Αρχική Ελλάδα Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας “τρυπάει” το Αμπντουλχαμίντ Χαν

Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας “τρυπάει” το Αμπντουλχαμίντ Χαν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αμπντουλχαμιντ χαν γεωτρυπανο
Γεωτρυπανο Αμπντουλχαμίντ χαν
Διαφήμιση

Απογοήτευσε τους Τούρκους οπαδούς της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο Ερντογάν καθώς ανακοίνωσε ότι το σημείο όπου σήμερα ξεκινάει το έργο του το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι εντός των τουρκικών υδάτων.

Όπως είπε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν «το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χλμ από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, στο κοίτασμα Yorukler No. 1, εντός της τουρκικής επικράτειας και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για να γίνουν γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας και Κύπρου λέγοντας στην ομιλία του, ότι «ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που κρατούν τα σχοινιά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Όπως προβλέπεται, εκδόθηκε και η σχετική Navtex για τη δραστηριότητα του Αμπντουλχαμίντ Χαν. Στη Navtex αναφέρεται ότι τα πλοία με τα ονόματα Abdülhamid Han, Hakan İlhan, Kutsi İlhan και Murat İlhan θα δράσουν στο πεδίο Yorukler No. 1 μεταξύ 9 Αυγούστου και 7 Οκτωβρίου.

abdulhamid han in 1

Η Αθήνα από πλευράς της είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθεί με ψυχραιμία όλες τις κινήσεις της Τουρκίας.

Αντιδράσεις από την Τουρκία

Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί, άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» ήταν το πρώτο σχόλιο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Γιαϊτζί.

Σιωπή από Βρυξέλλες

Η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει σχετικά με τη στάση της ΕΕ ότι «οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι ήδη προβληματικές. Στις Βρυξέλλες η δυσαρέσκεια κατά του Ερντογάν φαίνεται εδώ και εβδομάδες να αυξάνεται. Όχι μόνο οι προκλήσεις του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η προσέγγισή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και άλλους αυταρχικούς ηγέτες δείχνουν να εξοργίζουν τους εταίρους».

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει οι εφημερίδα «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά του νατοϊκού εταίρου και υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ θεωρείται απίθανη: Η σημασία της Τουρκίας είναι πλέον πολύ μεγάλη για να υπάρξει μία σκληρή αντίδραση εναντίον της.

Επιπλέον, οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ δεν πρόκειται να συνεδριάσουν ξανά πριν από τα τέλη Αυγούστου. Συνεπώς, πριν από τη συνεδρίαση αυτή δεν αναμένεται καμία ευρωπαϊκή απάντηση στα καμώματα του Ερντογάν.

Ο Τούρκος ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά ότι από τη Δύση έχει το ελεύθερο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιπλέον εντάσεις σε βάρος της ΕΕ τους επόμενους μήνες και πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα του».

Σύμφωνα βέβαια με τους ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη, «οι συζητήσεις σχετικά με τις οχλήσεις Ερντογάν γίνονται μόνο σε κλειστούς κύκλους και αναπαράγονται στην Άγκυρα μέσω χαμηλών διπλωματικών διαύλων.

Δημόσια ωστόσο η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη τηρούν σιγή ιχθύος. Λόγος, ότι μία δημόσια επίπληξη δύσκολα θα προκαλούσε εντυπώσεις στον Τούρκο πρόεδρο – κάτι το οποίο θα υπογράμμιζε με τη σειρά του πόσο ανίσχυρες είναι οι Βρυξέλλες».

ΠΗΓΗ: DW

Διαφήμιση