Αρχική Τουρισμός Ά. Γκερέκου: Ο τουρισμός να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες

Ά. Γκερέκου: Ο τουρισμός να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες

0
Πρόεδρος ΕΟΤ - Άντζελα Γκερέκου - Circle the Med Forum 2022 τουρισμός
Διαφήμιση

«Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας είναι ο πολιτισμός, η ενέργεια, ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός πιέζει ασφυκτικά και εντεινόμενα το περιβάλλον, τη φύση και την τοπική κουλτούρα, είναι προφανές πως η παγκόσμια εξέλιξη του δε θα μπορούσε πλέον να συνεχιστεί χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση με πρόσημο αειφορίας».

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας από το βήμα του Circle the Med Forum 2022, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου με θέμα «Κυκλική οικονομία και τουρισμός».

Αναφερόμενη στις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια, η Πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε πως η σχέση μεταξύ του τουρισμού ως πηγής πλούτου και της υπόλοιπης οικονομίας είναι πλέον καθοριστική, ειδικά στη διάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και επιβάλλει τη λογική διαχείριση των τουριστικών πόρων, ώστε να χρησιμοποιούνται χωρίς όμως να εξαντλούνται.

Πρόεδρος ΕΟΤ - Άντζελα Γκερέκου -  Circle the Med Forum 2022

«Όταν μιλάμε για  κυκλική οικονομία στον τουρισμό δεν εννοούμε μόνο το plastic free και το zero waste, που σίγουρα αποτελούν σημαντικό στοιχείο της παραγωγής, αλλά αναφερόμαστε σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα αξίας της οικονομίας της φιλοξενίας και τα παράγωγά της. Και προσωπικά θεωρώ απαραίτητο όταν μιλάμε για αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία να καταλάβουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συντηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα κτήρια και ειδικά τα σημεία πολιτιστικής αναφοράς. Η αξιοποίηση αλλά και η αποκατάσταση λειτουργεί πάντα συμπληρωματικά στις υπάρχουσες πετυχημένες πρακτικές αειφόρας τουριστικής ανάπτυξης και αφορά και τον τομέα της κτηριακής αξιοποίησης και αναβάθμισης» ανέφερε.

Ένας «φιλικός» προς το περιβάλλον τουρισμός

Σχετικά με την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας είπε πως πρέπει να εστιάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μοντέλο με στοιχεία prosumption, δηλαδή να καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε. «Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για έναν “φιλικό” προς το περιβάλλον τουρισμό αποτελεί σημείο τομής, ειδικά τώρα που η κρίση της πανδημίας λειτούργησε ως επιταχυντής της αλλαγής, ως προς μια στροφή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα» επισήμανε, προσθέτοντας: «Ο μαζικός τουρισμός δεν θα καταργηθεί, αλλά οφείλει να αλλάξει και να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες στη φαρέτρα του. Η βιώσιμη και η αειφόρα ανάπτυξη, η ψηφιακή τεχνολογική δομή, καθώς και η αναβάθμιση σε αναγκαίες υποδομές θα μας απασχολήσουν πολύ από εδώ και στο εξής».

Διαβάστε επίσης:  Β. Κικίλιας: Πάνω από 1 δις έσοδα θα φέρουν οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ

 

Η κα Γκερέκου υπογράμμισε, επίσης, πως «είμαστε ασφαλώς θετικοί στις αλλαγές που ενδεχόμενα μπορούν να προκαλέσουν οι τουριστικές δραστηριότητες, αρκεί όμως να μη βλάπτουν τις οποιεσδήποτε σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος. Και με βασικό κριτήριο ότι η όποια τουριστική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή πρέπει να εναρμονίζεται με τα φυσικά στοιχεία της, τη θέση της, την ιδιαιτερότητά της, τον πολιτισμό της, και να μην έχει συσσωρευτικές με το χρόνο δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους κάτοικους της όσο και για τους επισκέπτες».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για σταθερή περιβαλλοντική ποιότητα και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, μέσα από τη «διασύνδεση και συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στον τουρισμό με βασικό στοιχείο τις συνέργειες».

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην Παγκόσμια Σύνοδο του WTTC στο Ριάντ

Παράλληλα, στο Ριάντ έχει μεταβεί ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, όπου θα συμμετέχει στη 22η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιωτών και Τουρισμού (WTTC). 

O Υπουργός Τουρισμού στο περιθώριο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τους CEOs των αεροπορικών εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας με στόχο τη δρομολόγηση νέων συνεργασιών και την αύξηση των απευθείας πτήσεων. Επίσης, θα έχει σειρά επαφών με παράγοντες της τουριστικής αγοράς για την περαιτέρω προβολή της χώρας μας αλλά και με επιχειρηματίες αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων.

Ριαντ - Κικίλιας

Ο κ. Κικίλιας θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με τον CEO της αεροπορικής εταιρείας Saudia, Ibrahim Al Koshy και στη συνέχεια με τον Υπουργό Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα  Ahmed Al Khateeb. 

Στη Σύνοδο συμμετέχουν πάνω από 2.000 υψηλού επιπέδου αντιπρόσωποι του ταξιδιωτικού κλάδου από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών στελεχών, επιχειρηματιών και σημαντικών παραγόντων του παγκόσμιου τουρισμού με σκοπό τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη διαμόρφωση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου τουριστικού μοντέλου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙταλία: Τεράστια η καταστροφή στη νήσο Ίσκια – Τι οδήγησε εκεί
Επόμενο άρθροΤέταρτη στον κόσμο η Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022