Αρχική Ελλάδα Κιβωτός: Άμεση αντικατάσταση της διοίκησης με εντολή της κυβέρνησης

Κιβωτός: Άμεση αντικατάσταση της διοίκησης με εντολή της κυβέρνησης

0
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ
Στιγμιότυπο από το κτήριο της "Κιβωτού του Κόσμου" στον Κολωνό, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022. Το πρωί επικράτησε ένταση με ζευγάρι Σύρων να ζητά πίσω τα παιδιά του μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς. Το ζευγάρι χτύπησε την πόρτα του κτηρίου καταγγέλοντας ότι η δομή τούς έχει πάρει τέσσερα παιδιά, από δύο σε δύο διαφορετικές δομές. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Αδύνατο να κατανοήσει ο ανθρώπινος νους τα αίσχη που περιγράφονται στις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», οι οποίες όλο και αυξάνονται. Εφόσον αυτές οι καταγγελίες αποδειχθούν αληθείς, τότε πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «μιλάμε για πολύ σκληρά κακουργήματα, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή».

Διαβάστε σχετικά: Κιβωτός του Κόσμου: Σε εξέλιξη οι έρευνες – Οι καταγγελίες-σοκ

«Η Πολιτεία θα παρέμβει άμεσα για να προστατευτούν αυτά τα παιδιά» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

«Η Κιβωτός ήταν από τις ΜΚΟ που είχαν πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινωνία…Είναι εξοργιστικά αυτά που διαβάσαμε, στον βαθμό που ισχύουν οι καταγγελίες. Όσο και αν μια ΜΚΟ τυγχάνει να έχει καλό όνομα αυτό δεν φτάνει, και είναι υποχρέωση της πολιτείας να την παρακολουθεί» τόνισε ο υπουργός.

«Στόχος είναι να βγαίνουν γρήγορα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μιχαηλίδη είχε φέρει νομοσχέδιο που στόχευε σε αυτό», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Δ. Μιχαηλίδου: Πολύ μεγάλη η ανάγκη αποϊδρυματοποίησης των παιδιών

«Όσο καλή και να είναι μία δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές. Οι δομές είναι κακοποιητικές, όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητική μόνο και μόνο από το κομμάτι ότι το παιδί δεν έχει μία αποκλειστική σχέση με έναν γονέα, έναν ανάδοχο ή έναν θετό γονέα», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας πριν λίγες μέρες στην ΕΡΤ.

Επιπλέον, η υφυπουργός σημείωσε ότι «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα, αν αληθεύουν οι καταγγελίες, που διερευνώνται αυτή, τη στιγμή» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου και διευκρίνισε: «Αν είχαμε, θα είχαμε κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία κινούμαστε πάντα».

Επίσης, υπενθύμισε τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107.

Οι έλεγχοι στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας

Σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους στις δομές και αν είναι αρκετές η υφυπουργός Εργασίας απάντησε ότι για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας, μέχρι και τον Μάιο, δεν υπήρχαν κανόνες.

«Εμείς ήρθαμε και βάλαμε κανόνες, προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας. Προδιαγραφές σημαίνει έλεγχος, σημαίνει ότι μπορεί να πάει ο κοινωνικός σύμβουλος της περιφέρειας και να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά, να κοιτάξει αν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και αν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές αυτές έχουν το αυτονόητο λευκό ποινικό μητρώο», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου.

«Σε κάθε δομή υπάρχει πια υπεύθυνος παιδικής προστασίας. Όλα αυτά στις αρχαιότερες δομές της χώρας δεν υπήρχαν. Θα είναι αυτά αρκετά; Δεν ξέρω και φοβάμαι πως όχι και δουλεύουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Όμως, από εφέτος το καλοκαίρι υπάρχει πολύ σαφές πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο, πέραν από τον έλεγχο και τη στελέχωση, υπάρχει και κτιριολογικό πλαίσιο, γιατί το κτιριολογικό είναι ένα κομμάτι σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού», πρόσθεσε η υφυπουργός.

Γ. Οικονόμου: Αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησής της Κιβωτού

Τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό σχετικά με το ζήτημα της «Κιβωτού του Κόσμου» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η σύσκεψη είχε ως κύριο αντικείμενο την υπόθεση των καταγγελιών για τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και της διαχείριση των δομών της, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού.

«Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και γι αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Επεσήμανε δε, ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο.

Εξήγησε ότι παρατηρείται και στην Ελλάδα και διεθνώς στο χώρο της επιμέλειας των ανηλίκων η δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων. Πολλές έχουν μακροχρόνια ιστορία κι έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές κι έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες. Ανέφερε ότι διεθνώς καλύτερη πρακτική θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, η κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα και ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες γι αυτά οικογένειες.

Αναλυτικά ανέφερε τις τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής:

  • Σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτηση του μέχρι την ένταξη του στο Εθνικό Μητρώο υποψήφιων γονέων
  • Θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών
  • Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ παιδιού και αναδόχου, τα 50 έτη.

Τόνισε ότι η αρμόδια υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων, με μοναδική μέριμνα με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών. «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Χωρίς παρορμητισμό», τόνισε. «Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής».

Υπογράμμισε ότι η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών είναι ξεκάθαρη και συνοψίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη φράση «καμιά ανοχή».

Επιπλέον, είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Υπογράμμισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους και οι αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν και τόνισε ότι πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, στην Κιβωτό.

«Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής, όποια εξέλιξη κι αν έχει η υπόθεση αυτή που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ανάκριση ο πατέρας Αντώνιος με εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου

Για σοκαριστική υπόθεση έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης, στον απόηχο της παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Διευκρίνισε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν είχε καμία σχέση με την Κιβωτό.

Παράλληλα, σε δήλωσή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».

«Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης», τόνισε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών:

«Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν.

Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωση τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Διαφήμιση