Αρχική Καταστροφές Ιταλία: Τεράστια η καταστροφή στη νήσο Ίσκια – Τι οδήγησε εκεί

Ιταλία: Τεράστια η καταστροφή στη νήσο Ίσκια – Τι οδήγησε εκεί

0
Ιταλία 26/11/2022
Εικόνα: Twitter/Antonio Vergara
Διαφήμιση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες από την Κυβέρνηση της Ιταλίας το νησί Ίσκια, το οποίο επλήγη πριν λίγες μέρες από πλημμύρες και μια κατολίσθηση που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Οκτώ νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι εξαιτίας κακοκαιρίας

«Ο απολογισμός των θυμάτων της κατολίσθησης στην Κασαμίτσιολα αυξήθηκε στους επτά νεκρούς, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πέντε», δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο νομάρχης της Νάπολης, ο Κλαούντιο Παλόμπα.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται ένα νεογέννητο και δυο παιδιά.

Συνολικά, εκατόν πενήντα κάτοικοι του νησιού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές.

Η κύρια κατολίσθηση σημειώθηκε στον λόφο Επομέο, στο σημείο ακριβώς όπου είχαν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές τον Νοέμβριο του 2009, οι οποίες είχαν προκαλέσει τον θάνατο μιας δεκαπεντάχρονης κοπέλας.

Τεράστιες οι καταστροφές

Η Κασαμίτσιολα, μικρή πόλη 8.000 κατοίκων τον χειμώνα, γνωστή για τις ιαματικές πηγές της, στο πολυτελές νησί Ίσκια, κοντά στο Κάπρι, είχε χτυπηθεί το 2017 από σεισμό ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης αναζητούσαν χθες αγνοούμενους, καθώς εκατοντάδες εθελοντές, με τη λάσπη ως τα γόνατα, προσπαθούσαν να καθαρίσουν δρόμους.

Κουφάρια και υπολείμματα αυτοκινήτων και λεωφορείων που συνέθλιψε η βίαιη κατολίσθηση λάσπης και βράχων ήταν λίγο ως πολύ παντού, ενώ μηχανήματα έργου προσπαθούσαν να διανοίξουν την πρόσβαση σε σπίτια, οχήματα, καταστήματα.

Ιταλία 26/11/2022
Εικόνα: Twitter/libera contro mafie

«Στην Ίσκια η αστικοποίηση κατέστρεψε όλη την περιοχή», αναφέρει ο Τομάζο Μοραμάρκο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου υδρογεωλογικής έρευνας και προστασίας, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να ζει σε κάποιες περιοχές και ότι κτίσματα που ανεγέρθηκαν σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να γκρεμιστούν», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της Καμπανίας, ο Βιντσέντζο ντε Λούκα, στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Ε. Λέκκας: Μέσα σε έξι ώρες έπεσαν έως και 155 χιλιοστά βροχής

«Οι μεγάλες καταστροφές και οι απώλειες δεκάδων ανθρώπων από έντονες βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και ροές εδαφών που εκδηλώθηκαν στη νήσο Ίσκια, κοντά στη Νάπολη, εγείρουν τεράστια ανησυχία για το μέλλον», τονίζουν ο Ευθύμης Λέκκας, ο Παναγιώτης Καρύδης και ο Σπύρος Μαυρούλης, από τους πιο έμπειρους επιστήμονες στα θέματα διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα σε έξι ώρες έπεσαν έως και 155 χιλιοστά βροχής στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειογενούς νησιού. Η βροχόπτωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα κατά σειρά την πρόκληση πλημμυρικών ροών, τη διάβρωση εδαφών, τη γένεση εκτεταμένων λασποροών, την ενεργοποίηση κατολισθήσεων και καθιζήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Casamicciola Terme, η οποία υπέστη εκτεταμένες βλάβες.

Ischia faults volcanics
Εικόνα: Ευθύμης Λέκκας

Στην ίδια περιοχή οι παραπάνω ερευνητές βρέθηκαν τον Αύγουστο του 2017, αμέσως μετά τον σεισμό μεγέθους 4.0 R και εστιακού βάθους 5 χιλιομέτρων, που ήταν αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή και ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές βλάβες στο δομημένο ιστό και στις υποδομές της σεισμόπληκτης περιοχής.

Μετά τον Μύρτο στην Κεφαλονιά, όπου εκδηλώθηκαν καταπτώσεις από τους σεισμούς στις αρχές του 2014 και λασποροές από τον Μεσογειακό Κυκλώνα Ιανό το φθινόπωρο του 2020, τον Σχίνο στην Κορινθία, που αποτελεί μια σεισμικά ενεργή περιοχή με συχνή εκδήλωση καταστροφικών λασποροών (2020, 2021), την Κινέτα της Αττικής, τα Χανιά, την Εύβοια, η νήσος Ischia προστίθεται στον κατάλογο των περιοχών όπου τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, tsunami, κατολισθήσεις) συμπλέκονται με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, ροές εδαφών, πλημμύρες, λασποροές) συνθέτοντας μια νέα απειλή, που περιλαμβάνει όλο και πιο ευρύ κατάλογο σύμπλεξης κινδύνων διαφορετικής προέλευσης σε ίδιες γεωγραφικές περιοχές, τονίζουν οι ερευνητές.

Σοβαρός κίνδυνος για ολόκληρη την Ιταλία

Περισσότερο από το 90% των δήμων στην Ιταλία κινδυνεύουν από κατολισθήσεις και άλλες φυσικές καταστροφές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο.

«Το 94% των δήμων κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση των ακτών», δήλωσε ο Κούρτσο στην εφημερίδα La Stampa προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο Κούρτσο έδωσε τη συνέντευξη αφού κατολισθήσεις λάσπης προκάλεσαν καταστροφές το Σάββατο στο νησί Ίσκια και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της ιταλικής πολιτικής προστασίας δήλωσε πως η Ίσκια αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή πολλά από τα σπίτια εκεί έχουν χτιστεί παράνομα, όμως υπογράμμισε ότι άλλα τμήματα της Ιταλίας με λιγότερες παραβιάσεις των οικοδομικών κανονισμών είναι επίσης ευάλωτα.

Ιταλία 26/11/2022
Εικόνα: Twitter/Michele Fusco

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις καταστροφές στην Ίσκια

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος από την κατολίσθηση στην Ίσκια της Ιταλίας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter. «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι σκέψεις μας είναι στους αγνοούμενους, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία» επισημαίνεται στην ίδια ανάρτηση.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «αλληλεγγύη προς το λαό και την κυβέρνηση της φίλης μας Ιταλίας».

Διαφήμιση