Αρχική Ελλάδα Μετωπική Μητσοτάκη- Τσίπρα – Η κρίση θα μας κοστίσει, αλλά δεν θα...

Μετωπική Μητσοτάκη- Τσίπρα – Η κρίση θα μας κοστίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[356040] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε μετωπική σύγκρουση εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή στην “Ώρα του πρωθυπουργού”, με αντικείμενο την ερώτηση για την ακρίβεια που είχε καταθέσει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσίπρας καταλόγισε ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική και προσωπικά στον κ.Μητσοτάκη για το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ακρίβεια έχει όνομα, ενώ ζήτησε εκλογές.

Από την πλευρά του, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την παράμετρο του πολέμου στην Ουκρανία και «δεν βρήκε μια λέξη» στην ερώτησή του για να αναφερθεί στον «παρολίγο δανειστή του το 2015» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενίσχυση για το ντίζελ, λέγοντας «μετράμε τις δυνατότητές μας», ενώ επισήμανε ότι μόνο φέτος έχουν διατεθεί σχεδόν 13 δισ. για μέτρα στήριξης.

«Η κρίση θα μας κοστίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει», είπε ο κ.Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ομιλίες τους, έκαναν αναφορές στον Αλέξανδρο Νικολαϊδη που έφυγε από τη ζωή.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι δέχθηκε πρόθυμα να απαντήσει και για να πάρει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους πολίτες.

«Το παράδοξο της συνεδρίασης είναι ότι δεν συμφωνούμε στις διαπιστώσεις, είπε. Παρά τις γενναίες παρεμβάσεις οι λογαριασμοί είναι υψηλοί, ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι πιο δύσκολος, οι πολίτες ναι, αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

«Διαφωνούμε, όμως, με τον ΣΥΡΙΖΑ και λυπάμαι που στο κείμενο της ερώτηση χωρέσατε 3 αυθαίρετα συμπεράσματα, που καταλήγουν σε αμήχανα ερωτήματα, που δείχνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε προθέσεις, με απούσα την επιχειρηματολογία».

«Στην ερώτησή σας δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να κατονομάσετε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την πρώτη αιτία για όσα συμβαίνουν. Περίμενα σαφή καταδίκη του κ.Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η ακρίβεια συνεπώς, παγκόσμια και ελληνική, έχει όνομα και είναι η χρήση των καυσίμων και των πόρων ως ασύμμετρου όπλου, κατά της Ευρώπης. Η πατρίδα μας αμύνεται με μέτρα, με στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις».

[356040] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στήριξη στους πολίτες ύψους 13 δισ. ευρώ

Μόνο φέτος η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ. ευρώ. Μιλήσατε για ενέργεια, ότι εδώ είναι η ακριβότερη.  Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιμένετε στο Ιβηρικό μοντέλο. Αν το εφαρμόζαμε θα ήταν ψηλότερες οι τιμές και για τον καταναλωτή, και για τον προϋπολογισμό. Λέτε ότι αφήνουμε την κερδοσκοπεία ανεξέλεγκτη, όταν μίλησα πρώτος εγώ για φορολόγηση υπερεσόδων 90%, που θα εισπραχθούν στο τέλος του χρόνου, βάσει την υπολογισμών της ΡΑΕ. Δεν λέτε ότι πρώτη η πατρίδα μας έχει μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από την ενέργεια. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία.

Η ΕΕ έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και αυτό είναι ελληνική πρόταση, που θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού.  Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά μεγάλο ποσό για να απορροφήσει κόστος της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. Αυτό δεν είναι στήριξη της κοινωνίας; Θα το έχετε δει και στον δικό σας λογαριασμό, όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται. 

 

Καμία επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Να δούμε κι άλλο μύθο που επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως πανάκεια θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια- την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στη διάσωση και την επανακρατικοποίηση; Αλλάξαμε τον τρόπο διοίκησης της ΔΕΗ και η επιχείρηση εξυγιάνθηκε, η αξία της είναι πολλαπλάσια αν ήταν στα χάλια που μας την αφήσατε θα λεγόταν ΔΕΝ γιατί δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει.

Το κράτος ελέγχει τη ΔΕΗ και με το 34% που κατέχει. Η κρατικοποίηση, που δεν υπάρχει τρόπος να γίνει, πόσο αξίζει σήμερα το 34%; Τέσσερις φορές πιο πολύ από το δικό σας 51% το 2019; Τι μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο ή να επιστρέψει ο φίλος σας ο κ.Φωτόπουλος, με τον διακόπτη που θα κατέβαζε;

«Η Ελλάδα αντιστέκεται»

Προσπαθούμε με δικαιοσύνη να περιορίσουμε τις συνέπειες, με στοχευμένα μέτρα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια. Η χώρα αμύνεται και προχωρά, ταυτόχρονα. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει στους καταναλωτές 300 εκατ. ευρώ, υλοποιήσαμε το fuel pass για να εξάμηνο και στον προϋπολογισμό θα τα δούμε αναλυτικά για το 2023. 

«Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση».

 

Δε θα φτάσουμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά.

Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα».

«Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα.

«Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» συμπλήρωσε.

«Σύμφωνα με τους ελέγχους 1 στους 10 παρανομεί και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο σπεύσατε να αποδομήσετε, είναι αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή η οποία δρομολογείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

«Η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις φόρων».

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στοχευμένων μέτρων εντός των αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού» συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε «Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δις ευρώ. Να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα και να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα. Αυξήθηκαν τα επιτόκια είπατε. Σώπα. Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Και για αυτό ο Μητσοτάκης φταίει ε; Όχι οι κεντρικές τράπεζες που κάνουν το ίδιο;».

«Τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος το Μάιο 2020; Ανεδαφική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Που έκλεισε; 8,2%. Προεξοφλούσατε ανέργους και η ανεργία έπεσε. Δεν προβλέπατε ότι το χρέος μας με την λήξη της πανδημίας θα ξεπεράσει το 200% και δεν θα υποχωρήσει. Για να φτάσουμε να έχουμε τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση του χρέους στην Ευρώπη. Μπράβο σας! Σε όλα μέσα πέσατε.

«Αλλού η πραγματικότητα, αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ»

Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες, δρομολογεί μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, θωρακίζει τις εθνικές μας θέσεις, υποδέχεται επενδύσεις και μεγάλα έργα. Η σημερινή συνεδρίαση τελικά δεν είχε καμία ερώτηση αλλά μόνο την απάντηση που δίνουν οι Έλληνες πολίτες. Αν και δοκιμάζονται, νοιώθουν τη Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους».

[356040] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τσίπρας : «Συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ» 

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που πρώτα εξέφρασε τη θλίψη και τη συντριβή για τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαϊδη.

Ακολούθως, ο κ.Τσίπρας είπε ότι θα αποδείξει ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία, αλλά είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη».

«Η ακρίβεια έχει το όνομά σας γιατί είστε, επιπλέον, και ο πιο ακατάλληλος για να την κατανοήσετε, για να νιώσετε το θα πει μια οικογένεια που ζει με 700 ευρώ, να χρειάζεται δύο για να ανταπεξέλθει στις τιμές του ρεύματος.

Τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα τι σημαίνει να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού για να πάρει τρόφιμα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: Εσεις κ. Μητσοτάκη δεν το καταλαβαίνετε, γι’ αυτό παρουσιάζετε ειδυλλιακή κατάσταση. Το ίδιο λέγατε και για την πανδημία. Με ψέματα και με προπαγάνδα, που διαψεύστηκαν από διεθνείς έρευνες, που λένε ότι είμαστε από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, ενώ είμαστε χειρότερα από τη Βραζιλία του Μπολσονάρου. μας λέγατε ότι δεν είχε σημασία αν κάποιος νοσηλευόταν εντός ή εκτός ΜΕΘ, διαψευστήκατε από τις έρευνες.

Μας λέτε ότι τα πήγατε περίφημα και στην ενεργειακή κρίση. Λέτε ότι είστε παράγοντας σταθερότητας. Όμως, το κόστος ζωής αυξάνεται, το κράτος αποψιλώνεται, τα κέρδη μιας ελίτ αυξάνονται. Οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία.

Η Ελλάδα είναι στις 4 χώρες της ΕΕ που ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά. Θέλετε να διαψεύσετε ακόμη και ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat; Ικανούς σας έχω. Θα μας πει ο κ.Μητσοτάκης, δεν φταίω εγώ, ο πόλεμος.

Για τις υποκλοπές δεν φταίει ο κ.Μητσοτάκης, φταίει ο ανιψιός του. Μόνο ο ίδιος δεν φταίει. Είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης. Η πλειοψηφία στην ΕΕ έδρασε έγκαιρα, οι ηγεσίες έδρασαν γρήγορα. Εσείς δεν φυγομαχήσατε απλά, αλλά βρήκατε ευκαιρία για να εφαρμόσετε την πολιτική σας, αφήσατε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη για να ικανοποιήσετε τους χορηγούς σας. Έχουμε πρωθυπουργό δύο σε ένα: Συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ. (…)

[356040] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια»

Προσχηματικά καταργήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια, τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε η τιμή κατά 57%. Η τιμή του ηλεκτρικού διαμορφώθηκε στα 486,87 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Σεπτέμβιο. Ξέρετε τι τιμολόγησαν; 767 ευρώ. Υπερβάλλον κέρδος 285 ευρώ. Ξέρετε πόσο ανήλθαν τα υπερκέρδη; 485 εκατ. ευρώ για έναν μήνα.

Τι καπέλο είναι αυτό; Ποιος το πληρώνει; Τι ακριβώς έχετε κάνει για τη φορολόγηση των υπερκερδών; Είχατε πει με 90%, έχετε πάρει ένα ευρώ; Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει επί οκτώ μήνες. Θέλετε να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχουν γονατίσει, όχι από τους λίγους που έχουν θησαυρίσει. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια.

Διατηρείτε υψηλούς φόρους, λεηλατείτε τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη και μετά τους δίνετε ένα επίδομα, με βασική έγνοια να μη χάσει ούτε ένα ευρώ το καρτέλ της ενέργειας.

Τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί, όπως και αυτά από τους έμμεσους φόρους. Η εκρηκτική αύξηση δεν προέρχεται από την ανάπτυξη ή την κατανάλωση, αλλά από την ακρίβεια που σαρώνει, λόγω της επιλογής σας να μην μειώσετε τους έμμεσους φόρους για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι. Ετσι εξηγούνται και τα στοιχεία της Eurostat για τις αυξήσεις.

Το “καλάθι του εμπαιγμού”

Ο κ.Τσίπρας σχολίασε και το «καλάθι του νοικοκυριού», χαρακτηρίζοντάς το «καλάθι του εμπαιγμού», ενώ σχολίασε την απουσία του υπουργού Ανάπτυξης λέγοντας πως είτε θα είναι σε κάποιο πάνελ, είτε «θα αγοράζει ρακέτες».

Περιορίζετε, είπε, την ακρίβεια, στο νούμερο 6 στα μακαρόνια και έχετε ξεχάσει όλα όλα άλλα νούμερα και τις τιμές. Κάνετε ότι δεν βλέπετε και την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Οι πολίτες δαπανούν για καύσιμα το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ντίζελ είναι πάνω από την αμόλυβδη. 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑκτιβίστριες πέταξαν ντοματόσουπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του βαν Γκογκ
Επόμενο άρθροΈκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία – Τουλάχιστον 49 εγκλωβισμένοι