Αρχική Πολιτισμός Ακτιβίστριες πέταξαν ντοματόσουπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του βαν Γκογκ

Ακτιβίστριες πέταξαν ντοματόσουπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του βαν Γκογκ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Βίνσεντ βαν γκονγκ
Διαφήμιση

Ακτιβίστριες για την κλιματική αλλαγή συνελήφθησαν αφού έριξαν σε έναν ανεκτίμητο πίνακα του Vincent van Gogh με σούπα ντομάτας στην Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας.

Οι γυναίκες πέταξαν δύο κονσέρβες ντοματόσουπα Heinz στο πίνακα «Ηλιοτρόπια» του κορυφαίου ζωγράφου, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Just Stop Oil.

Ευτυχώς, το τζάμι της κορνίζας προστάτευσε τον πίνακα. Οι ακτιβιστές δεν σταμάτησαν εκεί όμως, στη συνέχεια κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο κάτω από το έκθεμα.

«Τι αξίζει περισσότερο, η ζωή ή η τέχνη;» είπαν. «Αυτό αξίζει περισσότερο από την τροφή; Περισσότερο από τη Δικαιοσύνη; Ανησυχείτε περισσότερο για την προστασία ενός πίνακα ή για την προστασία του πλανήτη μας και των πολιτών του;».

«Η κρίση του κόστους ζωής είναι επόμενο της κρίσης κόστους του πετρελαίου. Το πετρέλαιο είναι απλησίαστο για εκατομμύρια οικογένειες που κρυώνουν και πεινούν. Δεν μπορούν ούτε να ζεστάνουν μία κονσέρβα σούπας».

Το τελευταίο διάστημα είναι όλες και περισσότερες οι ανάλογες διαμαρτυρίες. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορούσε ένα έργο του Πικάσο.

Δύο ακτιβιστές για το κλίμα συνελήφθησαν αφού κόλλησαν τα χέρια τους πάνω σε πίνακά του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που μεταδόθηκε ζωντανά στα social media.

Η Αστυνομία της Βικτώριας κλήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της πόλης περίπου στις 12.40 το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, (τοπική ώρα) επειδή δύο διαδηλωτές της Extinction Rebellion κόλλησαν τα χέρια τους στον πίνακα «Σφαγή στην Κορέα» του Πικάσο, που εκτίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος The Picasso Century.

«Αστυνομικοί βρέθηκαν γρήγορα επί τόπου στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα το πρωί αφού δύο ακτιβίστριες της Just Stop Oil πέταξαν ουσία σε πίνακα και στην συνέχεια κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο», ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter. Και οι δύο συνελήφθησαν για εγκληματική φθορά και διακεκριμένη καταπάτηση. Η οργάνωση Just Stop Oil διευκρινίζει ότι ο πίνακας του 1888 έχει αξία 84,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τις τελευταίες ημέρες ακτιβιστές της οργάνωσης είχαν αποκλείσει δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο. Την περασμένη Κυριακή, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από ένα σαββατοκύριακο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

Διαφήμιση