Αρχική Κόσμος Πέθανε η βασίλισσα Ελισσάβετ – Η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο

Πέθανε η βασίλισσα Ελισσάβετ – Η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
βασιλισσα Ελισσαβετ
Διαφήμιση

Την τελευταία της πνοή άφησε πριν λίγη ώρα η βασίλισσα Ελισσάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και του κόσμου.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε επισήμως το Ανάκτορο του Μπάκιγκχαμ.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας έφυγε απόψε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών» αναφέρει η ανακοίνωση. Η Ελισάβετ απεβίωσε στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισσάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Διάδοχος στο θρόνο είναι ο γιος της Κάρολος.

Η Ελισσάβετ Β’ ήταν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1952. Το 2015 ξεπέρασε σε χρόνο παραμονής στο θρόνο τη βασίλισσα Βικτωρία κι έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία. Η Ελισάβετ ήταν επίσης επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο και ήταν κόρη του μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ της δυναστείας των Γουίνδσορ και της σκωτσέζας αριστοκράτισσας Κλοντ Μπόους-Λάιον.

Ως πρώτο παιδί ενός νεώτερου γιου του βασιλιά Γεωργίου Ε’, η πριγκίπισσα Ελισσάβετ είχε λίγες πιθανότητες ν’ ανεβεί στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι τη στιγμή που ο θείος της Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε υπέρ του πατέρα της, στις 11 Δεκεμβρίου 1936, οπότε η Ελισάβετ έγινε η διάδοχος του θρόνου.

Η Ελισσάβετ έλαβε κατ’ οίκον μόρφωση κι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, τις ξένες γλώσσες και τη μουσική. Παρά την αντίδραση που συνάντησε από την οικογένειά της και από την κυβέρνηση, εκπαιδεύτηκε στην οδήγηση και συντήρηση μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς, προσφέροντας υπηρεσίες στην πατρίδα της προς τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

πριγκιπας καρολος

Στις 9 Ιουλίου 1947, ο βασιλιάς και η βασίλισσα ανακοίνωσαν τους αρραβώνες της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον μακρινό συγγενή της, τον υποπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού Φίλιπ Μαουντμπάτεν, πρώην πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα. Ο γάμος τους έγινε στο αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947, την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία ο Γεώργιος ΣΤ’ ονόμασε τον γαμπρό του Δούκα του Εδιμβούργου.

 

Το πρώτο παιδί τού ζεύγους, ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948. Ακολούθησαν η πριγκίπισσα Άννα Ελισάβετ Αλίκη Λουίζα (15 Αυγούστου 1950), ο πρίγκιπας Ανδρέας Αλβέρτος Χριστιανός Εδουάρδος (19 Φεβρουαρίου 1960) και ο πρίγκιπας Εδουάρδος Αντώνιος Ριχάρδος Λουδοβίκος (10 Μαρτίου 1964).

Queen ElizabethII

Το 1951 η πριγκίπισσα Ελισάβετ άρχισε να εκπροσωπεί σε διάφορες κρατικές υποθέσεις τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, η υγεία του οποίου είχε κλονιστεί και διαρκώς χειροτέρευε. Μαζί με τον Φίλιππο βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στην Κένυα, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του και την άνοδό της στο θρόνο.

Διαδέχθηκε τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Έκτοτε, το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας της η Ελισάβετ το αφιέρωσε στα επίσημα και εθιμοτυπικά της καθήκοντα, καθώς και σε επίσημες επισκέψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στην τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, η μοναρχία αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις. Το 1992 ήταν το «annus horribilis» (απαίσια χρονιά) για τη βασιλική οικογένεια, όπως είχε παραδεχτεί και η ίδια η Ελισάβετ. Ο πρίγκιπας Κάρολος και η δημοφιλής σύζυγός του Νταϊάνα χώρισαν, όπως και ο πρίγκιπας Ανδρέας και η σύζυγός του Σάρα Φέργκιουσον. Επιπλέον και η πριγκίπισσα Άννα πήρε διαζύγιο και μία πυρκαγιά κατέστρεψε τη βασιλική κατοικία στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

coronation

Τα χρόνια εκείνα η Μεγάλη Βρετανία πάλευε με την οικονομική ύφεση και η δυσαρέσκεια για τον τρόπο ζωής της βασιλικής οικογένειας διαρκώς εντεινόταν. Έτσι, την ίδια χρονιά η Ελισάβετ συμφώνησε με την κυβέρνηση να καταβάλει φόρο για τα προσωπικά της εισοδήματα.

Το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνας (1996) υπέσκαψαν περαιτέρω την υποστήριξη προς τη βρετανική μοναρχία, η οποία θεωρήθηκε από μία σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης ως απαρχαιωμένος θεσμός. Η κριτική εντάθηκε μετά τον αδόκητο θάνατο της δημοφιλούς Νταϊάνας το 1997, όταν η Ελισάβετ αρνήθηκε αρχικά να επιτρέψει να κυματίσει μεσίστια η βρετανική σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του τρέχοντος αιώνα, η βασιλική οικογένεια άρχισε ν’ αποκτά ξανά την αίγλη της. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν ο γάμος του Κάρολου με την αιώνια αγαπημένη του Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς το 2005 και ιδιαίτερα ο γάμος του πρωτότοκου γιου του (και της Νταϊάνας) Γουίλιαμ με την Κάρεν Μίντλεντον, που αποτέλεσε κοσμικό γεγονός πρώτης γραμμής τον Απρίλιο του 2011.

Elizabeth

Τον επόμενο μήνα, η Ελισάβετ ξεπέρασε τον Γεώργιο Γ’ κι έγινε η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, πίσω από τη Βικτώρια, την οποία υπερκέρασε, στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 63 ετών και 216 ημερών στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Αύγουστο του 2017 ο πρίγκιπας Φίλιππος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, ενώ η Ελισάβετ άρχισε να μειώνει τις δικές της επίσημες δραστηριότητες, μεταβιβάζοντας ορισμένα καθήκοντα στον πρίγκιπα Κάρολο και σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το Μάρτιο του 2020 ο μικρότερος γιος του Κάρολου και της Νταϊάνας, πρίγκιπας Χάρι και αμερικανίδα σύζυγός του Μέγκαν, επέλεξαν να εγκαταλείψουν τους βασιλικούς τους ρόλους, προκαλώντας αναταραχή στο παλάτι.

Την ίδια χρονική περίοδο το ενδιαφέρον του κοινού για την Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και εξαιτίας της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του Netflix «Το Στέμμα» («The Crown») με τις Κλερ Φόι και Ολίβια Κόλμαν στο ρόλο της Ελισάβετ.

Τον Απρίλιο του 2021 ή Ελισάβετ έχασε τον σύζυγό της Φίλιππο, για το οποίο είχε πει στην 50ή επέτειο του γάμου τους ότι «ήταν η δύναμη και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια».

 

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2908

Διαφήμιση