Αρχική Καταστροφές Τυφώνας «Τζούλια»: Βιβλική καταστροφή με δεκάδες νεκρούς

Τυφώνας «Τζούλια»: Βιβλική καταστροφή με δεκάδες νεκρούς

Σύνταξη: ecozen.gr

0
τυφωνας τζουλια
Διαφήμιση

Ο ισχυρός τυφώνας Τζούλια, εξασθένησε τη Δευτέρα, αφήνοντας πίσω του την απόλυτη καταστροφή στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Η υπηρεσία πρόληψης καταστροφών της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση μιας πλαγιάς στο σπίτι τους στην επαρχία Alta Verapaz, θάβοντάς τους.

Και στην επαρχία Huehuetenango, κοντά στο Μεξικό, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε ενώ εκτελούσε εργασίες διάσωσης.

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν ότι πέντε στρατιώτες του στρατού του Σαλβαδόρ έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση τοίχου σε σπίτι όπου είχαν καταφύγει στην πόλη Κομασάγκουα, όπου εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες πραγματοποιούν επιδρομές κατά των συμμοριών. Ένας άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε.

07 63551kiklonas.jpg

Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Guatajiagua του ανατολικού Ελ Σαλβαδόρ, μετά από έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση τοίχου του σπιτιού τους. Ένας άλλος άνδρας στο Ελ Σαλβαδόρ πέθανε όταν παρασύρθηκε από ρεύμα, και ένας άλλος πέθανε όταν έπεσε πάνω του ένα δέντρο.

Ο πέμπτος τυφώνας για φέτος

Η Τζούλια, ο πέμπτος τυφώνας της φετινής περιόδου στον Ατλαντικό, έφτασε στην ξηρά ως καταιγίδα κατηγορίας 1 νωρίς την Κυριακή στη Νικαράγουα, διέσχισε τη χώρα προτού επανεμφανιστεί κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού, πλημμυρίζοντας την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα καθώς κινούνταν βόρεια.

Μέχρι αργά τη Δευτέρα, το σύστημα είχε υποβαθμιστεί σε τροπική ύφεση καθώς κινούνταν κατά μήκος των ακτών του Ελ Σαλβαδόρ, αλλά όχι αφού έφερε απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες και τον κίνδυνο κατολισθήσεων στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο Ελ Σαλβαδόρ διεξάγουν διασώσεις και απομακρύνουν συντρίμμια, ανέφερε στο Twitter τη Δευτέρα μια κυβερνητική αναπληρώτρια, η Dania González.
Ένα φράγμα στην Τεγκουσιγκάλπα της Ονδούρας υπερχείλισε και οι αρχές συνέστησαν την εκκένωση δύο αγορών το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις.

Το δεύτερο θανατηφόρο “χτύπημα” τυφώνα μετά τον Ίαν

Η Τζούλια σχηματίστηκε 10 ημέρες μετά τον τυφώνα Ίαν που έφτασε στη Φλόριντα. Ο Ίαν διέσχισε την πολιτεία ως ισχυρή καταιγίδα κατηγορίας 4, καταστρέφοντας γειτονιές και υποδομές, εξαπολύοντας πλημμύρες, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και σκοτώνοντας τουλάχιστον 120 ανθρώπους, σύμφωνα με πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους.

Αφού διέσχισε τη Φλόριντα, ο Ίαν ανέκτησε τη δύναμη του τυφώνα πριν φτάσει στη Νότια Καρολίνα. Η καταιγίδα ακολούθησε μια σχετικά ήσυχη έναρξη της περιόδου των τυφώνων στον Ατλαντικό, η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο. Υπήρχαν μόνο τρεις καταιγίδες με ονόματα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου και καμία τον Αύγουστο, για πρώτη φορά από το 1997.

τυφωνας ΙΑΝ3

Τυφώνες και κλιματική αλλαγή

Οι δεσμοί μεταξύ των τυφώνων και της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον δεδομένοι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τυφώνες έχουν γίνει ισχυρότεροι παγκοσμίως κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Ένας πλανήτης που θερμαίνεται μπορεί να περιμένει ισχυρότερους τυφώνες με την πάροδο του χρόνου και μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των πιο ισχυρών καταιγίδων – αν και ο συνολικός αριθμός των καταιγίδων θα μπορούσε να μειωθεί, επειδή παράγοντες όπως η ισχυρότερη διάτμηση των ανέμων θα μπορούσε να εμποδίσει τον σχηματισμό ασθενέστερων καταιγίδων.

Οι τυφώνες γίνονται επίσης πιο υγροί λόγω των περισσότερων υδρατμών στη θερμότερη ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι καταιγίδες όπως ο τυφώνας Χάρβεϊ το 2017 παρήγαγαν πολύ περισσότερη βροχή από ό,τι θα έβρεχε χωρίς τις ανθρώπινες επιδράσεις στο κλίμα.

Επίσης, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συμβάλλει στην αύξηση του κύματος καταιγίδας – το πιο καταστροφικό στοιχείο των τροπικών κυκλώνων.

ΠΗΓΗ: www.nytimes.com

Διαφήμιση