Αρχική Κόσμος Ιράν: Όχι στην απόφαση του ΟΗΕ για έρευνα καταστολής των διαδηλώσεων

Ιράν: Όχι στην απόφαση του ΟΗΕ για έρευνα καταστολής των διαδηλώσεων

0
Ιράν - διαδηλώσεις
Εικόνα: Twitter/Negin Kosar
Διαφήμιση

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συγκάλεσε την Πέμπτη 24/11 ειδική σύνοδο στη Γενεύη, ώστε να αντιμετωπιστεί «η επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», μετά από σχετικό επίσημο αίτημα από τη Γερμανία και την Ισλανδία.

Η αναταραχή στο Ιράν ξεκίνησε μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία, ενώ ταξίδευε με την οικογένεια της από την πόλη Σεκίζ στην επαρχία του Κουρδιστάν για την Τεχεράνη, συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για «παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων».

Οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να υπακούν απόλυτα στον ενδυματολογικό κώδικα της ισλαμικής θρησκείας. Η Mahsa Amini δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ και φαίνονταν τα μαλλιά της, το οποίο είναι παράνομο.

Η αστυνομία ενημέρωσε τον αδελφό της πως η Amini θα μεταφερόταν στο κέντρο κράτησης για ένα μάθημα σχετικά με τη χιτζάμπ και μια ώρα μετά θα ήταν ελεύθερη.

Μια ώρα αργότερα, η 22χρονη κοπέλα βρισκόταν στο νοσοκομείο, σε κώμα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 16/9, η Amini κατέληξε.

Όταν παρέλαβε τη σορό ο αδελφός της, ανακάλυψε μώλωπες στο κεφάλι και τα πόδια της. Σύμφωνα με μαρτυρίες από συγκρατούμενες της Amini, ξυλοκοπήθηκε επειδή αντιστάθηκε στις προσβολές των αστυνομικών.

Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, με πολλές γυναίκες να απαθανατίζονται να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τις χιτζάμπ στους δρόμους, ως ένδειξη περιφρόνησης.

Από τότε οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, παρά την βάναυση αντιμετώπιση του καθεστώτος απέναντι στους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ σε άοπλους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το AFP, περισσότεροι από 370 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει ο απολογισμός που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα από το Iran Human Rights.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν περισσότερα από 40 παιδιά, ενώ έξι συλληφθέντες διαδηλωτές έχουν καταδικασθεί σε θάνατο μέχρι στιγμής.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά την συνεδρίαση του για το ζήτημα την Πέμπτη, αποφάσισε να οργανώσει μια νέα ερευνητική αποστολή με αντικείμενο έρευνας την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν. Στόχος της έρευνας είναι να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία για πιθανή δίωξη των υπευθύνων.

Το ψήφισμα που κατέθεσαν Γερμανία και Ισλανδία, εγκρίθηκε με 25 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 16 αποχές.

Κατά τη συνεδρίαση ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, ο οποίος δεν έχει λάβει απάντηση από την Τεχεράνη στο αίτημα του να επισκεφθεί το Ιράν, κάλεσε τις ιρανικές αρχές «να σταματήσουν την ανώφελη και δυσανάλογη χρήση βίας».

Η Ιρανή αντιπρόσωπος στη συνεδρίαση της Γενεύης, η Χαντιζέ Καρίμι, κατηγόρησε νωρίτερα δυτικές χώρες ότι χρησιμοποιούν το Συμβούλιο για να στοχοποιήσουν το Ιράν, μια κίνηση που χαρακτήρισε «αποκρουστική και επαίσχυντη».

Το «όχι» του Ιράν στην απόφαση

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το βράδυ το ιρανικό υπουργείο υπογράμμιζε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ήταν αντίθετη σε αυτή την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου αυτού του ΟΗΕ και πρόσθετε ότι «απορρίπτει εντελώς» την απόφαση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Το ιρανικό υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «έχει ήδη συστήσει εθνική επιτροπή έρευνας που αποτελείται από ειδικούς νομικούς με τη συνεργασία ανεξάρτητων εκπροσώπων». Κατά συνέπεια θεωρεί ότι «η σύσταση οποιουδήποτε νέου μηχανισμού για να εξεταστούν τα περιστατικά των δύο τελευταίων μηνών στο Ιράν είναι ανώφελη και συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι γερμανικές αρχές και οι κυβερνήσεις που συντάχθηκαν με αυτές (…) διατύπωσαν ψευδείς και προκλητικούς ισχυρισμούς για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών στο Ιράν, τους οποίους το Ιράν διαψεύδει».

«Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση κάποιων πολιτικών λόμπι και βασίζεται σε ψευδείς πληροφορίες που διαδίδουν τα αντιιρανικά μέσα ενημέρωσης», κατήγγειλε.

«Πρόκειται για ένα στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και κάποιων δυτικών χωρών και ο καιρός θα δείξει ότι αυτή η τύφλωση θα βλάψει τα συμφέροντά τους», πρόσθετε η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, OW και AFP

Διαφήμιση