Αρχική Ελλάδα Κιβωτός: Το νέο Δ.Σ. – Ξεκινούν έρευνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Κιβωτός: Το νέο Δ.Σ. – Ξεκινούν έρευνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

0
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ
Στιγμιότυπο από το κτήριο της "Κιβωτού του Κόσμου" στον Κολωνό, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022. Το πρωί επικράτησε ένταση με ζευγάρι Σύρων να ζητά πίσω τα παιδιά του μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς. Το ζευγάρι χτύπησε την πόρτα του κτηρίου καταγγέλοντας ότι η δομή τούς έχει πάρει τέσσερα παιδιά, από δύο σε δύο διαφορετικές δομές. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Εργασίας, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο MEGA.

«Για να διασφαλίσουμε το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, πήραμε χθες την απόφαση σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, να αλλάξουμε άμεσα, σήμερα κιόλας, το Διοικητικό Συμβούλιο» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Όπως σημείωσε, η νέα διοίκηση θα είναι διαφανής, αποτελεσματική και θα έχει εμπειρία σε θέματα παιδικής προστασίας.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι τον Μάιο του 2022 τέθηκαν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σαφές πλαίσιο λειτουργίας για τις Δομές Παιδικής Προστασίας όσον αφορά στους ελέγχους και τη στελέχωση, ενώ, παράλληλα, καθορίστηκε και το κτηριολογικό πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης: Κιβωτός: Άμεση αντικατάσταση της διοίκησης με εντολή της κυβέρνησης

Το νέο Δ.Σ. – Πρόεδρος η Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Στη θέση της Πρόεδρου του νέου Συμβουλίου τοποθετήθηκε η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί Για το Παιδί».

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι οικονομολόγος στο επάγγελμα και βρίσκεται στη θέση της Προέδρου για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Η πολύχρονη ενασχόληση της με τα άτομα και τα παιδιά που έχουν ανάγκη, χαρακτηρίζεται από έντονη φιλανθρωπική δράση. Ειδικότερα, το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων που εργάζονται από το 1996 με σκοπό την ευημερία παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την ασθένεια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Τρίτη 11 Μαΐου 2021 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» περιλαμβάνει επίσης τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννης Σπυρίδων Τέντε, τον πρώην διευθυντή της ΜΕΘ του Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», Ιωάννη Παπαδάτο, τον γενικό διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργο Πρωτόπαπα, την ψυχολόγο Έρρικα Οικονόμου, τον πρόεδρο του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» Ανδρέα Ζομπανάκη και τον Κωνσταντίνο Γλούμη-Ατσαλάκη, διευθυντή του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στην Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για την αλλαγή αυτή, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης ιδιωτικών προνοιακών φορέων σε περίπτωση που υποβαθμίζεται σημαντικά η εύρυθμη λειτουργία τους.

«Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε, αλλά, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσθέτοντας:

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές, και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα πρέπει να εξασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτήν. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτόν, για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».

Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους κάτωθι:

  1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
  2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
  3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
  4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
  5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
  6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
  7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος.

Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στη διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ξεκινούν έρευνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω της «Κιβωτού»

Εντολή για έρευνα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων που συμμετέχουν στη διαχείριση των οικονομικών της δομής, έδωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης κινητοποιήθηκε αμέσως μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την διαχείριση των δωρεών και των λοιπών οικονομικών πόρων, αξίας πολλών εκατομμυρίων, και των ακινήτων μεγάλης αξίας, που δεχόταν η «Κιβωτός του Κόσμου» από χορηγίες, επιχορηγήσεις, αλλά και προσφορές απλών πολιτών.

Η Αρχή, εκτός από την ορθή διαχείριση των οικονομικών της δομής, θα ερευνήσει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών, αλλά και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ώστε να διακριβωθεί εάν τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματα, όπως η απάτη και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μέσω των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ.

Διαφήμιση