Αρχική Ενέργεια ΝΑΤΟ: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά» για τις καταστροφές στους Nordstream

ΝΑΤΟ: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά» για τις καταστροφές στους Nordstream

Σύνταξη: ecozen.gr

0
NATO
Διαφήμιση

«Θα απαντήσουμε αποφασιστικά» όσον αφορά στην εργαλειοποίηση της ενέργειας προειδοποιεί το ΝΑΤΟ με ανακοίνωσή του, χωρίς όμως να κατονομάζει τη Ρωσία. Την ίδια ώρα η Ρωσία γνωστοποίησε ότι οι διαρροές συνέβησαν σε «περιοχή όπου βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ». 

Στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η ζημιά στους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία.

Όλες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς.

Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που διεξάγονται για να διαπιστωθεί η προέλευση της ζημιάς.

Εμείς, ως Σύμμαχοι, έχουμε δεσμευτεί να προετοιμαστούμε, να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε έναντι της καταναγκαστικής χρήσης της ενέργειας (εργαλειοποίηση) και άλλων υβριδικών τακτικών από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση κατά των ζωτικών υποδομών των Συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με ενιαίες και αποφασιστικές απαντήσεις».

 

«Υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ η περιοχή της διαρροής»

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως οι ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γερμανία και που προκάλεσαν διαρροές αερίου ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται «πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσινγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία» όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

«Συνέβησαν στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες, χώρες που είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ», δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live.

ζαχαροβα
Μαρία Ζαχάροβα

Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας επίκειται αφού εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθούσε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη Σουηδία και στη Δανία. Η Ρωσία διαμαρτύρεται συχνά για την αμερικανική επιρροή και την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ευρώπη.

Παρότι κανένας από τους αγωγούς δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροICC Women Hellas : Συνέδριο για τις τάσεις του τουρισμού μετά την πανδημία
Επόμενο άρθροΒιβλική καταστροφή στη Φλόριντα από τον φονικό τυφώνα VIDEO