Αρχική Αφιερώματα Βία κατά των γυναικών: Σοκαριστικά τα στοιχεία στην Ελλάδα

Βία κατά των γυναικών: Σοκαριστικά τα στοιχεία στην Ελλάδα

0
ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI) - στοιχεία
Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στην πλατεία Συντάγματος παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Περίπου 45.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν στα χέρια κάποιου μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος το 2021, με το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας να είναι εντονότερο σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 5 γυναίκες ή κορίτσια φονεύονται κάθε μια ώρα που περνάει παγκοσμίως από κάποιο μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Παράλληλα, μόλις το 11 τοις εκατό όλων των ανθρωποκτονιών ανδρών διαπράττονται στην ιδιωτική σφαίρα, καθιστώντας το σπίτι ως μη ασφαλές μέρος για πολλές γυναίκες και κορίτσια.

Ειδικότερα, από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους από κάποιο άτομο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, όπως δείχνει η έκθεση των Γυναικών του ΟΗΕ και του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά ως γυναικοκτονίες

Οι ειδικοί ωστόσο υπογραμμίζουν ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι στην πραγματικότητα ακόμη περισσότερα, καθώς πολλά από αυτά δεν καταγράφονται ως περιστατικά έμφυλης βίας, ακόμα και αν είναι, λόγω έλλειψης σχετικών στοιχείων.

Περίπου 4 στους 10 θανάτους το 2021 δεν καταγράφηκαν ως γυναικοκτονίες επειδή δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η πανδημία του κορονοϊού το 2020 συνέπεσε με μια σημαντική αύξηση των γυναικοκτονιών στη Βόρεια Αμερική (+9%), στη δυτική (+13%) και νότια Ευρώπη (+5%). Για το 2021 όμως παρουσιάστηκε αύξηση στην κεντρική Αμερική και Καραϊβική (+9,9%) και στη νότια Ευρώπη (+5,3%), ενώ στη δυτική Ευρώπη υπήρξε μείωση της τάξεως του 10,5%.

Επίσης, στοιχεία από 25 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ότι οι αυξημένοι αριθμοί οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν από μέλη της οικογένειας, εκτός από συζύγους και συντρόφους.

«Η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική “οικογενειακή” υπόθεση σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Η αστυνομία και οι εισαγγελείς συχνά δεν παίρνουν στα σοβαρά τις υποθέσεις και η ενοχοποίηση των θυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτό αποτρέπει τις γυναίκες και τα κορίτσια από το να προβαίνουν σε καταγγελίες. Οι παραβάτες μένουν ατιμώρητοι και αυτό καλλιεργεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας που διαιωνίζει τις κακοποιήσεις», σημειώνει η Bárbara Jiménez-Santiago, δικηγόρος και μέλος της οργάνωσης Equality Now, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian.

Σύμφωνα με την γαλλική Humanité, στη Γαλλία, το 21% των γυναικοκτονιών αφορά σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι επιθέσεις σε γυναίκες, οι οποίες είναι συχνά σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, μπορούν να κρατήσουν ακόμα και μια ολόκληρη ζωή, σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζονται στη σχετική έκθεση της γενικής γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η αύξηση των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, σε σχέση με το 2020, ανέρχεται στο 73%, καθώς το 2020 4.264 γυναίκες είχαν προχωρήσει σε καταγγελία, ενώ το 2021 ο αριθμός τους ανήλθε σε 7.375.

Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ΕΛΑΣ 2020-2021
Ετήσιος αριθμός γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (2010-2021, ΕΛ.ΑΣ./ΓΓ ισότητας των φύλων)

Όσον αφορά τις γυναικοκτονίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το 2021 αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των γυναικοκτονιών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όσο και το ποσοστό των γυναικοκτονιών στο σύνολο των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας.

Γυναικοκτονίες ΕΛΑΣ 2020 - 2021
Ετήσιος αριθμός γυναικοκτονιών (2010-2021, ΕΛ.ΑΣ./ΓΓ ισότητας των φύλων)

Σε σχέση με το 2020 και το 2019, όπου ο συνολικός αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από άνδρες του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ήταν 8 για κάθε έτος, το 2021 ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε, καθώς 23 γυναίκες στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους από το χέρι κάποιου μέλους της οικογένειάς τους.

Παράλληλα, παρότι αυξήθηκε και ο συνολικός αριθμός των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας (33), οι γυναικοκτονίες αποτέλεσαν, για πρώτη φορά τα 12 έτη για τα οποία εξετάζονται, τη συντριπτική πλειοψηφία των καταγεγραμμένων ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες (69,7%).

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, από το 2021 μέχρι το Α’ εξάμηνο του 2022 δέχθηκε 15.131 κλήσεις, από τις οποίες οι 10.403 αφορούσαν περιστατικά βίας και οι υπόλοιπες ήταν για ενημέρωση. Παράλληλα, στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) απευθύνθηκαν το ανωτέρω χρονικό διάστημα 8.145 γυναίκες, ενώ στους Ξενώνες Φιλοξενίας διέμειναν 313 γυναίκες.

Πάνω από 10.000 περιπτώσεις άσκησης βίας σε γυναίκες καταγγέλθηκαν φέτος στην ΕΛΑΣ

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γυναίκες αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., που στελεχώνουν τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας και με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια.

«Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία κάθε ημέρα είναι ημέρα αποτελεσματικής δράσης ενάντια στη βία απέναντι στις γυναίκες. 365 μέρες το χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. δίνει το παρών» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και στη συνέχεια κάλεσε «όλες τις γυναίκες που απειλείται η ασφάλεια τους με οποιονδήποτε τρόπο να μιλήσουν ανοικτά, να καταγγείλουν αυτό που συμβαίνει και να γνωρίζουν ότι οι αστυνομικοί μας, γυναίκες και άντρες, θα είναι εκεί μαζί τους για να τις υποστηρίξουν ψυχικά, ηθικά αλλά και πρακτικά αποτελεσματικά για να βρουν το δίκιο και να έχουν απολύτως την ασφάλεια τους».

Επίσης, σημείωσε ότι «αυτό το έργο υλοποιούν καθημερινά πάνω από 400 στελέχη μας στα 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ., που μόνο φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10 χιλιάδες τέτοιου είδους περιπτώσεις άσκησης βίας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ενάντια σε γυναίκες»

«Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την βία απέναντι στις γυναίκες», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Σπάσε τη Σιωπή»: Το μήνυμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ κατά της έμφυλης βίας

«Σπάσε τη Σιωπή» είναι το μήνυμα που απευθύνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για τα εγκλήματα κατά των γυναικών και την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Το μήνυμα κατά της βίας μεταφέρουν έξι γυναίκες δημοσιογράφοι οι: Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Τζίμα, Πόπη Τσαπανίδου.

Στόχος της εκστρατείας είναι, πέρα από την ενημέρωση της κοινωνίας για το φλέγον ζήτημα, να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών, όσον αφορά την αναγνώριση του ειδικού βάρους και των ολέθριων συνεπειών αυτών των εγκλημάτων στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των Ελλήνων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ ευχαριστούν τις συναδέλφους για την προθυμία να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα. Καλεί όσους επιθυμούν να κοινοποιήσουν το τηλεοπτικό μήνυμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας τις ετικέτες #spasetisiopi #esiea #stopviolenceagainstwomen #actnow #protectwomen.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ διοργανώνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ειδική Ημερίδα με θέμα «Γυναικοκτονίες, Έμφυλη Βία και ΜΜΕ», παρουσία μητέρων και συγγενών των θυμάτων, που πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Διαφήμιση