Με καινοτομίες σε αγροδιατροφικά προϊόντα και νέες προοπτικές για το 2023, το Μεσογειακό Κέντρο Αγροδιατροφής και ικανοτήτων (MACC), μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, πραγματοποίησε την πρώτη έκτακτη Γενική Συνέλευση των εταίρων του, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Με νόμιμη καταστατική απαρτία, ο Δρ. Καθαράκης Μιχάλης, ως διαχειριστής του MACC, έδειξε τη δυναμική της νεοσύστατης εταιρείας, συστήνοντας 13 νέα μέλη στο σχήμα, από τον επιχειρηματικό και τον επιστημονικό κόσμο, παρουσιάζοντας τα πρώτα δύο ολοκληρωμένα καινοτόμα προϊόντα:
- Το λίπασμα από μαλλί προβάτων και
- το σύστημα έξυπνης Γεωργίας βασισμένο στο LoraWAN (Ασύρματο Δίκτυο Αισθητήρων, με χρήση του πρωτοκόλλου LoRaWAN, για την παρακολούθηση της καλλιέργειας).
Το MACC ως μοχλός ανάπτυξης βιώσιμης επιχειρηματικότητας στην αγροδιατροφή
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάστηκαν 30 νέες ικανότητες (επενδυτικά προϊόντα) που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η ΓΣ αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
Προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης ήταν ο Ηλίας Διδασκάλου και συνιδρυτής της Anastasiadis Group Property Advisors, εταίρος του ΜACC και στο κεντρικό πάνελ ήταν επίσης ο Οικονομολόγος Γρηγόρης Κοκολάκης.
Το MACC δυναμώνει δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, παρακολουθεί, αλλά και συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, μέσα από νέες μεθόδους στον αγροδιατροφικό τομέα, επενδύοντας στην έρευνα και τη συνέργεια της Ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα.
Το MACC εξ αρχής είχε στελεχωθεί από το διαχειριστή Δρ. Μ. Καθαράκη και την υπεύθυνη διαχείρισης και λειτουργίας κ Μ. Βουιδάσκη, ενώ σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης του, το MACC υποστήριζαν ο καθηγητής κ. Μανώλης Κουδουμάς, ο Υπεύθυνος ανάπτυξης δικτύου κ Γ. Μανουσάκης και ο κ Ν. Φακιδάρης.
Λίγα λόγια για το ΜACC
Η Ίδρυση του MACC αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία των ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης και καινοτόμων επιχειρήσεων με βασικό στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της αγροδιατροφής μέσω της αξιοποίησης υπαρχουσών καινοτόμων τεχνολογιών.
Το MACC εστιάζεται στην εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων από την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται σε ερευνητικά εργαστήρια, τεχνολογικούς επιχειρηματικούς φορείς, καθώς και σε παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το MACC μέσω της εταιρικής του σύνθεσης (38 εταίροι) αποτελεί ένα συνεργατικό σχηματισμό – cluster, που πλαισιώνεται από στελέχη υψηλού επιπέδου εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας και επιστημονικής κατάρτισης.