Αρχική Ελλάδα Άγνωστη η κατεύθυνση του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» – Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος

Άγνωστη η κατεύθυνση του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» – Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
γεωτρυπανο τουρκια
Διαφήμιση

Σηκώνει άγκυρα σήμερα το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο  «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ξεκινώντας επίσημα τις εργασίες του για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελλάδα και η Κύπρος για το ενδεχόμενο προκλήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς καθώς δεν είναι γνωστό σε ποια περιοχή θα βρεθεί το τουρκικό γεωτρύπανο.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανάλογα με το σημείο που θα επιλέξει η Τουρκία να κάνει γεώτρηση, θα δείξει και τη διάθεσή της για το μέγεθος της έντασης που θέλει να προκαλέσει στις σχέσεις της όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα με την ΕΕ και τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας κατά την έναρξη της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα.

Ερντογάν
Ερντογάν Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανέναν να προβεί σε πρωτοβουλίες και πράξεις στις ζώνες δικαιοδοσίας μας και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον» δήλωσε ο Ερντογάν στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις διεκδικήσεις της.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «η ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ο πρώτος καρπός των επίμονων προσπαθειών μας στον τομέα της ενέργειας. Όσοι μας κατηγορούν ότι έχουμε αυταπάτες, ότι λειτουργούμε τυχοδιωκτικά, ότι σπαταλάμε τους πόρους της χώρας για άλλη μια φορά βρέθηκαν σε αμηχανία με αυτή την ιστορική ανακάλυψη».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της».

tsavousoglou Τσαβούσογλου
Τσαβούσογλου

Το πλωτό γεωτρύπανο την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε μικρή έξοδο από το λιμάνι κάνοντας κύκλους ανοιχτά του λιμανιού Τάσουτζου, με πολύ μικρή ταχύτητα. Το πλωτό γεωτρύπανο συνοδευόταν από ένα σκάφος υποστήριξης και ένα ρυμουλκό καθ΄όλη τη διάρκεια και μέχρι να επιστρέψει και πάλι στην προβλήτα του λιμανιού του Τάσουτζου.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Το σενάριο που μπορεί να κορυφώσει την ένταση καθώς θα αποτελέσει ευθεία πρόκληση – αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι η πορεία του γεωτρύπανου να είναι ίδια με εκείνη του Ουρούτς Ρέις. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι οι λιγότερες σε σχέση με τα άλλα δύο σενάρια που επικρατούν για το ταξίδι του «Αμπντουλχαμίντ Χαν».

Τα άλλα σενάρια αφορούν το ενδεχόμενο το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να κινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, όπως το οικόπεδο 6 για το οποίο υπάρχουν και πληροφορίες περί εντοπισμού μεγάλου κοιτάσματος, είτε να κινηθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Κερύνεια.

Διαφήμιση