Αρχική Υγεία - Διατροφή «Πιο νόστιμο το φαγητό όταν το τρώτε με τα χέρια» σύμφωνα με...

«Πιο νόστιμο το φαγητό όταν το τρώτε με τα χέρια» σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Eating food with your hands
Διαφήμιση

Το να τρώτε με τα δάχτυλά σας μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του φαγητού σας, υποστηρίζει ένας ψυχολόγος.
Το να αφήσετε τα μαχαίρια, τα πιρούνια και τα κουτάλια και να ασχοληθείτε με το δείπνο σας μπορεί επίσης να βελτιώσει την υφή του, λέει ο καθηγητής Charles Spence.

Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε: “Το να τρώμε με τα χέρια μας μας βοηθά να προσέχουμε περισσότερο τι τρώμε και να βελτιώνουμε την εμπειρία μας στο φαγητό.
“Πολλά από τα πιο δημοφιλή φαγητά στον κόσμο τρώγονται με τα χέρια – σκεφτείτε τα μπέργκερ, τα τάκος, τις τορτίγιες, τα wraps και τις φτερούγες – οπότε γιατί να μην μπορούν να καταναλωθούν και άλλα φαγητά;”

Το πιρούνι μπαίνει στη μέση και σε χωρίζει από τις αισθήσεις σου”

Η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του καθηγητή Spence. Μια έρευνα της πλατφόρμας κρατήσεων εστιατορίων TheFork δείχνει ότι ένας στους τέσσερις Βρετανούς θα δοκίμαζε να εγκαταλείψει τα μαχαιροπήρουνα.

Από τα 2. 500 άτομα που ερωτήθηκαν,

  • το 19% ένιωθε “πιο χαλαρά” όταν έτρωγε με τα χέρια,
  • ενώ άλλοι είπαν ότι ήταν πιο εύκολο (13%) και
  • ότι το γεύμα ήταν πιο νόστιμο (10%).

διατροφη χερια

Εν τω μεταξύ, 20 εστιατόρια του Λονδίνου προσφέρουν αυτό το μήνα στους πελάτες τους την ευκαιρία να τρώνε χωρίς πιρούνι σε ειδικά τραπέζια για να μην ανησυχούν για το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι.

 

Η έρευνα

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η ερευνήτρια αισθητηριακού μάρκετινγκ Adriana Madzharov, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Stevens. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Retailing, βασίζεται σε τέσσερα πειράματα που διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση φαγητού με τα χέρια επηρεάζει την αντίληψή μας για το φαγητό και επηρεάζει το πόσο τρώμε.

Η μεγάλη ανακάλυψη της μελέτης είναι ότι η επίδραση της κατανάλωσης τροφής απευθείας με τα χέρια είναι πιο εμφανής σε άτομα με υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου σχετικά με το φαγητό.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα αυτά θεωρούσαν τα τρόφιμα σημαντικά πιο επιθυμητά όταν τρώγονταν με τα χέρια και επίσης ότι έτρωγαν περισσότερο από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο όταν το άγγιζαν απευθείας.

διατροφη χερια1

Είναι σημαντικό ότι και οι δύο παράγοντες που σχετίζονται με το άμεσο άγγιγμα των τροφίμων δεν εντοπίστηκαν σε άτομα με χαμηλά επίπεδα αυτοελέγχου. Έτσι, αν πάντα σχεδιάζατε να καταβροχθίσετε ολόκληρο το μπολ με τις τηγανητές πατάτες, τότε θα το λατρέψετε, ανεξάρτητα από το αν τρώτε με τα χέρια ή με πιρούνι.

“Αυτές οι δύο ομάδες δεν φαίνεται να επεξεργάζονται τις αισθητηριακές πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο”, λέει η Madzharov.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι για τους ανθρώπους που ελέγχουν τακτικά την κατανάλωση τροφίμων, το άμεσο άγγιγμα προκαλεί μια ενισχυμένη αισθητηριακή απόκριση, καθιστώντας τα τρόφιμα πιο επιθυμητά και ελκυστικά”.

Το πείραμα

Ένα από τα πειράματα εξέτασε τις διαφορές μεταξύ ανθρώπων με υψηλό και χαμηλό αυτοέλεγχο. Η εν λόγω δοκιμή χώρισε 145 άτομα σε δύο ομάδες:

  • η μία ομάδα προετοιμάστηκε με μια ομιλία σχετικά με την προσεκτική διατροφή, τη δίαιτα και τη γυμναστική,
  • ενώ στην άλλη ομάδα είπαν να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής και να μην ανησυχούν για το βάρος τους.

Και στις δύο ομάδες δόθηκε στη συνέχεια ένα κύπελλο γεμάτο με μίνι ντόνατς, σε κάποιες με ορεκτικά και σε κάποιες χωρίς. Τα άτομα που είχαν προετοιμαστεί για αυτοέλεγχο αξιολόγησαν το φαγητό που έπρεπε να αγγίξουν πιο θετικά από εκείνα που είχαν προετοιμαστεί για απόλαυση.

Αυτό φάνηκε να υποδηλώνει ότι η άμεση αισθητηριακή επίδραση του αγγίγματος του φαγητού βελτιώνει την αντίληψη του φαγητού, κυρίως σε άτομα με μεγαλύτερο αυτοέλεγχο.

Η Madzharov παρουσιάζει την έρευνά της κυρίως στο πλαίσιο της εμπορικής λιανικής κατανάλωσης, προτείνοντας ότι τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιο αποτελεσματικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας τροφίμων ή για βελτιωμένες μεθόδους δειγματοληψίας σε παντοπωλεία.

Προτείνει επίσης ότι οι εταιρείες τροφοδοσίας θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να αυξήσουν την απόλαυση των πελατών όταν σερβίρουν ορεκτικά.

Ωστόσο, η μελέτη δέχεται ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική σε σχέση με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.

Δυστυχώς, στη μελέτη γίνεται ελάχιστη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της έρευνας για τους καταναλωτές που προσπαθούν να ρυθμίσουν το βάρος τους.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το άμεσο άγγιγμα μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες των καταναλωτών που προσπαθούν να ελέγξουν τον όγκο της κατανάλωσής τους και να οδηγήσει έτσι σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία των καταναλωτών αυτών”, γράφει η Madzharov στη μελέτη.

Τελικά, το μεγάλο κέρδος από αυτή τη μελέτη είναι ότι εξηγεί κάπως γιατί μπορεί να υπερβάλλετε σε εκείνο το μπολ με τις τηγανητές πατάτες ή να πιάνετε ένα επιπλέον κομμάτι σοκολάτας.

Μπορεί να τρώτε λιγότερη πίτσα αν την καταναλώνετε με μαχαίρι και πιρούνι, αλλά η μελέτη φαίνεται επίσης να υποδηλώνει ότι δεν θα έχει τόσο καλή γεύση όσο όταν πιάνετε το κομμάτι με τα χέρια σας.

Και πραγματικά, ποιος θέλει να τρώει πίτσα με μαχαίρι και πιρούνι;

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Retailing.

ΠΗΓΕΣ: https://newatlas.com/ , https://www.mirror.co.uk/

Διαφήμιση