Αρχική Ενέργεια Λιβύη: Υπό εξέταση δημιουργία αγωγών προς Ελλάδα και Αίγυπτο

Λιβύη: Υπό εξέταση δημιουργία αγωγών προς Ελλάδα και Αίγυπτο

0
αγωγός
Διαφήμιση

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου που θα συνδέουν την Λιβύη με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μπενγκντάρα μιλώντας στο CNBC Arabiya. Συγκεκριμένα, ο ένας αγωγός θα κατευθύνεται προς την Ελλάδα, ενώ ο άλλος προς την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα. Η πρόταση αυτή ακολούθησε τις δηλώσεις του ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από 600.000 bpd που ήταν πριν από τρεις μήνες και ότι η NOC δεν αναμένει καμία διακοπή στην παραγωγή.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι νέοι αυτοί αγωγοί θα λειτουργούν παράλληλα με τον αγωγό που συνδέει ήδη την Λιβύη με την Ιταλία. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Λιβύη να ζητήσει να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), καθώς σε αυτό συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, εκτός της Τουρκίας. Εκτός της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας, ιδρυτικά μέλη του EMFG αποτελούν η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Ο Μπενγκντάρα, σε συνέντευξή του στο SkyNews Arabia που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης και Διάσκεψης Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADIPEC), δήλωσε ότι τα έσοδα από την παραγωγή φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 35 με 37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μιλώντας στο Άμπου Ντάμπι, ο Μπενγκντάρα τόνισε ότι «υπάρχει κατανόηση ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός για πολιτικά κέρδη».

Διαβάστε επίσης: Energean: Ξεκίνησε η παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish στο Ισραήλ

Η κατάσταση στη Λιβύη και οι απειλές Χαφτάρ

Σε αντάλλαγμα των διμερών συμφωνιών του 2019, η Τουρκία είχε βοηθήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τον Ιούνιο του 2020 την επίθεση που πραγματοποιείτο υπό τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης στη δυτική Λιβύη.

Από τον Μάρτιο, δύο κυβερνήσεις ερίζουν για την εξουσία στη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης, συμφωνία που κατήγγειλαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Τρεις εβδομάδες μετά ακολούθησαν δύο στρατιωτικές συμφωνίες που προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας από την Άγκυρα.

Σε απάντηση του για την ενεργειακή συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Ντμπεϊμπά, ο Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Αμπού αλ Καμίμ Χαφτάρ, επιτέθηκε στην Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως αποικιακή Οθωμανική Αυτοκρατορία και τόνισε ότι δε θα επιτρέψουν «η Λιβύη να γίνει άλλη μια έκταση για τους αποικιοκράτες».

Κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Αλ Τζούφρα, ο ίδιος, σύμφωνα με tanea.gr, δήλωσε ότι στην περιοχή γράφτηκαν αξιόλογα κεφάλαια ενάντια στον αποικιακό, οπισθοδρομικό, άδικο και μισητό Οθωμανό, με καραβάνια μαρτύρων.

«Θα πολεμήσουμε αυτούς που έβαλαν τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους τους στη γη μας, άπληστοι για τον πλούτο μας, εκμεταλλευόμενοι τις έκτακτες συνθήκες που περνά η χώρα μας, για να συνάψουν συμφωνίες ντροπής με προδότες και πράκτορες, που πούλησαν την πατρίδα και την τιμή τους για την εξουσία και τα χρήματα. Οι γιοι μου κι εγώ λαχταράμε περισσότερο τον θάνατο παρά τη ζωή, προκειμένου η αγαπημένη μας Λιβύη να παραμείνει ελεύθερη και περήφανη και για να προστατεύσει τα σύνορά της, από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με την ψυχή και το αίμα μας, αυτή η γη είναι η ζωή μας», πρόσθεσε ο Χαφτάρ.

Διαφήμιση