Αρχική Καταστροφές Γερμανοπολωνική διαμάχη για τα αίτια της οικολογικής καταστροφής στον ποταμό Όντερ

Γερμανοπολωνική διαμάχη για τα αίτια της οικολογικής καταστροφής στον ποταμό Όντερ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
οντερ
Διαφήμιση

Μια γερμανοπολωνική διαμάχη για ένα μεγάλο περιστατικό ρύπανσης που σκότωσε χιλιάδες ψάρια στον ποταμό Όντερ γίνεται τοξική.

Οι δύο χώρες επρόκειτο αρχικά να παρουσιάσουν την Παρασκευή μια κοινή έκθεση που θα ανέλυε τι συνέβη αυτό το καλοκαίρι στον ποταμό που εν μέρει ρέει κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.

Ανταυτού, η Βαρσοβία και το Βερολίνο εξέδωσαν η καθεμία τις δικές τους μελέτες, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω τις ήδη τεταμένες πολωνογερμανικές σχέσεις.

Μια «ξαφνική αύξηση» της περιεκτικότητας σε αλάτι στον ποταμό Όντερ επέφερε την εμφάνιση μιας τοξικής άλγης και προκάλεσε φέτος το καλοκαίρι το θάνατο εκατοντάδων τόνων ψαριών, αναφέρει σήμερα έκθεση Γερμανών εμπειρογνωμόνων.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Σκόπιμη η διαρροή χημικών στον ποταμό Όντερ – Ένταση με Γερμανία

«Η πιο πιθανή αιτία για το θάνατο των ψαριών στον Όντερ είναι μια ξαφνική αύξηση της αλατότητας που, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προκάλεσε τη μαζική εξάπλωση μιας άλγης των υφάλμυρων υδάτων που είναι τοξική για τα ψάρια», εξηγεί η έκθεση αυτή που παρουσιάσθηκε σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

ποταμος Οντερ

 

Η άλγη αυτή, με την ονομασία Prymnesium parvum, «παράγει μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα για τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς», προστίθεται στην έκθεση.

 

Φέρεται ότι εμφανίσθηκε έπειτα από μια συγκέντρωση αλατιού, που παραμένει ανεξήγητη, και προκάλεσε φέτος το καλοκαίρι το θάνατο περίπου 300 τόνων ψαριών στον ποταμό αυτό στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτή, «οι εμπειρογνώμονες αναγκάσθηκαν να αφήσουν ανοιχτό το ποια ήταν η αιτία αυτής της ασυνήθιστα υψηλής αλατότητας».

«Επίσης δεν γνωρίζουμε πώς η άλγη των υφάλμυρων υδάτων, την οποία βρίσκουμε κανονικά σε παράλια ύδατα, βρέθηκε στην ενδοχώρα», προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι πολωνικές αρχές είχαν κι αυτές επισημάνει, σε μια προκαταρκτική έκθεση, το ρόλο της άλγης σ’ αυτή την εκατόμβη και είχαν αποκλείσει οποιοδήποτε βιομηχανικό αίτιο για την ξαφνική υποβάθμιση των υδάτων του ποταμού.

Δε δέχονται αυτή την αιτία 

Όμως για τη γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος, την οικολόγο Στέφι Λέμκε, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση, αυτή «η σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή» έχει αναμφίβολα «προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες».

Οι αιτίες αυτής της υψηλής αλατότητας, που αποτέλεσε το «πρωταρχικό έναυσμα» της περιβαλλοντικής καταστροφής, «δεν είναι σαφείς», γράφουν εντούτοις οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες, για τους οποίους «πολυαιτιακοί μηχανισμοί δράσης» προκάλεσαν το θάνατο των ψαριών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι απαραίτητες συνθήκες για τη διάδοση φυκιών υπήρξαν το καλοκαίρι στον Όντερ, καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν λίγες και η στάθμη των υδάτων χαμηλή.

αλγη

Οι πολωνικές ΜΚΟ καταφέρονται εναντίον αυτής της εκτίμησης. Ήταν έκπληξη να ακούσω ότι το κράτος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις απορρίψεις μολυσμένου νερού στον Όντερ, εφόσον αυτές είναι σύμφωνες με τις άδειες χρήσης νερού. Φαινόταν σαν να είπαν στους Πολωνούς ότι ο ποταμός είχε μολυνθεί εντελώς νόμιμα, δήλωσε ο Piotr Nieznański από το πολωνικό γραφείο του WWF.

 

Τι λέει η έκθεση της Greenpeace

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η ΜΚΟ Greenpeace απέδωσε την ευθύνη για τον θάνατο των ψαριών στις απορρίψεις αλατιού από την πολωνική εξορυκτική βιομηχανία, με βάση τα αποτελέσματα δειγμάτων νερού και εδάφους που ελήφθησαν από ακτιβιστές στα τέλη Αυγούστου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αρκετοί μεγάλοι πολωνικοί επιστημονικοί οργανισμοί συμπεριλαμβανομένης της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών δήλωσαν ότι η καταστροφή προκλήθηκε από το συνδυασμό περιβαλλοντικής αμέλειας και επιδείνωσης των συνθηκών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση σχετικά με τα σχέδια επέκτασης του ποταμού που προορίζονται να επιτρέψουν μεγαλύτερη κυκλοφορία φορτηγών πλοίων.

ΠΗΓΗ: https://www.politico.eu/

Διαφήμιση