Αρχική Ελλάδα Κιβωτός του Κόσμου: Σε εξέλιξη οι έρευνες – Οι καταγγελίες-σοκ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε εξέλιξη οι έρευνες – Οι καταγγελίες-σοκ

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) - Κιβωτός
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Σάλος έχει προκληθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια καταγγελίες κακοποίησης και ασελγών πράξεων στις δομές της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», που για περισσότερο από δύο δεκαετίες φιλοξενεί και φροντίζει παιδιά με επικεφαλής τον πατέρα Αντώνιο. Η οργάνωση με επίσημη ανακοίνωσή της δήλωσε άγνοια για τις καταγγελίες και τέθηκε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση καταγγελιών σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου», κατόπιν εντολής του εισαγγελέα. Σημειώνεται, ότι τη σχετική αναφορά έκανε στον εισαγγελέα ο «Συνήγορος του Πολίτη».

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μέχρι την Παρασκευή είχε καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίηση του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει τουλάχιστον άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

«Παγώνουν» δωρεές προς την οργάνωση

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες, το υπουργείο Εργασίας «πάγωσε» τη διαδικασία διάθεσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στη μη κυβερνητική οργάνωση. Όπως ανακοινώθηκε, αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

«Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».

Επιπλέον, αποσύρεται από το υπουργείο Οικονομικών η όποια οικονομική ενίσχυση είχε διαθέσει το υπουργείο στη δομή φιλοξενίας «Κιβωτός του Κόσμου», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA.

«Μέχρι να τελεσιδικήσει (σ.σ. η υπόθεση με τις καταγγελίες), γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι σοκαριστικές καταγγελίες

Τιμωρίες, ξυλοδαρμοί, παιδική εργασία, έλλειψη φαγητού και φροντίδας, απομόνωση από την οικογένεια, σεξουαλική παρενόχληση είναι μόνο κάποιες από τις περιγραφές ανθρώπων που μεγάλωσαν σε δομές της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Τρία νεαρά άτομα περιέγραψαν στην Καθημερινή τις καταστάσεις που βίωσαν όσο διέμεναν  στην Κιβωτό του Κόσμου.

Τιμωρίες και εκμετάλλευση

«Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», τονίζει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ένας 27χρονος σήμερα άνδρας που στα 14 ανατέθηκε στη δομή. Πριν από την «Κιβωτό» ζητιάνευε στα φανάρια. Η πλάτη του είχε ανοίξει από τους συχνούς ξυλοδαρμούς από τον πατέρα του. Στην αρχή αναφέρει πως έμοιαζε παράδεισος, αλλά σύντομα τα πράγματα άλλαξαν.

Ήταν ατίθασο παιδί, ομολογεί ο ίδιος. Αλλά οι λόγοι για τις τιμωρίεςαπομόνωση από τους υπόλοιπους, κουβάλημα, αποκλεισμός από δραστηριότητες– ήταν συνεχείς. «Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις»

Ένα καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα λέει ο 27χρονος, παρέμεινε επί τρεις μήνες μαζί με άλλα παιδιά κλεισμένος για τιμωρία σε ένα σπίτι στη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν ένας παιδαγωγός – οι παιδαγωγοί λέει πως συχνά δεν είχαν εμπειρία με παιδιά, ήταν υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι. Έβγαιναν μόνο για δουλειά σε ένα χωράφι σε περιοχή της Αττικής. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες – δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα», τονίζει.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά», λέει κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο. Στα 7 της, όταν πρωτοπήγε στη δομή, εκείνη και άλλα παιδιά έπρεπε να μαζεύουν κουκουνάρια στα χωράφια. «Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο», δηλώνει στην «Κ». «Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».

Η 20χρονη Σοφία παρουσιάζει επίσης μια δύσκολη καθημερινότητα. «Μας έλεγαν ότι οι δουλειές είναι υποχρέωσή μας», λέει στην «Κ». Εζησε σε δομή στην Ηπειρο από τα 12 μέχρι τα 18 της χρόνια. Οσον αφορά τις τιμωρίες, η Σοφία, η οποία επίσης τονίζει ότι ήταν δύσκολο και οξύθυμο παιδί, ήταν συνεχείς, περιλάμβαναν την απομόνωση και μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και μήνες· όπως ένα καλοκαίρι που εκείνη και άλλες τέσσερις «τιμωρημένες» επιτρεπόταν, όπως λέει, να βγαίνουν από το δωμάτιό τους μόνο για να καθαρίζουν την κουζίνα και να βοηθούν τη μαγείρισσα. Διάλειμμα τους δινόταν μόνο για τουαλέτα.

«Στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε», δηλώνει ο 27χρονος από τη δομή του Κολωνού. «Αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν», αναφέρει και η κοπέλα από τη δομή της Χίου.

Τα κινητά, ως επί το πλείστον, απαγορεύονταν στις δομές κι έτσι ήταν δύσκολη η επικοινωνία με τους συγγενείς. Ο 27χρονος καταγγέλλει στην «Κ» πως όταν βγήκε από τη δομή, η μητέρα και η αδερφή του τού είπαν πως ζητούσαν να του μιλήσουν αλλά από την «Κιβωτό» τους απαντούσαν ότι ήταν διακοπές ή δεν ήθελε να τους μιλήσει.

Κάτι αντίστοιχο καταγγέλλει και η Σοφία, που αναφέρει ότι δεν της επιτρέπουν να μιλήσει με τον αδελφό της, ο οποίος είναι ακόμη σε ίδρυμα στην Ηπειρο, γιατί λένε πως η ίδια αποτελεί κακή επιρροή, κάτι που αφότου έφυγε από τη δομή ισχυρίζεται ότι διαδίδουν και στα υπόλοιπα παιδιά. Και οι δύο δηλώνουν πως αφότου ενηλικιώθηκαν, η «Κιβωτός» τους είπε ότι θα τους στηρίξει να βρουν σπίτι μόνοι τους. Στη Σοφία δεν έδωσαν τίποτα και ένα μήνα μετά την απέλυσαν –δούλευε στη δομή ως καθαρίστρια με σύμβαση–, δεν τη βοήθησαν ούτε όταν έμεινε άστεγη. Την ίδια αντιμετώπιση λέει ότι είχε και ο 27χρονος, δεν του παρείχαν τίποτα.

«Ξάπλωσε δίπλα μου…»

Αν δεν υπάκουαν τους παιδαγωγούς και τους υπευθύνους, ισχυρίζεται η κοπέλα από τη Χίο, τους χτυπούσαν, ενώ ο 27χρονος δηλώνει στην «Κ» πως παιδαγωγός του είχε ρίξει γροθιά επειδή αντιμίλησε.

Όταν ήταν τιμωρία στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, ένας όπως λέει υψηλά ιστάμενος εργαζόμενος, πήγε στο δωμάτιο όπου βρισκόταν σε απομόνωση. «Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι», θυμάται. «Του είπα “τι κάνεις;” Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα και μου είπε, “θα σ’ αρέσει” – του έριξα χαστούκι κι έφυγε», αναφέρει στην «Κ». Μίλησε σε έναν φίλο του, που είχε βιώσει κάτι αντίστοιχο, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν.

«Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο» για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό, λέει ο 27χρονος.

Νέα καταγγελία και για άλλες δομές της οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμοί που έχουν γίνει σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Ένα άτομο που σήμερα είναι 18 ετών, καταγγέλλει ότι ο ίδιος έπεσε θύμα σωματικής βίας στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων όταν ήταν 13 ετών, ενώ έγινε μάρτυρας περιστατικού και στον Βόλο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη, όπως είπε, αφορμή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός τον κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

«Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», σημειώνει ο 18χρονος, λέγοντας ότι δεν είχε καταγγείλει τότε το περιστατικό γιατί φοβόταν και θεωρούσε ότι δεν θα τον πίστευε κάποιος.

Από την άλλη, επισημαίνει ότι στη δομή της Πωγωνιανής οι συνθήκες ήταν άψογες, όπως επίσης και η συμπεριφορά των παιδαγωγών. Ο 18χρονος ανέφερε όμως, πως δύο στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή και είναι αυτοί που καταγγέλονται πως χτύπησαν παιδιά.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι, σύμφωνα με τον 18χρονο, είχαν μεγαλώσει και αυτοί στη «Κιβωτό» και ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο, ενώ λειτουργούσαν αυθαίρετα και χειροδικούσαν στα παιδιά. Σχετικά με τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για τέτοια περιστατικά.

Οι καταγγελίες του 18χρονου αφορούν και την δομή του Βόλου, όπου το ίδιο το στέλεχος που καταγγέλλεται για βιαιοπραγία στην Πωγωνιανή. Σύμφωνα με την μαρτυρία είχε μεταβεί μετά από μια κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί. Σύμφωνα πάντα με τον 18χρονο, στη δομή του Βόλου άνθρωποι που εργάζονταν εκεί έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος έκανε την κλοπή. Η έρευνα της αστυνομίας δεν κατέληξε σε προσδιορισμό υπόπτων για την κλοπή.

Τέλος, ο 18χρονος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να καταθέσει όσα γνωρίζει, αν κληθεί από τον Εισαγγελέα.

Πάντως, η ίδια η οργάνωση, στην ανακοίνωση της, δήλωσε πλήρη άγνοια για τις καταγγελίες, και παράλληλα καταδίκασε τέτοια περιστατικά. Η οργάνωση ανέφερε ότι είναι στη διάθεση των αρχών για παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η πλήρης ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.
Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς τον σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Διαφήμιση