Αρχική Καταστροφές Πολωνία: Σκόπιμη η διαρροή χημικών στον ποταμό Όντερ – Ένταση με Γερμανία

Πολωνία: Σκόπιμη η διαρροή χημικών στον ποταμό Όντερ – Ένταση με Γερμανία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ποταμος οντερ2
Διαφήμιση

Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκλήθηκε στον ποταμό Όντερ που διασχίζει την Πολωνία, τη Γερμανία και την Τσεχία από τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων που είχαν ως αποτέλεσμα τον αφανισμό τόνων ψαριών.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki την Παρασκευή σε podcast, η διαρροή χημικών ήταν πιθανότατα σκόπιμη. Οι αρχές δήλωσαν ότι 150 πολωνοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στον ποταμό Όντερ μήκους 522 μιλίων, ο οποίος διέρχεται από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία, για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση καθαρισμού.

“Είναι πιθανό να έχουν απορριφθεί τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων στον ποταμό Όντερ, και αυτό έγινε με πλήρη επίγνωση των κινδύνων και των συνεπειών”, δήλωσε ο Morawiecki. “Δεν θα αφήσουμε αυτό το θέμα να περάσει έτσι, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι οι ένοχοι να τιμωρηθούν αυστηρά”.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας απέλυσε τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Υδάτων, αφού 20. 000 άνθρωποι υπέγραψαν ψήφισμα που ζητούσε την απόλυσή του. Απέλυσε επίσης τον επικεφαλής επιθεωρητή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας επειδή δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα.

“Η κατάσταση με την οποία έχουμε να κάνουμε δεν ήταν σε καμία περίπτωση προβλέψιμη, αλλά σίγουρα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει ταχύτερα”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Υψηλά επίπεδα υδραργύρου

Γερμανικά δείγματα νερού από την περιοχή αποκάλυψαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν την πηγή της διαρροής.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες για τον μαζικό θάνατο ψαριών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Τα πολωνικά στρατεύματα έστησαν ένα φράγμα κατά μήκος του ποταμού για να πιάσουν τα νεκρά ψάρια και προειδοποίησαν τους κατοίκους της περιοχής να μην κάνουν μπάνιο στο νερό και να μην τρώνε ψάρια που πιάνονται στα μολυσμένα σημεία του ποταμού.

Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επικρίνει την κυβέρνηση της Πολωνίας για την αργή αντίδρασή της στη μόλυνση, την οποία οι ντόπιοι αλιείς παρατήρησαν στα τέλη Ιουλίου.

Ένταση με Γερμανία για καθυστέρηση στην ενημέρωση

Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν ενημέρωσε επίσημα το Βερολίνο για την καταστροφή μέχρι την Πέμπτη, εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση των νεκρών ψαριών.

“Γνωρίζουμε ότι η αλυσίδα αναφοράς που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις δεν λειτούργησε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Κρίστοφερ Στόλζενμπεργκ, σύμφωνα με το Associated Press.

ποταμος Οντερ

“Μια περιβαλλοντική καταστροφή διαφαίνεται”, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Steffi Lemke στην ομάδα εφημερίδων RND. “Όλες οι πλευρές εργάζονται εντατικά για να βρουν τους λόγους για αυτή τη μαζική [θανάτωση ψαριών] και να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές περαιτέρω ζημιές”.


Νεκρά ψάρια και κάστορες στις όχθες εδώ και εβδομάδες

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ψάρια να συσσωρεύονται και να επιπλέουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού. Οι ντόπιοι ψαράδες λένε ότι βγάζουν νεκρά ψάρια και κάστορες από το νερό εδώ και εβδομάδες.

Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι μπορεί να παίζουν ρόλο παράγοντες πέραν της σκόπιμης απόρριψης. Ο υδράργυρος θα μπορούσε να έχει κατακάτσει στο ίζημα του ποταμού λόγω παλαιότερης ρύπανσης, πριν αναδευτεί από την πρόσφατη εκβάθυνση.

Φταίει η κλιματική αλλαγή;

Το ιστορικό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι μπορεί επίσης να ευθύνεται.

Η ήπειρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενδεχομένως ξηρασία των τελευταίων 500 ετών- η χαμηλή στάθμη των υδάτων και οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να εμποδίζουν την παροχή οξυγόνου στην υδρόβια ζωή του ποταμού και να επιδεινώνουν την υπάρχουσα ρύπανση.

“Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο καθώς μεταβαίνουμε σε έναν κόσμο που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Οι ρύποι που υπάρχουν εκεί έξω είναι πιο τοξικοί επειδή υπάρχουν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της ξηρασίας“, δήλωσε ο David Taylor, καθηγητής περιβαλλοντικών αλλαγών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

“Βρισκόμαστε τώρα σε αυτή την περίεργη περίοδο, όπου αρχίζουμε να βλέπουμε, όλο και περισσότερο, όχι μόνο τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ξηρασίες και οι καταιγίδες, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής επιβάρυνσης”

Το 2016, το Βιετνάμ κατηγόρησε ένα εργοστάσιο χάλυβα στις ακτές του για τη διαρροή τοξικών αποβλήτων που σκότωσε περίπου 100 τόνους ψαριών, σε αυτό που ονομάστηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή της χώρας.

Η πετρελαιοκηλίδα μόλυνε 125 μίλια ακτογραμμής και άφησε άνεργους πολλούς αλιείς της περιοχής. Μια εσωτερική κυβερνητική έκθεση διαπίστωσε ότι το εργοστάσιο, το οποίο διαχειρίζεται ο όμιλος Formosa Plastics Group της Ταϊβάν, είχε διαπράξει περισσότερες από 50 παραβιάσεις, σύμφωνα με το Reuters.

ΠΗΓΗ: https://www.washingtonpost.com/

Διαφήμιση