Αρχική Ενέργεια Nord Stream: Επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ – Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών

Nord Stream: Επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ – Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών

0
NORD STREAM ΔΙΑΡΡΟΗ ΒΑΛΤΙΚΗ - σαμποτάζ
Διαφήμιση

Το σενάριο ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ επιβεβαίωσε Σουηδός εισαγγελέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς αερίου Nord Stream, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε σαμποτάζ κατά τον Σουηδό εισαγγελέα.

Οι εκρήξεις έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου ταυτόχρονα στους δύο ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Οι Σουηδικές και οι Δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Τον περασμένο μήνα η Δανία ανακοίνωσε πως προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

Διαβάστε σχετικά: «Σαμποτάζ» δείχνουν συμπεράσματα έρευνας για τους Nord Stream

Συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτων

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών στον τόπο του συμβάντος που πραγματοποιήθηκαν επί τόπου στη Βαλτική Θάλασσα, έγιναν εκτεταμένες κατασχέσεις αντικειμένων και η περιοχή έχει καταγραφεί προσεκτικά», αναφέρεται σε δήλωση της Σουηδικής Εισαγγελικής Αρχής.

«Η ανάλυση, που έγινε, έδειξε ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν» και προσθέτει: «Η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και συνολική. Η συνεχιζόμενη εξέταση θα καθορίσει αν μπορούν να ταυτοποιηθούν ύποπτοι».

Τα ευρήματα, κοντά σε ζημιές στον αγωγό, επιβεβαίωσαν ότι είχε γίνει δολιοφθορά, καταλήγει.

Το γραφείο του εισαγγελέα Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι οι φθορές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream αποδόθηκαν από την Δύση στο Κρεμλίνο, το οποίο με τη σειρά του κατηγόρησε τη Δύση.

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας είχε δηλώσει ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Σουηδίας και της Δανίας.

Οι αγωγοί έσπασαν, στέλνοντας μεγάλες ποσότητες αερίου μεθανίου στον αέρα.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Η Μόσχα καλωσορίζει την επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Σουηδία  υπέρ της εκδοχής της τρομοκρατικής επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream. Είναι σημαντικό να βρεθεί αυτός που κρύβεται πίσω από αυτό, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

«Το γεγονός και μόνο ότι έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγονται στοιχεία υπέρ της επιβεβαίωσης ενός σαμποτάζ ή μιας τρομοκρατικής ενέργειας -μπορείτε να το αποκαλέσετε όπως θέλετε- αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις πληροφορίες που είχε και έχει η ρωσική πλευρά. Είναι πολύ σημαντικό να μην σταματήσουμε, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε αυτόν που βρίσκεται πίσω από αυτή την έκρηξη», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Διαφήμιση