Αρχική Ενέργεια Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πριν το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα επιδότησης – Οι...

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πριν το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα επιδότησης – Οι πίνακες του «Εξοικονομώ 2021»

0
Ηλιακοί θερμοσίφωνες στην οροφή.
Ηλιακοί θερμοσίφωνες στην οροφή.
Διαφήμιση

Έρχεται το νέο πρόγραμμα επιδότησης για  ηλιακούς θερμοσίφωνες στα νοικοκυριά. Μετά την ενσωμάτωση του στο  REPowerEU και την σχετική ευρωπαϊκή έγκριση (αποφάσεις του Ecofin)  κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η έναρξη του νέου προγράμματος  επιδότησης αναμένεται σύντομα και πάντως πριν το τέλος του 2022. Στο μεταξύ εγκρίθηκαν χθες οι πρώτοι πίνακες αποτελεσμάτων για τις αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021» με 28.119 οριστικά εγκεκριμένες αιτήσεις.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε ενημερώσει ότι το νέο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Repower EU και ότι θα ξεκινήσει μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση. Επόμενο βήμα είναι πλέον η επίσημη έναρξη του προγράμματος και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις.

Το κόστος

Ηλιακοί θερμοσίφωνες σε στέγη κατοικιών.
Ηλιακοί θερμοσίφωνες σε στέγη κατοικιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αφορά  την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, με προβλεπόμενο  μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ το οποίο όμως μπορεί να φτάσει στο ύψος των 1300-1500 ευρώ , ανάλογα από το αν θα επιλεγούν πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες συστήματα με ανοξείδωτα «καζάνια». 

Η διαδικασία, θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» -όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας-  και οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια, εισοδηματικά και κοινωνικά, αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Σημειώνεται ότι όπως εκτίμησε ήδη από τον περασμένο Μάιο σε άρθρο του ο καθηγητής και πρώην  υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης: «Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για μια 4μελή οικογένεια, κόστους €1.000-1.200, μειώνει κατά 1.700kg/έτος τις εκπομπές CO2, ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κόστους €25.000-30.000, μειώνει τις εκπομπές κατά 1.400kg/έτος».

Ο κ Μανιάτης ανέδειξε έτι περαιτέρω το θέμα επισημαίνοντας ότι: «Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, είναι  παγκοσμίως κορυφαίος ελληνικός παραγωγικός κλάδος, μπορούν να εξοικονομήσουν στα νοικοκυριά έως και 20% της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ανάγκη, από το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτηθεί εθνικής προτεραιότητας σχέδιο,  για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων στις 5.000.000 κατοικίες που δεν διαθέτουν».

Κατόπιν τούτων, εύλογο είναι ότι θα προκύψει μεγάλη ανταπόκριση και σε αυτό το πρόγραμμα, ανάλογης της μεγάλης συμμετοχής  που είχε το πρόγραμμα  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», 

Πάντως  η ελληνική αγορά των ηλιακών συστημάτων αυξήθηκε κατά 75%, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση -κατά 200% -καταγράφουν και οι εξαγωγές του κλάδου. 

Οι πρώτοι πίνακες για τις αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021»

Στιγμιότυπο από το exoikonomo2021.gov.gr
Στιγμιότυπο από το exoikonomo2021.gov.gr

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι δικαιούχοι του πρώτου πίνακα Οριστικών αποτελεσμάτων που εγκρίθηκε χθες, και αφορά σε 28.119 εγκεκριμένες αιτήσεις στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» θα πρέπει στη συνέχεια να δηλώσουν μέσω του πληροφοριακού συστήματος υποβολής και διαχείρισης, με ποιόν τρόπο θα καλύψουν την ίδια συμμετοχή (ίδια κεφάλαια, ή τραπεζικό δανεισμό). Όσοι επιλέξουν την χρήση ιδίων κεφαλαίων, θα μεταβαίνουν άμεσα σε Υπαγωγή στο Πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά τον 1ο πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων, που αφορά σε 33 απορριπτέες αιτήσεις στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» ανακοινώθηκε ότι: 

Όσοι υπέβαλλαν αίτηση, η οποία έχει απορριφθεί, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος υποβολής και διαχείρισης. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, από την ημέρα της ανακοίνωσης των προσωρινών πινάκων.

Τα αποτελέσματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Συνολικά, μετά και την απόφαση ένταξης όλων των επιλαχόντων στο «Εξοικονομώ 2021», οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι 87.578 νοικοκυριά και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Διαφήμιση