Αρχική Κόσμος Παγκόσμια ανησυχία για τη Βασίλισσα Ελισσάβετ

Παγκόσμια ανησυχία για τη Βασίλισσα Ελισσάβετ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Queen Elizabeth II
Διαφήμιση

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ ότι η 96χρονη βασίλισσα Ελισσάβετ παραμένει στο κάστρο του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, υπό ιατρική παρακολούθηση. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα η οικογένειά της, ακόμη και ο πρίγκιπας Χάρι, έχουν σπεύσει στο πλευρό της, ενώ οι Βρετανοί προσεύχονται για τη βασίλισσά τους.

Τα μηνύματα ηγετών χωρών

Ευχές από τους ηγέτες κρατών για να επανέλθει η βασίλισσα Ελισσάβετ ανακοινώνονται κάθε λεπτό που περνάει στα μέσα μαζικής δικτύωσης.

To tweet του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για την Ελισάβετ:

«Οι σκέψεις μου, και οι σκέψεις των Καναδών όλης της χώρας, είναι με την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αυτή τη στιγμή. Της ευχόμαστε τα καλύτερα και στέλνουμε τις ευχές μας στη βασιλική οικογένεια».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι σκέψεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι με τη βασίλισσα και την οικογένειά της.

Στο Balmoral έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου ,αψηφώντας την έντονη βροχόπτωση, μαζί με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.

Αρκετά μέλη της άμεσης οικογένειας της βασίλισσας βρίσκονται ήδη στο Balmoral για να είναι στο πλευρό της.

Η Αυτού Μεγαλειότης διαμένει στο αγαπημένο της εξοχικό στη Σκωτία από τον Ιούλιο.  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αναφέρεται ότι η βασίλισσα παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση και ότι αισθάνεται άνετα.

liz truss
Λιζ Τρας

Η ενημέρωση της Λιζ Τρας για την υγεία της βασίλισσας

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τα πρώτα δημόσια σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήρθαν με μια… κινητικότητα στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων όταν η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε το πάγωμα των τιμών ενέργειας.

Ήταν ένα σημάδι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή από ό,τι έδειχναν τα προσεκτικά λόγια από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διακοπεί για να ακούσει νέα για την υγεία της βασίλισσας με αυτόν τον τρόπο.

Η πρωθυπουργός είχε ολοκληρώσει τις εισαγωγικές της παρατηρήσεις και καθόταν στο πρώτο έδρανο δίπλα στον υπουργό Οικονομικών, Kwasi Kwarteng. Ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, βρισκόταν στη μέση της απάντησής του.

Αλλά οι βουλευτές αποσπάστηκαν από την εμφάνιση του νέου καγκελάριου του δουκάτου του Λάνκαστερ, Nadhim Zahawi, ο οποίος δεν ήταν στην αίθουσα για την ομιλία της Τρας. Μπήκε στην αίθουσα και στάθηκε ανάμεσα στον Kwarteng και την Τρας για να μιλήσει στην πρωθυπουργό, παραδίδοντάς της ένα σημείωμα, και στη συνέχεια βγήκε και πάλι.

Τι προβλέπει η επιχείρηση «London Bridge is down»

Τα σχέδια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μία επιχείρηση που θα ξεδιπλωθεί υπό την κωδική ονομασία «London Bridge is down» (Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε).

Το 1952, όταν ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε με τον κωδικό «Hyde Park Corner», με στόχο ο όλος χειρισμός της υπόθεσης να γίνει με διακριτικότητα.

Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.

queen elizabeth ii gettyimages 9

Ο γιατρός της βασίλισσας Σερ Χιού Τόμας θα επιβλέπει τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες πιθανότατα θα την επισκεφτούν στενή οικογένεια και φίλοι. Θα ελέγχει την πρόσβαση στο δωμάτιο και θα αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται και ποιες λεπτομέρειες θα παραμείνουν ιδιωτικές.

Ο τίτλος του μονάρχη είναι αυτός που μεταβιβάζεται στον μεγαλύτερο κληρονόμο και τεχνικά η μετάβαση γίνεται τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Όταν συμβεί, ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς και τα αδέρφια του θα του φιλήσουν το χέρι για να του ορκιστούν την πίστη τους.

Πέρα από τα άμεσα μέλη της βασιλικής οικογένεια, η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας θα δημοσιοποιηθεί από τον προσωπικό γραμματέα της, τον Sir Christopher Geidt.

Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη που το 2014 χρίστηκε για δεύτερη φορά ιππότης, εν μέρει για τον ρόλο που ανέλαβε να οργανώσει τη διαδοχή της Ελισάβετ Β’. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και να ενημερώσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

 

Διαφήμιση