Αρχική Ενέργεια «Σαμποτάζ» δείχνουν συμπεράσματα έρευνας για τους Nord Stream

«Σαμποτάζ» δείχνουν συμπεράσματα έρευνας για τους Nord Stream

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Nordstream
Διαφήμιση

Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις σουηδικές αρχές στον τόπο των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ» με «εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημίες», ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σουηδική έρευνα σε ανακοίνωση.

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».

NORD STREAM ΔΙΑΡΡΟΗ ΒΑΛΤΙΚΗ

Δε συμμετέχει στις έρευνες η Ρωσία

Η Ρωσία ενημερώθηκε μέσω διπλωματικών διαύλων ότι δεν υπάρχουν σχέδια να προσκληθεί η Μόσχα στην έρευνα για τις διαρροές αερίου του Nord Stream, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία θεωρεί αδύνατο να διενεργηθεί τέτοια έρευνα χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αδιανόητο να διενεργείται έρευνα για την πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Δύση δημιουργεί σκοπίμως εμπόδια στην έρευνα και ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Gazprom από την έρευνα δείχνει ότι κάτι έχει να κρύψει.

Nord Stream 2

Ποιος κατηγορεί ποιον

Έως τώρα, οι περισσότερες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι έχουν αποφύγει να καταδείξουν άμεσα κάποιον υπεύθυνο, αν και ορισμένοι έχουν διατυπώσει πιο ισχυρούς υπαινιγμούς από άλλους.

Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε πως πιστεύουν ότι η ζημιά προκλήθηκε από σαμποτάζ, αλλά δεν έφθασαν στο σημείο να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο Φατίχ Μπιρόλ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε ότι είναι «πολύ προφανές» ποιος είναι πίσω από αυτό, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει κάποιον.

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής ευθύνης είναι «ανόητοι» και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Ουάσινγκτον έχει κίνητρο εάν θέλει να πουλήσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το περιστατικό «πρωτοφανές σαμποτάζ» και «ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας», ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι η Δύση κάνει «ό,τι μπορεί» για να καλύψει τους δράστες.

Η Ρωσία πιστεύει ότι υπάρχει εμπλοκή κρατικού παράγοντα

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια ενέργεια τρομοκρατίας θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την εμπλοκή κράτους, κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που απαιτεί επείγουσα έρευνα».

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις κατηγορίες ότι ευθύνεται. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να αποδοθούν ευθύνες και ότι χρειάζεται πλήρης έρευνα. «Σε ό,τι αφορά την επίθεση –ή τη ζημιά στον αγωγό, σε αυτή τη φάση νομίζω ότι υπάρχουν πολλές εικασίες», δήλωσε.

 

Διαφήμιση