Αρχική Special Topics Μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο: Το βάλσαμο της ψυχής

Μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο: Το βάλσαμο της ψυχής

0
μελισσόχορτο
Διαφήμιση

Melissa officinalis L. Γνωστό και ως Lemon Balm, το όνομα Μελλίσα είναι αρχαιοελληνικής προέλευσης εξαιτίας της ότι τα λευκά άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μέλισσες.

Της Σοφίας Τριάντου, 

πιστοποιημένη Βοτανολόγος

από το  Dominion Herbal College του Καναδά

Αναφορές σχετικά με τη χρήση του, χρονολογούνται πάνω από 2000 χρόνια με καταχωρήσεις στο Historia Plantarum (περίπου 300 π.Χ.) και στο Materia Medica (περίπου 50-80 π.Χ.). Μετά την εισαγωγή του στην Ισπανία τον έβδομο αιώνα, η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέχρι το Μεσαίωνα.

Η φαρμακευτική χρήση σε όλη αυτή την πρώιμη εποχή περιλαμβάνει μια σύσταση του Paracelsus (1493–1541) ότι το βάλσαμο θα αναζωογονήσει έναν άνδρα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται για «όλα τα προβλήματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από μια διαταραγμένη κατάσταση του νευρικού συστήματος».

«Η λέξη Balm είναι συντομογραφία του Balsam, του αρχηγού των γλυκών μυρωδιών

Τον 17ο αιώνα ήταν το κύριο συστατικό για το νερό που παρασκεύαζαν οι Καρμελίτες καλόγεροι, eau de Melisse des Carmes. 

μελισσόχορτο1

Το διάσημο Carmelite Water αποτελείται από Melissa officinalis που έχει υποστεί επεξεργασία σε αλκοολούχα ποτά με αγγελική, μοσχοκάρυδο και άλλα φαρμακευτικά φυτά σε μια προσεκτικά προστατευμένη φόρμουλα που μπορεί ακόμα να αγοραστεί στα γερμανικά φαρμακεία για στομαχικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης: Σοφία Τριάντου: Υπέροχη Pesto “Μελισσόχορτου”

Η Melissa officinalis είναι μέλος της οικογένειας των δυόσμων (lamiaceae), η οποία περιλαμβάνει πολλά από τα κλασικά μαγειρικά βότανα όπως ο βασιλικός, η ρίγανη, η μέντα, το δεντρολίβανο και παρόμοια με αυτά είναι υπέροχα στην κουζίνα. 

Για χαρούμενη καρδιά

Ο John Gerard βοτανολόγος του 16ου αιώνα έγραψε “Κάνει την καρδιά χαρούμενη και ενισχύει τα πνεύματα”.

Τα φύλλα μελίσσας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων του στρες και για να βοηθήσει στον ύπνο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων ήπιων πεπτικών διαταραχών, όπως φούσκωμα και μετεωρισμός.

Παραδοσιακά, το βάλσαμο λεμονιού χρησιμοποιήθηκε ως ένα ήπιο ηρεμιστικό και αγχολυτικό, αν και αρκετές φορές το βάλσαμο χρησιμοποιήθηκε για τα ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα με συγκεκριμένες βελτιώσεις στη μνήμη (Kennedy et al., 2002b). 

μελισσόχορτο2

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται συχνά σε φαγητά στα οποία χρησιμοποιείτε λεμόνι, στις θεραπευτικές χειμωνιάτικες σούπες, στους φρέσκους χυμούς και σε μορφή πάγου στις σπιτικές λεμονάδες.

σοφια τριάντου βοτανολογος

Η Σοφία Τριάντου  είναι πιστοποιημένη Βοτανολόγος από το Dominion Herbal College του Καναδά η οποία παραδίδει και σεμινάρια σε ενήλικες, παιδιά και οργανώνει ημερίδες, δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη της Ελλάδας με βοτανικό ενδιαφέρον και αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βιογραφικό της εδώ .

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Σοφία Τριάντου δημιούργησε το Thalli eco shop  με σκοπό να συμβάλει στη προστασία του πλανήτη από τα απόβλητα του πλαστικού, να συμμετέχει στη εξέλιξη της ζωή των γυναικών σε αναπτυσσόμενες χώρες και στη στήριξη μικρών παραγωγών με αναπτυγμένη την οικολογική συνείδηση και τη βελτίωση της ζωής του πλανήτη.

σοφια τριάντου βοτανολογος1

Το Thalli eco shop έχει ως  στόχο να μεταδώσει την ποιότητα και τη βιωσιμότητα οικολογικών και οργανικών προϊόντων, μεταφέροντας την ομορφιά της απλότητας και της φυσικότητας.

Διαφήμιση