Αρχική Special Topics Βροχή Περσείδων και Υπερπανσέληνος θα μας μαγέψουν Πέμπτη και Παρασκευή

Βροχή Περσείδων και Υπερπανσέληνος θα μας μαγέψουν Πέμπτη και Παρασκευή

Σύνταξη: ecozen.gr

0
περσειδες
Διαφήμιση

Βροχή Περσείδων και Υπερπανσέληνος θα μαγνητίσουν τα βλέμματά μας Πέμπτη και Παρασκευή.  Μια φορά το χρόνο, από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, η Γη περνάει μέσα από έναν κοσμικό σωρό, ο οποίος κατακλύζει τον πλανήτη μας με χιλιάδες μικροσκοπικές διαστημικές πέτρες που δεν είναι μεγαλύτερες από έναν κόκκο άμμου. Ονομάζουμε αυτό το ετήσιο γεγονός βροχή μετεωριτών Περσείδων – ή απλώς Περσείδες.

Φέτος, οι Περσείδες κορυφώνονται τις βραδινές ώρες μεταξύ 11 και 12 Αυγούστου. Δυστυχώς, το γεγονός ότι την ίδια περίπου ώρα υπάρχει Υπερπανσέληνος θα μειώσει την ορατότητα.

Σύμφωνα με τη NASA, μπορεί να δείτε 10-20 μετεωρίτες ανά ώρα κατά τη διάρκεια της αιχμής – από 50 έως 60 ανά ώρα που είναι ορατά σε μια χρονιά χωρίς πανσέληνο.

Παρόλα αυτά, θα μπορέσετε να «πιάσετε» μερικά πεφταστέρια και τις νύχτες που προηγούνται της κορύφωσης της Υπερπανσελήνου.

Πανσέληνος

Οι Περσείδες είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και σταθερές βροχές μετεωριτών του έτους. Συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι, όταν ο πλανήτης μας περνά μέσα από την τεράστια ουρά των συντριμμιών που έριξε ο κομήτης Swift-Tuttle, ο οποίος πλησίασε για τελευταία φορά τη Γη το 1992.

Διαβάστε ακόμα: Απολαύστε την πανσέληνο στο Μουσείο της Ακρόπολης

 

Καθώς η Γη διασχίζει τα παγωμένα, βραχώδη απομεινάρια του κομήτη, μικρά κομμάτια από συντρίμμια πέφτουν μέσα στην ατμόσφαιρά μας, θερμαίνονται πάνω από 1. 650 βαθμούς Κελσίου και διασχίζουν τον ουρανό με ταχύτητα πάνω από 160. 000 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τη NASA.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροσκοπικούς μετεωρίτες καίγονται ολοσχερώς στην ατμόσφαιρα, αν και μερικοί προσγειώνονται στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ενώ οι Περσείδες διαρκούν αρκετές εβδομάδες, το μεγαλύτερο θέαμα αρχίζει όταν η Γη περνάει μέσα από το πυκνότερο τμήμα του νέφους συντριμμιών του κομήτη Swift-Tuttle.

Σε ένα τυπικό έτος, οι παρατηρητές των άστρων μπορούν να περιμένουν να δουν περίπου 60 μετεωρίτες ανά ώρα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της βροχής, σύμφωνα με τη NASA.

Φέτος, ο αριθμός αυτός θα είναι σημαντικά μικρότερος, καθώς η πανσέληνος του Οξύρρυγχου θα καλύψει με το έντονο φως τη βροχή των Περσείδων.

βροχη περσειδων1

Πώς να εξασφαλίσετε σίγουρη ορατότητα

Για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να δείτε την κορύφωση των Περσείδων, μπορείτε να πάτε στο πιο σκοτεινό μέρος που μπορείτε να βρείτε τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου ή μια από τις νύχτες που προηγούνται της κορύφωσης.

Βολευτείτε, καθώς τα μάτια σας μπορεί να χρειαστούν έως και 30 λεπτά για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, και κοιτάξτε βόρεια προς τον αστερισμό του Περσέα, ο οποίος ακολουθεί πίσω από τον φωτεινό αστερισμό της Κασσιόπης σε σχήμα W.

(Οι βροχές μετεωριτών ονομάζονται συνήθως από τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να ακτινοβολούν τα μετεωρίδια – στην προκειμένη περίπτωση, από τον Περσέα. Στην πραγματικότητα, οι μετεωρίτες βρίσκονται στην ατμόσφαιρα )

Πώς ανακάλυψαν τις Περσείδες

Οι άνθρωποι παρακολουθούν τις Περσείδες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το 1862, δύο αστρονόμοι – ο Lewis Swift και ο Horace Tuttle – ανακάλυψαν ανεξάρτητα έναν τεράστιο κομήτη κοντά στη Γη, γνωστό σήμερα ως κομήτη Swift-Tuttle.

Λίγα χρόνια αργότερα, ένας άλλος αστρονόμος συνειδητοποίησε ότι αυτός ο κομήτης παρήγαγε τη βροχή μετεωριτών Περσείδων, σύμφωνα με τη NASA.

Ο κομήτης Swift-Tuttle είναι τεράστιος – για την ακρίβεια, σύμφωνα με τη NASA, είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που είναι γνωστό ότι έχει περάσει επανειλημμένα από τη Γη. Ο πυρήνας του κομήτη (το στερεό, κεντρικό τμήμα του κομήτη, χωριστά από τη φωτεινή λάμψη που τον περιβάλλει) έχει πλάτος περίπου 26 χιλιόμετρα (16 μίλια).

perseides118101
Για λόγους σύγκρισης, ο αστεροειδής Chicxulub που έπληξε τη Γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων είχε διάμετρο μόλις 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια).

Πότε θα βρεθεί σε επικίνδυνη απόσταση από τη Γη

Το Swift-Tuttle περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, πραγματοποιώντας ένα πλήρες πέρασμα κάθε 133 χρόνια. Οι αστρονόμοι υπολόγισαν την τροχιά του τεράστιου διαστημικού βράχου για χιλιάδες χρόνια στο μέλλον και διαπίστωσαν ότι ο κομήτης δεν αποτελεί απειλή σύγκρουσης με τη Γη στην τρέχουσα πορεία του.

Το Swift-Tuttle θα πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά κοντινή πτήση το έτος 3044, σύμφωνα με το Space. com, όταν θα περάσει σε απόσταση ενός εκατομμυρίου μιλίων από τον πλανήτη μας.

Αυτό είναι δραματικά κοντά σε αστρονομικούς όρους – αλλά εξακολουθεί να είναι διπλάσια από τη μέση απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος για την όποια ζωή κατοικεί στη Γη σε 1. 000 χρόνια από τώρα.

ΠΗΓΗ: www.sciencealert.com/

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας “τρυπάει” το Αμπντουλχαμίντ Χαν
Επόμενο άρθροΚικίλιας: Γεμάτα τα ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων-Αφίξεις ρεκόρ ιδιωτικών πτήσεων