Αρχική Κόσμος Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Στήριξη Γαλλίας έναντι των τουρκικών απειλών

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Στήριξη Γαλλίας έναντι των τουρκικών απειλών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
mitsotakis macron ap.jpg
Διαφήμιση

“Η Γαλλία στηρίζει πλήρως την Ελλάδα” δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, έναν χρόνο μετά τη στρατηγικής σημασίας αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών.

Το βασικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών αποτελεί ο τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να απορροφηθεί μέρος της κρίσης και να κρατηθούν όρθιες οι κοινωνίες.

Εκτός από το ενεργειακό, Μητσοτάκης και Μακρόν θα μιλήσουν τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για την προκλητικά εμπρηστική ρητορική και τις απειλές της Άγκυρας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη για τη βοήθεια που πρόσφεραν την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην στρατηγική εταιρική συμφωνία για θέματα άμυνας και ασφάλειας που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από έναν χρόνο, τόνισε ότι «η Γαλλία στηρίζει πλήρως την Ελλάδα», όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

macron

«Πριν από έναν χρόνο υπογράψαμε ένα σημαντικό σύμφωνο και ενδυναμώσαμε την άμυνα της Ευρώπης. Στηρίζουμε πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με σαφήνεια. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Το επισιτιστικό θέμα είναι πολύ σημαντικό και να αυξηθούν οι ποσότητες που εξάγονται από την Ουκρανία. Η ενέργεια είναι επίσης σημαντική και φαίνεται ότι συμφωνούμε σε πολλά με την Ελλάδα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τις σχέσεις μας και αυτό είναι σημαντικό για την Ανατολική Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την στήριξη που επιδεικνύει στην Ελλάδα και σημείωσε ότι ήδη τα πρώτα Rafale πετούν στους ελληνικούς ουρανούς και οι πρώτες φρεγάτες ναυπηγούνται. «Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, αλλά και οι συμμαχικές σχέσεις μας, καθώς και το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα κρατά την πόρτα κλειστή στις προκλήσεις, αλλά διατηρεί ανοιχτό παράθυρο για διάλογο με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στρεφόμενος προς τον Εμανουέλ Μακρόν: «Μαζί πιο ισχυροί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Πέρυσι το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά στις πυρκαγιές την Ελλάδα. Φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας. Είμαστε ικανοποιημένοι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης λειτουργεί. Η Ελλάδα υποστήριξε μία δυναμική παρέμβαση για την αγορά της ενέργειας. Δρομολογούμε και εμείς τον περιορισμό κατανάλωσης της ενέργειας. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Ρωσίας να μετατρέψει την ενέργεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης. Ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με την Ουκρανία που αμύνεται. Σε καμία περίπτωση να μην νομιμοποιηθεί ένας δεσποτικός αναθεωρητισμός, που θα μπορούσε να μιμηθεί ο κάθε τοπικός ταραχοποιός. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ Μακρόν για τη στήριξή του απέναντι στη στάση της Τουρκίας. Περιμένουμε όσους απειλούν ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ, να έρθουν με το φως της ημέρας. Κρατάμε ανοιχτά το παράθυρο του διαλόγου. Μαζί πιο ισχυροί».

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στην ενεργειακή κρίση και σημείωσαν ότι στην ατζέντα της συνάντησής τους περιλαμβάνεται το θέμα, όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Εξάλλου τους δύο ηγέτες πρόκειται να απασχολήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να θέτει μεταξύ άλλων ζητημάτων το επισιτιστικό.

 

 

Διαφήμιση