυσε απειλές, χρησιμοποιώντας την φράση που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια συνάντησης με τον Ρουμάνο ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ενόχλησή του για ελληνική στρατιωτική άσκηση σε Ρόδο και Λέσβο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό. Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την πολιτική των παραβιάσεων, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ή κάνει πίσω η Ελλάδα ή κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρός μας είπε ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».

Η ελληνική απάντηση

«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα», προσθέτει.

«Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

ΗΠΑ προς Τουρκία: Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων συμμαχικών χωρών

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά επέλεξε να στείλει το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στη μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Μενέντεζ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία.

«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση, είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία απαιτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛιβύη: Διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΕτοιμάστε σούπα βοτάνων με την Σοφία Τριάντου