Αρχική Κόσμος Κοινωνική κατακραυγή για τις εκτελέσεις σε Ιράν και Αφγανιστάν

Κοινωνική κατακραυγή για τις εκτελέσεις σε Ιράν και Αφγανιστάν

0
Ιράν - Αφγανιστάν εκτελέσεις - Ισλάμ
Εικόνα: UNSPLASH/ Artin Bakhan
Διαφήμιση

Οι αρχές στο Ιράν εκτέλεσαν την Πέμπτη έναν διαδηλωτή, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για επίθεση με μαχαίρι και τον αποκλεισμό ενός δρόμου. Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ότι εκτελέστηκε δημόσια ένας Αφγανός, που είχε καταδικαστεί για φόνο.

Ο διαδηλωτής στο Ιράν εκτελέστηκε επειδή φέρεται να τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συγκλονίζουν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες τη χώρα, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία Tasnim και Mizan Online.

«Ο Μοχσέν Σεκαρί, ένας ταραξίας ο οποίος στις 25 Σεπτεμβρίου έκλεισε τη λεωφόρο Σατάρ Χαν και μαχαίρωσε ένα μέλος της Μπασίτζ, εκτελέστηκε σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη», ανέφερε το Mizan Online.

Συνολικά ένδεκα άνθρωποι κινδυνεύουν να καταδικαστούν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στο Ιράν.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η αρχική απόφαση εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης και η έφεση εκδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Νοεμβρίου. Οι δικαστικές αρχές διευκρίνισαν ότι ο Σεκαρί κρίθηκε ένοχος επειδή χρησιμοποίησε «το όπλο του με σκοπό να σκοτώσει, να προκαλέσει τον τρόμο και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας».

«Σκοπίμως τραυμάτισε έναν Μπασίτζ με αιχμηρό όπλο την ώρα που εκπλήρωνε το καθήκον του και έκλεισε την οδό Σατάρ Χαν στην Τεχεράνη», πρόσθεσε το Mizan Online.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράν έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Όχι στην απόφαση του ΟΗΕ για έρευνα καταστολής των διαδηλώσεων

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, ανάμεσά τους και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξήραν τη Δευτέρα το δικαστικό σύστημα για τη σκληρή του στάση έναντι των διαδηλωτών και το ενθάρρυναν να εκδίδει γρήγορα και αυστηρές αποφάσεις για όσους κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ασφάλειας του έθνους και του ισλάμ».

Ο Μασούντ Σεταγιεσί, εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, δήλωσε την Τρίτη ότι πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον φόνο ενός μέλους της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, του Ρουχολάχ Ατζαμιάν, τον Νοέμβριο.

Διεθνής Αμνηστία: Ακυρώστε όλες τις θανατικές ποινές

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει ότι οι ιρανικές αρχές έχουν ζητήσει να επιβληθεί η θανατική ποινή για τουλάχιστον 21 ανθρώπους, κάνοντας λόγο για «δίκες παρωδία που έχουν στόχο να εκφοβίσουν όσους συμμετέχουν στη λαϊκή εξέγερση που συγκλονίζει το Ιράν».

«Οι ιρανικές αρχές πρέπει αμέσως να ακυρώσουν όλες τις θανατικές ποινές, να αποφύγουν να επιδιώκουν την επιβολή της θανατικής ποινής και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον όσων συνελήφθησαν σε σχέση με την ειρηνική συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις», κατέληξε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Παρίσι και Βερολίνο καταδίκασαν την εκτέλεση στο Ιράν

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν την εκτέλεση ενός διαδηλωτή στο Ιράν που κατηγορούνταν ότι είχε τραυματίσει ένα μέλος των ιρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων.

«Αυτή η εκτέλεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Η περιφρόνηση του ιρανικού καθεστώτος για την ανθρωπότητα δεν έχει όρια», κατήγγειλε επίσης από το Βερολίνο η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο εν λόγω διαδηλωτής, ο Μοχσέν Σεκαρί, «δικάσθηκε και εκτελέσθηκε στο πλαίσιο μιας δόλιας και συνοπτικής δίκης επειδή δεν συμφωνούσε με το καθεστώς», έγραψε η υπουργός στο Twitter. «Όμως η απειλή της εκτέλεσης δεν θα πνίξει τη βούληση των ανθρώπων για ελευθερία», πρόσθεσε.

Διεθνής καταδίκη για τη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν εκτελέσθηκε ένας άνδρας που είχε κριθεί ένοχος ότι το 2017 είχε μαχαιρώσει θανάσιμα έναν άλλον άνδρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, διευκρινίζοντας ότι η εκτέλεση έγινε παρουσία πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ταλιμπάν.

Η εκτέλεση συνέβη στη δυτική επαρχία Φάραχ. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν έκανε γνωστό με ποιο τρόπο εκτελέσθηκε ο άνδρας αυτός.

Η δημόσια εκτέλεση πραγματοποιήθηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες δημόσιες μαστιγώσεις ανδρών και γυναικών που κατηγορούνταν για αδικήματα, όπως κλοπή και μοιχεία, σε επαρχίες της χώρας.

Τον περασμένο μήνα ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα διέταξε τους δικαστές να εφαρμόζουν πλήρως τον ισλαμικό νόμο, ιδιαίτερα αυτά που προβλέπει για δημόσιες εκτελέσεις, λιθοβολισμούς και μαστιγώσεις, καθώς και για ακρωτηριασμούς κλεφτών.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Τετάρτη τη «βαθιά ανησυχία» του μετά την πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, διά στόματος μιας εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του, του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η θέση μας δεν άλλαξε ποτέ. Ο ΟΗΕ εναντιώνεται στην ποινή του θανάτου (…). Καλούμε για μορατόριο στην επιβολή της θανατικής ποινής στη χώρα» της νοτιοανατολικής Ασίας, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, η Στεφανί Τρεμπλέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους

Η διπλωματία των ΗΠΑ επιτίμησε χθες Τετάρτη το ότι οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προς τον υπόλοιπο κόσμο, αφού προχώρησαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, για πρώτη φορά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, σε «αποτρόπαιη» δημόσια εκτέλεση.

«Αυτό δείχνει, κατά την άποψή μας, ότι οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να επιστρέψουν στις οπισθοδρομικές και βίαιες πρακτικές» που ασκούσαν «τα χρόνια του 1990», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 Η Γαλλία «καταδικάζει»

Η διπλωματία της Γαλλίας καταδίκασε χθες Τετάρτη «με τον πλέον έντονο τρόπο» τη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν καταδικασμένου για φόνο, την πρώτη μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τον Αύγουστο του 2021.

«Η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τη δημόσια εκτέλεση στην οποία προχώρησαν (…) οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτή η φρικιαστική απόφαση προστίθεται σε πολλές άλλες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν σε βάρος ανδρών και γυναικών στο Αφγανιστάν αφότου κατέλαβαν την εξουσία διά της βίας τον Αύγουστο του 2021», συνεχίζει.

«Η Γαλλία υπενθυμίζει την απαρασάλευτη αντίθεσή της στη θανατική ποινή οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις» και παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια «για την οικουμενική κατάργηση αυτής της άδικης και απάνθρωπης τιμωρίας», προστίθεται στο δελτίο Τύπου του Κε ντ’ Ορσέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διαφήμιση