Αρχική Περιβάλλον Σεισμός Κορινθιακός: Άλυτος ο γρίφος – Λέκκας: Επανεκτίμηση σε μία εβδομάδα

Σεισμός Κορινθιακός: Άλυτος ο γρίφος – Λέκκας: Επανεκτίμηση σε μία εβδομάδα

Η υποτονική μετασεισμική ακολουθία προβληματίζει ακόμη τους σεισμολόγους που τελούν σε διαρκή επιτήρηση για την επανεκτίμηση του φαινομένου σε μία εβδομάδα.

0
ΙΣΘΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΙΣΘΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Διαφήμιση

Μετά από μία εβδομάδα θα επανεκτιμηθεί η σεισμική εξέλιξη στον Κορινθιακό μετά και την «άκαρπη» παρέλευση του πρώτου 48ωρου που έθεσαν οι σεισμολόγοι ως αναγκαίο περιθώριο για την καλύτερη εκτίμηση του σεισμού 5,1 Ρίχτερ (09/10).  

Αυτό δήλωσε στο www.ecozen.gr o καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. O ίδιος επιβεβαίωσε νωρίτερα για μια ακόμη φορά ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος μεγάλος μετασεισμός, (σ.σ. όπως τουλάχιστον ήταν αναμενόμενος από τους περισσότερους σεισμολόγους) και ότι η μετασεισμική ακολουθεία δεν ξεπέρασε τα 2 ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι τα συστήματα καταγραφής σεισμικών δονήσεων τελούν  σε διαρκή επιτήρηση δεδμένου ότι οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας συγκλίνουν ότι είναι πιθανός ο σεισμός της περασμένης κυριακής να μην είναι ο κύριος, καθώς δεν ακολούθησαν μετασεισμοί της τάξεως των 3,5-4,4 ρίχτερ, όπως θα ήταν το σύνηθες.  

Πρόσφατα ο κ Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο να έχει κλειδώσει, οπότε χρειάζεται χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα

Επιφυλακτικός δήλωσε, μιλώντας στο OPEN και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών Άκης Τσελέντης, ο οποίος ανέφερε ότι «τα νερά στον Κορινθιακό και ειδικά στην περιοχή του Λουτρακίου και δυτικότερα προς Ξυλόκαστρο έχουν τραβηχτεί περίπου ένα μέτρο μέσα. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει αποδοθεί στην Πανσέληνο, δεν είναι παλιρροϊκό γιατί έχει άλλα χαρακτηριστικά. Αυτά τα δεδομένα είναι που με έχουν προβληματίσει και γι’ αυτό περιμένουμε και άλλη μετασεισμική ακολουθία».  Και πρόσθεσε «είναι και αυτό ένα πρόγονο φαινόμενο που δείχνει μια παραμόρφωση του πυθμένα και όταν υπάρχει μια παραμόρφωση, τότε αυτό οδηγεί σε διάρρηξη». Ο ίδιος χαρακτήρισε την μετασεισμική ακολουθία «υποτονική και πολύ παράξενη».

Ενώ στο ερώτημα αν είναι πιθανό ένα ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος στις Αλκυονίδες που ήδη συσσωρεύει ενέργεια, ΄τοσο ο κ Λέκκας όσο και ο κ. Τσελέντης εκτίμησαν ότι είναι δύσκολο ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους να ενεργοποιήσει τα ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο. 

Ο κ. Τσελέντης υποστήριξε ότι «Ο ανατολικός Κορινθιακός μαζεύει εδώ και καιρό ενέργεια. Κάποια στιγμή θα δώσει σεισμό και πιθανόν μεγάλο αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ενεργοποίηση από τον σεισμό».

Ερωτηθείς αν θα ενεργοποιηθούν τα ρήγματα της περιοχής, ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι «είναι το φαινόμενο ντόμινο. Ένας σεισμός της τάξεως των 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγμα του ανατολικού Κορινθιακού, π.χ. τις Αλκυονίδες. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι «Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένας σεισμός σαν αυτόν της τάξης των 5R, είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει τα ρήγματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα λεγόμενα «πρόδρομα φαινόμενα» και συγκεκριμένα για το «τράβηγμα» των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με το σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα , μετά το σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

Διαφήμιση