Αρχική Καταστροφές Τυφώνας Ίαν: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί

Τυφώνας Ίαν: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί

Σύνταξη: ecozen.gr

0
τυφωνας ΙΑΝ5
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 103 θάνατοι που σχετίζονται με μία από την σφοδρότερη καταιγίδα που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί από τότε που ο τυφώνας Ίαν «χτύπησε» τη χώρα.

Η καταστροφική του δύναμη, ως τυφώνας κατηγορίας 4, έφτασε τους μέγιστους διατηρούμενους ανέμους των 240 χλμ/ώρα σαρώνοντας ακόμα και τη θάλασσα στον κόλπο Τάμπα της Φλόριντα, την οποία «άδειασε» στη στεριά.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες εντοπίστηκαν στη Φλόριντα, με 78 νεκρούς να καταγράφονται από τα γραφεία των σερίφηδων στις παράκτιες δικαιοδοσίες των κομητειών Lee και Charlotte, οι οποίες δέχθηκαν το κύριο βάρος της καταιγίδας και 21 ακόμη θανάτους που αναφέρθηκαν από πολιτειακούς αξιωματούχους από εννέα άλλες κομητείες.

Οι αρχές της Βόρειας Καρολίνας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί.

φλοριντα τυφωνας ιαν

Περισσότεροι από 1. 600 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε ολόκληρη την πολιτεία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Φλόριντα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν μεταβαίνουν στη Φλόριντα την Τετάρτη για να εκτιμήσουν τις ζημιές από τον τυφώνα. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η καταστροφή από τον τυφώνα Ίαν είναι πιθανό να είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας.

“Μόλις τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε την κλίμακα της καταστροφής”, δήλωσε ο πρόεδρος  των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή. “Είναι πιθανό να συγκαταλέγεται μεταξύ των χειρότερων . . . στην ιστορία της χώρας”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στη Φλόριντα επέστρεψαν για να εξετάσουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις στην Ακτή του Κόλπου τη Δευτέρα, μετά την αρχική σάρωση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον τυφώνα Ίαν.
Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης έχουν κάνει επιφανειακές επιθεωρήσεις σε περίπου 45. 000 ακίνητα .

Διαβάστε επίσης: Ο τυφώνας Ίαν εξαφάνισε τη θάλασσα από τον κόλπο Τάμπα (video)

Οι αξιωματούχοι της κομητείας Λι, που περιλαμβάνει τις πληγείσες κοινότητες του νησιού Σάνιμπελ, του Φορτ Μάιερς και του Κέιπ Κόραλ, απάντησαν στις ερωτήσεις σχετικά με το αν καθυστέρησαν για να διατάξουν εκκενώσεις καθώς πλησίαζε ο τυφώνας.

«Είμαι σίγουρος για τον διευθυντή της κομητείας μας, για τους ηγέτες μας, για τον κυβερνήτη μας, για όλους εμάς τους αστυνομικούς, ότι πήραμε αυτό το μήνυμα την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο σερίφης Καρμάιν Μαρτσένο σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ανακοινώνοντας 54 επιβεβαιωμένους θανάτους στην κομητεία Λι.

Ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κάτοικοι στις περιοχές της ακτής του Κόλπου είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως να αναζητήσουν ψηλότερο έδαφος και ότι οι ανακοινώσεις υποχρεωτικής εκκένωσης εκδόθηκαν μόλις οι προβλέψεις έδειξαν ότι η κομητεία Lee βρίσκεται στην πιθανή πορεία του κέντρου της καταιγίδας, το οποίο αρχικά κατευθυνόταν βορειότερα.

Ο Cecil Pendergrass, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κομητείας, δήλωσε ότι ορισμένοι κάτοικοι επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα παραμένοντας στα σπίτια τους.
“Σέβομαι τις επιλογές τους”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή. “Αλλά είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς το μετανιώνουν τώρα”.

Ο κυβερνήτης Ron DeSantis, αναφερόμενος στις επικρίσεις για τους χειρισμούς των αρχών της κομητείας Lee County στην εκκένωση, υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τους τοπικούς αξιωματούχους.

“Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να αναπτερώσουμε την ψυχολογία των ανθρώπων και να σταματήσουμε να μιλάμε αδιάκοπα και να προσπαθούμε να ρίχνουμε σπόντες σε ανθρώπους που έκαναν την καλύτερη δυνατή δουλειά με ατελείς πληροφορίες”, δήλωσε ο DeSantis.

τυφωνας ΙΑΝ

Περίπου 43. 000 εργαζόμενοι των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και προσωπικό υποστήριξης εργάζονταν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περισσότερα από 560. 000 σπίτια και επιχειρήσεις που παρέμεναν χωρίς ρεύμα τη Δευτέρα.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις της Φλόριντα δεν είχαν ρεύμα κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, δήλωσε ο Guthrie.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε καταφύγια δεν ήταν άμεσα γνωστός, είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι είτε επέστρεψαν στα σπίτια τους είτε μετακόμισαν σε συγγενείς ή φίλους.

Ορισμένοι εκτοπισμένοι κάτοικοι θα στεγαστούν σε τροχόσπιτα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ή θα τους δοθούν κουπόνια για να μείνουν σε ξενοδοχεία και μοτέλ.

Με πληροφορίες από : Reuters , CNBC

Διαφήμιση