Αρχική Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Μορφή κακοποιημένης γυναίκας από λουλούδια

Θεσσαλονίκη: Μορφή κακοποιημένης γυναίκας από λουλούδια

0
Πλατεία Αριστοτέλους - έμφυλη βία - Θεσσαλονίκη
Εικόνα: Δήμος Θεσσαλονίκης
Διαφήμιση

Τη μορφή μιας κακοποιημένης γυναίκας σχηματίζουν έξι χιλιάδες φυτά που τοποθετήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε μια ζώνη πρασίνου 135 τ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Συγκεκριμένα συνεργεία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος χρησιμοποίησαν χιλιάδες εποχιακά λουλούδια σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς για να δημιουργήσουν τη μορφή ενώ το πρωί μοιράστηκαν κυκλάμινα, που συμβολίζουν τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα.

Παράλληλα, η Artelot Media μέσω της καινοτόμου εφαρμογής «Artelot» και με τη χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας παρουσιάζει μια συμβολική ιστορία κατά της κακοποίησης των γυναικών. Τη διαδικασία δημιουργίας του έργου κατέγραψε εθελοντική ομάδα φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέπτες και δημότες μπορούν μέσω της προαναφερθείσας εφαρμογής να παρακολουθήσουν επιπλέον 25 ιστορίες επαυξημένης πραγματικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε σχετικά: Βία κατά των γυναικών: Σοκαριστικά τα στοιχεία στην Ελλάδα

Ζέρβας: «Ο ξενώνας προσφέρει ένα καταφύγιο σε γυναίκες» – «Ελπίδα μας είναι κάθε τέτοιο καταφύγιο να μην έχει λόγο ύπαρξης»

Αυτές οι δράσεις παρουσιάστηκαν το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος σε δήλωσε : «Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές και μπορεί να είναι παντού, στην εργασία, στην οικογένεια, στο σπίτι, ακόμη και στον δημόσιο χώρο. Στην πόλη μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όλοι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών, που στη χώρα μας είναι τεράστιος, θα πρέπει να μας βάλει όλους όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά και να δράσουμε. Αυτό κάνουμε κι εμείς. Με υποδομές, με ψυχολογική υποστήριξη, αλλά κυρίως με τον ρόλο όλων μας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά.  Ο ξενώνας που διαθέτουμε προσφέρει ένα καταφύγιο σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση και στα παιδιά μας. Ελπίδα μας είναι κάθε τέτοιο καταφύγιο να μην έχει λόγο ύπαρξης».

«Σήμερα είναι μια μέρα που όλοι υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε όχι στη βία κατά των γυναικών. Η βία σε κάθε της έκφανση, δυστυχώς, μας έχει κατακλύσει. Ειδικά η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που έχει ως στόχο όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά κάθε ευάλωτη ομάδα, κάθε διαφορετικό», υπογράμμισε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοποπούλου, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, μετράμε έναν μεγάλο αριθμό γυναικοκτονιών. Θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και κυρίως να δώσουμε ένα στήριγμα στις γυναίκες, ώστε να μιλάνε και να καταλάβουν ότι δεν είναι οι μόνες και δεν είναι μόνες. Ως συντεταγμένη πολιτεία κι ως φορείς θα είμαστε δίπλα τους».

Στην ανάγκη συμμετοχής όλων στην προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας ενάντια των γυναικών αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος. Στη δράση στην πλατεία Αριστοτέλους παρευρέθηκαν ακόμη η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη και η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, Δήμητρα Ακριτίδου.

Μαθήματα αυτοάμυνας και βιωματικό εργαστήριο από την Χ.Α.Ν.Θ. και το CITY College

Η Χ.Α.Ν.Θ. και το CITY College ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν μία σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σε μια κοινή προσπάθεια για ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και ψυχική υγεία: Δεδομένα από τον Διεθνή και Ελληνικό χώρο» τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 (18:00-20:00, “Θεατράκι” Χ.Α.Ν.Θ.) με ομιλήτρια τη Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη, Λέκτορας και Επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κλινική Ψυχολογία στο CITY College, University of York Europe Campus, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας (ΕΝΨΕ). Η ομιλία εντάσσεται στο δωρεάν πρόγραμμα Ομιλιών Ψυχοεκπαίδευσης στη Χ.Α.Ν.Θ.

Στο πλαίσιο της δράσης, η ομάδα του Tae Kwon Do της Χ.Α.Ν.Θ. θα πραγματοποιήσει ανοιχτό μάθημα γυναικείας αυτοάμυνας κι αυτοπροστασίας την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 16:30-18:00 στο κλειστό Αθλητικό Κέντρο της Χ.Α.Ν.Θ. ‘Μίμης Τσικίνας’ (αίθουσα Tae Kwon Do) με προπονητές τον κ. Γιάννη Ουζούνη και την κα Ευτυχία Πλασκασοβίτη.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου με ένα Βιωματικό Εργαστήριο που θα πραγματοποιήσει το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα, Διοτίμα, στο Θεατράκι της Χ.Α.Ν.Θ. (18:00-20:00) με θέμα «Η Δύναμή μας, η στήριξή μας: απαντώντας στη βία κατά των γυναικών».

ΧΑΝΘ - Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του CITY College, University of York Europe Campus  και του Τμήματος Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ. και υποστηρίζονται από τη Διοτίμα.

Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, εδώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒία κατά των γυναικών: Σοκαριστικά τα στοιχεία στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΙράν: Όχι στην απόφαση του ΟΗΕ για έρευνα καταστολής των διαδηλώσεων