Αρχική Καταστροφές Ευθύμης Λέκκας: Η ιδιαιτερότητα  των ισχυρών σεισμών στην Ταϊβάν

Ευθύμης Λέκκας: Η ιδιαιτερότητα  των ισχυρών σεισμών στην Ταϊβάν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
DCIM100MEDIADJI 0064.JPG
DCIM100MEDIADJI_0064.JPG
Διαφήμιση

Αποτέλεσμα της έντονης σεισμοτεκτονικής παραμόρφωσης που υφίσταται κατά μήκος του Central Range Fault με διεύθυνση Βορράς – Νότος που διατρέχει το ανατολικό τμήμα της Ταϊβάν είναι η σεισμική ακολουθία με σεισμούς πάνω από 6,5 R.

Η σεισμική ακολουθία θεωρείται συνέχεια των μεγάλων σεισμών του Φεβρουαρίου του 2018 που έγιναν στο βόρειο τμήμα του ρήγματος και είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες καταστροφές.

Όπως τονίζει ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, που έχει μελετήσει σε δύο αποστολές προηγούμενους σεισμούς, το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει πολύ μεγάλες κατακόρυφες επιταχύνσεις λόγω του ανάστροφου χαρακτήρα του, γεγονός το οποίο “εκθεμελιώνει” τα κτίρια, με κίνηση προς τα πάνω, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν πλευρικά.

KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera

Μοτοσικλετιστές εν μέσω κατολίσθησης

Στιγμές τρόμου έζησαν οι πολίτες της Ταϊβάν, από τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε στα νότια της χώρας. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9.44 πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) 86 χιλιόμετρα ανατολικά της περιοχής Γιουτζίνγκ στην Ταϊβάν, ενώ το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1 μέτρου.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ώρα του σεισμού, μοτοσικλετιστές αιφνιδιάζονται από κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή τους από πέτρες και ξεριζωμένα δέντρα.

Έως στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας των μοτοσικλετιστών.

Διαφήμιση