Αρχική COVID-19 Έξι απαντήσεις για τα ενισχυτικά εμβόλια κατά της Omicron

Έξι απαντήσεις για τα ενισχυτικά εμβόλια κατά της Omicron

Σύνταξη: ecozen.gr

0
εμβόλιο γρίπης
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες της υγείας πιστεύουν ότι τα πρόσφατα διαμορφωμένα εμβόλια θα προσφέρουν ισχυρότερη προστασία από σοβαρή νόσηση με COVID-19 καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο και το χειμώνα.
Για πρώτη φορά από τότε που κυκλοφόρησαν τα εμβόλια COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2020, έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια που ταιριάζουν με τις πρωτογενείς παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Σε αντίθεση με το αρχικό εμβόλιο, το οποίο στοχεύει στο αρχικό στέλεχος του ιού, τα νέα ενισχυτικά στοχεύουν ειδικά στις παραλλαγές Omicron BA. 4 και BA. 5, οι οποίες είναι πλέον κυρίαρχες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ευθύνονται για τα περισσότερα νέα κρούσματα COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 31 Αυγούστου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση αυτών των ενημερωμένων ενισχυτικών εμβολίων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τα ενέκριναν την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν καθώς η ανοσία που παρέχεται από προηγούμενο εμβολιασμό ή μόλυνση εξασθενεί έναντι αυτών των εξαιρετικά μεταδοτικών εκδόσεων της Omicron. Οι επιστήμονες προβλέπουν αύξηση των λοιμώξεων από COVID-19 το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα νέα εμβόλια που είναι τώρα διαθέσιμα σε όλη την Αμερική -συμπεριλαμβανομένων των λόγων για τους οποίους είναι απαραίτητα, ποιος μπορεί να τα κάνει και πόσο καιρό αναμένεται να προστατεύουν από το COVID-19.

omicron
Εικόνα: South Africa Center for Epidemic Response and Innovation

1. Τι ακριβώς είναι το νέο ενισχυμένο εμβόλιο;

Σε αντίθεση με το αρχικό εμβόλιο COVID-19, η επικαιροποιημένη έκδοση είναι δισθενής, που σημαίνει ότι έχει δύο συστατικά mRNA – ένα από τον προγονικό ιό SARS-CoV-2 και ένα επιπλέον που είναι κοινό και για τους δύο ιούς BA. 4 και BA.5.

Ο στόχος με αυτές τις τροποποιημένες ενισχυτικές ουσίες είναι να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι από COVID-19 που συνδέονται με τις παραλλαγές BA. 4 και BA. 5 ή παρόμοιες παραλλαγές, καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους το φθινόπωρο και το χειμώνα.

2. Γιατί χρειαζόμαστε τα ενισχυμένα εμβόλια;

Καθώς η παραλλαγή Omicron BA. 1 έφτασε στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19. Ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αυξάνονταν, καθώς η νέα παραλλαγή διέφευγε της ανοσίας που παρείχαν τα εμβόλια ή μια προηγούμενη λοίμωξη.

Καθώς ο ιός εξελίχθηκε στις πιο μεταδοτικές και πιο ανοσοκατασταλτικές υποπαραλλαγές Omicron BA. 4 και BA. 5, εμφανίστηκαν επαναμολύνσεις και ξεσπάσματα ακόμη και μεταξύ εκείνων που είχαν ενισχυθεί.

Αν και τα εμβόλια εξακολουθούσαν να προστατεύουν τους ανθρώπους από σοβαρές ασθένειες, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλούνταν από αυτές τις νέες μορφές Omicron.

Επειδή η αλληλουχία των πρωτεϊνών BA. 4 και BA. 5 της αιχμής μοιράζεται πολλές ομοιότητες με την προγονική αιχμή του SARS-CoV-2, τα παλιά ενισχυτικά μπορούν ακόμη να δημιουργήσουν αντισώματα κατά αυτών των υποπαραλλαγών – αλλά τα αποτελέσματά τους είναι περιορισμένα.

3. Ποιος μπορεί να κάνει το ενισχυτικό εμβόλιο;

Προς το παρόν, τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω είναι επιλέξιμα για να λάβουν το εμβόλιο, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την τελευταία φορά που έλαβαν εμβόλιο COVID-19. Για τα άτομα που είχαν πρόσφατη μόλυνση από COVID-19, το CDC συνιστά αναμονή τριών μηνών από την ημερομηνία που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα συμπτώματα ή από την ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος της εξέτασης.

Ο FDA ενέκρινε τη χρήση των νέων ενισχυτικών COVID-19 της Pfizer-BioNTech σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Η νέα αναμνηστική δόση του Moderna μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Με αυτές τις εγκρίσεις, ο FDA ανέστειλε τη χρήση προηγούμενων ενισχυτικών που παρήγαγαν οι εν λόγω εταιρείες σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών.

εμβόλια - ασθένειες

 

Με την εποχή της γρίπης να πλησιάζει, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν εμβόλια γρίπης μαζί με τα εμβόλια COVID-19, αλλά το CDC συνιστά στους νεαρούς ενήλικες άνδρες που έχουν λάβει εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, να περιμένουν τέσσερις εβδομάδες μέχρι να λάβουν το εμβόλιο COVID-19. Αυτό οφείλεται κυρίως σε έναν άγνωστο κίνδυνο σπάνιων καρδιακών παθήσεων που προκύπτουν από τη λήψη του εμβολίου Jynneos κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

4. Θα χρειαστούμε σύντομα και πάλι νέα ενισχυμένα εμβόλια;

Η διάρκεια της προστασίας που παρέχουν αυτά τα ενημερωμένα εμβόλια παραμένει άγνωστη. “Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων – πόσο θα διαρκέσει η ανοσία”, λέει η Kanta Subbarao, διευθυντής της τεχνικής επιτροπής εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. “Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προκαλέσουμε ανθεκτικότητα”.

Αν και τα δισθενή εμβόλια μπορεί να παρέχουν καλύτερη προστασία κατά των BA. 4 και BA. 5, δεν έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού ή τις λοιμώξεις, λέει η ίδια.

Και το πόσο καιρό θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς μπορεί να μοιάζει η επόμενη παραλλαγή και πόσο καλή είναι στο να αποφεύγει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

“Σε αυτό το σημείο, εμβολιάζουμε τους πάντες επειδή θέλουμε να μειώσουμε το βάρος της νόσου και της μετάδοσης”, λέει η Subbarao. Όμως, η φιλοδοξία της επόμενης γενιάς εμβολίων COVID-19, η οποία βρίσκεται στα σκαριά, θα είναι η μείωση των πρωτοφανών λοιμώξεων.

5. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν διαφορετικά δισθενή εμβόλια. Έχει σημασία ποιο εμβόλιο θα πάρετε;

Ο FDA των ΗΠΑ επέλεξε τα BA. 4 και BA. 5 για τα νέα εμβόλια επειδή κυκλοφορούν σήμερα στην Αμερική και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου – σε αντίθεση με το BA. 1. Βάσει πρόσφατων μελετών, επιστήμονες από το FDA πιστεύουν ότι η στόχευση των BA. 4 και BA. 5 μπορεί επίσης να παρέχει πιο ισχυρή προστασία έναντι πολλών προηγούμενων παραλλαγών του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των BA. 1, Delta και Beta.

εμβόλιο κορονοϊός
Εικόνα: pixabay

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, έχει επιτρέψει τη χρήση δισθενών εμβολίων που περιέχουν το προγονικό στέλεχος και το αρχικό στέλεχος BA. 1. Είναι πιθανό η χώρα να στραφεί σε πλάνα που περιλαμβάνουν επίσης BA. 4 και BA. 5. Ωστόσο, η Subbarao υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε από τα δύο εμβόλια θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη ανοσία.

6. Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για αυτά τα εμβόλια;

Ο FDA ενέκρινε τη χρήση διμερών εμβολίων με στόχο το BA. 4/5 με βάση περιορισμένα δεδομένα.

Βασίστηκαν σε πειράματα που διεξήγαγαν η Moderna και η Pfizer-BioNTech σε ποντίκια, τα οποία έδειξαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι των BA. 4 και BA. 5 με τη χρήση του νέου ενισχυτικού έναντι του αρχικού σκευάσματος. Εξετάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους που χρησιμοποίησαν μια έκδοση του εμβολίου με BA. 1, η οποία έδειξε ότι το δισθενές ενισχυτικό δημιούργησε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά του Omicron και όλων των παραλλαγών του SARS-CoV-2 από ό,τι το αρχικό εμβόλιο.

Η προσδοκία είναι ότι οι δισθενείς ενισχυτές BA. 4/5 θα έχουν καλύτερες επιδόσεις.

“Αυτό που δεν ξέρουμε είναι . . . πόσο καλά θα λειτουργήσει αυτό στον πραγματικό κόσμο”, λέει ο John Swartzberg, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Επίσης, παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό αυτές οι τροποποιημένες ενέσεις θα μειώσουν τις επαναμολύνσεις και τις νέες μολύνσεις.

Άλλοι εμπειρογνώμονες, όπως ο Pablo Sanchez, καθηγητής παιδιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, αμφισβήτησαν την απόφαση να προχωρήσουν με τα νέα εμβόλια COVID-19 χωρίς σχετικά δεδομένα από δοκιμές σε ανθρώπους. Ήταν ο μόνος που ψήφισε κατά της σύστασης των επικαιροποιημένων εμβολίων στη συνεδρίαση του CDC.

UNICEF εμβόλια

Η διαδικασία αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ετήσιες αλλαγές στο εμβόλιο της γρίπης, το οποίο δεν απαιτεί κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του, αλλά ο Sanchez λέει: “Δεν πίστευα ότι φτάσαμε εκεί με τα εμβόλια COVID”. Είναι 67 ετών και θα κάνει μια αναμνηστική δόση, αλλά ο Sanchez λέει ότι θα αισθανόταν πιο άνετα να συστήσει το εμβόλιο αν μπορούσε να πει με σιγουριά ότι είναι ασφαλές και όχι ότι είναι πιθανό να είναι ασφαλές.

Ο Swartzberg, από την άλλη πλευρά, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. “Περιέχει ένα κομμάτι του συστατικού του προγονικού στελέχους”, λέει. Στη χειρότερη περίπτωση, θα είναι σαν να χρησιμοποιείται το αρχικό εμβόλιο για να ενισχυθεί ξανά, λέει.

Η αναμονή της απόδειξης, ωστόσο, θα σήμαινε ότι ένα φθινοπωρινό ή χειμερινό κύμα COVID-19 θα μπορούσε να φτάσει χωρίς επικαιροποιημένα εμβόλια, δήλωσε ο επίτροπος του FDA Robert Califf σε συνέντευξη Τύπου.

Τόσο η Modera όσο και η Pfizer-BioNTech διεξάγουν τώρα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των τροποποιημένων ενισχυτικών εμβολίων, αλλά ο Califf ενθαρρύνει όσους έχουν δικαίωμα να κάνουν τα εμβόλιά τους σύντομα.

ΠΗΓΗ: www.nationalgeographic.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Στήριξη Γαλλίας έναντι των τουρκικών απειλών
Επόμενο άρθροΧρόνια κόπωση: Οι συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε