Αρχική Περιβάλλον Γ. Μανιάτης: Ρεκόρ συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα το 2022

Γ. Μανιάτης: Ρεκόρ συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα το 2022

0
Ατμοσφαιρική Ρύπανση - άνθρακα
Διαφήμιση

Δυσοίωνες προοπτικές για τον πλανήτη από την εκτόξευση της χρήσης άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρισμού, με την Κίνα να οδηγεί την εξέλιξη αυτή εκπέμποντας το 32% των παγκόσμιων ρύπων. Σημαντικές ανησυχίες της νέας γενιάς για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης, που θα πλήξει καίρια την Αφρική η οποία (τραγική ειρωνεία) εκπέμπει μόνο το 4% των παγκόσμιων ρύπων.

Του Γιάννη Μανιάτη

Μανιάτης - καθημερινή - εκπομπές άνθρακα

Το 2022 είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 800.000 χρόνια της ιστορίας του πλανήτη, που οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα κατέγραψαν το ιστορικό ρεκόρ των 417.65 ppm. Ακόμα κι αν πετύχουμε σταθεροποίηση στις εκπομπές CO2, δεν αλλάζουν άμεσα οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις του, αφού οι ποσότητες που ήδη υπάρχουν, μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα από 5 έως 100δες χρόνια.

Μανιάτης - καθημερινή - εκπομπές άνθρακα

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Climate Action Tracker, οι υφιστάμενες κλιματικές πολιτικές των κρατών οδηγούν σε αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη +2,7 °C έως το 2100. Αν εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις των κρατών για το 2030, η μέση παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας θα είναι  +2,4°C (2100). Ακόμη και στο βέλτιστο σενάριο, προβλέπεται θερμοκρασία +1,8°C (με χαμηλότερες και ανώτερες εκτιμήσεις +1,5°C έως +2,4°C, αντίστοιχα).

Μανιάτης - καθημερινή - εκπομπές άνθρακα

 

Από τα πολύ δυσάρεστα του 2021 παρά το COP-26… Η Κίνα είναι υπεύθυνη για τις ετήσιες εκπομπές του 32% των αερίων ρύπων του πλανήτη. Συνεχίζει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανθρακικά εργοστάσια: από 4.000 TWh (2012) έφθασε τις 5.000TWh (2021), αύξηση 25%.Την ίδια αυξητική πορεία ακολουθεί η δεύτερη (προς το παρόν) πληθυσμιακά χώρα, η Ινδία. Οι ΗΠΑ και μια σειρά άλλων χωρών ακολουθούν πορείες ελαφράς μείωσης.

Μανιάτης - καθημερινή - εκπομπές

 

Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τις υφιστάμενες πολιτικές προς το 2030, Κίνα και Ινδία αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας (από 100+26Exajoules, σε 114+38Exajoules). Οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν μικρή αύξηση (από 61Exajoules σε 65Exajoules), ενώ, η ΕΕ μικρή μείωση (από 41Exajoules σε 40Exajoules). Η Κίνα από μόνη της το 2030, θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση οι ΗΠΑ και η ΕΕ μαζί!

Μανιάτης - καθημερινή - εκπομπές

 

Μεταξύ των 10.000 νέων ηλικίας 16-25 ετών που ρωτήθηκαν σε δέκα χώρες, το 70% δήλωσε ότι ανησυχεί είτε εξαιρετικά, είτε πολύ, για την Κλιματική Αλλαγή. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες του παγκόσμιου Νότου, που θα βιώσουν και τις καταστροφικότερες συνέπειες. Πιο ανήσυχοι είναι οι νέοι των Φιλιππίνων (84%), της Ινδίας (68%), και της Βραζιλίας (67%). Στις ΗΠΑ και τη Μεγ. Βρετανία, η ανησυχία των νέων είναι κάτω από το 50%.

Μανιάτης - καθημερινή - εκπομπές

Αν και η Αφρική ευθύνεται μόνο για το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή η Αφρική έχει τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας. Η αξιοποίηση αυτών των βιώσιμων πόρων και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων θα βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές προκλήσεις του αιώνα.

Διαβάστε επίσης:

 

Γιάννης Μανιάτης

 

 

Του καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, πρ. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαφήμιση