Πέντε ημέρες μετά την εκτόξευσή της, η ιστορική αποστολή της NASA, «Artemis I», έφτασε τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στο φεγγάρι. Με αυτή την αποστολή ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, αλλά και για μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Άρη.
Διαβάστε σχετικά: NASA: Απίστευτα τα πρώτα πλάνα της Γης από την αποστολή Artemis
Η κάψουλα της αποστολής πέρασε από τη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης και πέταξε κοντά στη σεληνιακή επιφάνεια, καθώς οδεύει προς μια τροχιά-ρεκόρ, με ανθρώπινα ομοιώματα προς το παρόν, αντί για αστροναύτες.
Η κάψουλα Orion, στο οποίο επιβαίνουν τρία ανδρείκελα, έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 ώρα Ελλάδας την Δευτέρα, οπότε βρισκόταν μόλις 130 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.
Fly-by complete!@NASA_Orion completed its closest fly-by of the Moon this morning, 81 miles above the lunar surface, traveling 5,102 mph. Before the fly-by, we conducted an outbound powered fly-by burn, increasing speed at a rate of more than 580 mph: https://t.co/gqViM3BJLg pic.twitter.com/9IUkQUj4pf
— Jim Free (@JimFree) November 21, 2022
Μάλιστα, την ώρα που το Orion έφτασε στην πίσω πλευρά της Σελήνης, χάθηκε το σήμα με τη Γη για 34 λεπτά. Με το που επανήλθε η επικοινωνία της NASA, η κάψουλα έστειλε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη μας. Λίγο νωρίτερα, το Orion έκανε ζουμ στα μέρη της Σελήνης που προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14.
Είναι η πρώτη φορά που μια κάψουλα επισκέπτεται το φεγγάρι μετά το πρόγραμμα Apollo της NASA πριν από 50 χρόνια.






«Η ανοιχτόχρωμη μπλε κουκκίδα μας και οι 8 δισεκατομμύρια ανθρώπινοι κάτοικοί της φαίνονται τώρα», δήλωσε σχολιαστής του κέντρου ελέγχου της NASA.
Αργότερα, η κάψουλα Orion πέρασε πάνω από τη βάση όπου ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Άλντριν προσσεληνώθηκαν στις 20 Ιουλίου 1969.
LIVE NOW: The @NASA_Orion spacecraft is performing its first powered lunar flyby.
Orion will make its closest approach to the lunar surface during the #Artemis I mission – approximately 80 miles – at 7:57am ET (12:57 UTC). https://t.co/rO5HBPx0Ec
— NASA (@NASA) November 21, 2022
Τα επόμενα βήματα της αποστολής
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και αφού ολοκληρώσει τον γύρο της Σελήνης, η κάψουλα Orion θα καταρρίψει το ρεκόρ απόστασης της NASA για ένα διαστημόπλοιο σχεδιασμένο για αστροναύτες, σχεδόν 400.000 χιλιόμετρα από τη Γη, που ορίστηκε από το Apollo 13 το 1970. Αμέσως μετά θα συνεχίσει, φτάνοντας σε μέγιστη απόσταση από τη Γη, την επόμενη Δευτέρα, σχεδόν 433.000 χιλιόμετρα.
Η κάψουλα θα περάσει σχεδόν μια εβδομάδα σε σεληνιακή τροχιά, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη Γη, στις 11 Δεκεμβρίου.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η ίδια αποστολή θα επαναληφθεί το 2024 με ανθρώπινο πλήρωμα, χωρίς πάλι να προσεδαφιστεί στην Σελήνη. Η προσεδάφιση έχει προγραμματιστεί για το 2025 με την αποστολή «Artemis III».