Αρχική Διάστημα Το James Webb εντόπισε το πιο μακρινό άστρο στο σύμπαν

Το James Webb εντόπισε το πιο μακρινό άστρο στο σύμπαν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
earender
Διαφήμιση

Λίγο πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα μεγάλο μπλε άστρο φώτισε το πρώιμο σύμπαν. Σε αμέτρητα έτη φωτός του διαστελλόμενου διαστήματος, το φως αυτό έλαμψε, μετατρεπόμενο σε σκιά όπου συνάντησε σκόνη και βράχους.

Ό,τι λίγο απέμεινε από αυτά τα αρχαία φωτόνια παραμορφώθηκε από την ανάπτυξη του ίδιου του διαστήματος, στρεβλώνοντας και κάμπτοντας καθώς περνούσε από τα πηγάδια βαρύτητας των ενδιάμεσων άστρων και γαλαξιών.

Τελικά, νωρίτερα φέτος, μέρος αυτού του φωτός έπεσε στο φακό ενός τηλεσκοπίου που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από έναν μικρό, γεμάτο νερό πλανήτη, δίνοντάς μας μια ματιά σε ένα πραγματικά αρχαίο αστέρι.

Οι εικόνες που παρείχε το Hubble ήταν εξαιρετικές. Αλλά οι επιστήμονες που το είδαν είπαν ότι αυτό το φως ήταν αρκετά ιδιαίτερο ώστε να χρησιμοποιήσουν ένα διαφορετικό τηλεσκόπιο για να το δουν από κοντά.

Με κωδικό WHL0137-LS, αν και πιο γνωστό από το τολκινικό του όνομα Earendel, το αστέρι κατέχει τώρα το ρεκόρ για το παλαιότερο και πιο μακρινό αστέρι που είχαμε ποτέ την τύχη να δούμε.
Έτσι, στις 30 Ιουλίου 2022, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε την προσοχή του στη γωνία του ουρανού που κυριαρχείται από τον αστερισμό Cetus, όπου εθεάθη για τελευταία φορά αυτό το αμυδρό, στριμμένο τόξο αρχαίου ηλιακού φωτός.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την πρώτη εικόνα του JWST του Earendel, του πιο μακρινού γνωστού άστρου στο σύμπαν μας, που έχει μεγεθυνθεί από ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών».

Οι αμυδρές ακτίνες του είναι τόσο καμπυλωμένες, τόσο λεπτές και τεντωμένες, που είναι δύσκολο να πούμε πολλά για το αντικείμενο που τις δημιούργησε. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι ο Earendel είναι πιθανώς θερμός και μεγάλος – κάπου μεταξύ 50 και 100 ηλιακών μαζών.

james webb astro

Αυτό τον καθιστά πιθανό να καεί γρηγορότερα και να σβήσει σε έναν υπερκαινοφανή αστέρα μόλις εκατομμύρια χρόνια μετά την πρώτη σπίθα της ζωής του.

«Μπορείτε να δείτε το Earendel καθώς το σμήνος WHL0137-08, στο κέντρο της εικόνας, το φακελώνει! Εδώ είναι μια μεγέθυνση στο ίδιο το αστέρι! Μείνετε συντονισμένοι για ενημέρωση από την επιστημονική ομάδα!»

Αναφλεγόμενο περίπου 900 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, είναι απίθανο να ανήκει στα πρώτα αστέρια του Σύμπαντος, αν και εμφανίστηκε σε μια εποχή που τα βαρύτερα στοιχεία ήταν κάπως σπάνια.

Ό,τι περισσότερο μπορούμε να μάθουμε από το φάσμα του θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα. Με το JWST ικανό να διακρίνει λεπτομέρειες που δεν μπορεί να διακρίνει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, οι αστρονόμοι ίσως σύντομα να είναι σε θέση να συλλέξουν μερικά ακόμη στοιχεία για αυτόν τον νέο κάτοχο του ρεκόρ.

Το κουρασμένο φως του Earendel ταξίδεψε τόσο μακριά για να φτάσει εδώ. Ό,τι κι αν έχει να πει, είμαστε σίγουροι ότι αξίζει να περιμένετε λίγο ακόμα για να το ακούσετε.

 

 

Διαφήμιση