Αρχική Υγεία - Διατροφή Πιείτε τσάι για να ζήσετε περισσότερο

Πιείτε τσάι για να ζήσετε περισσότερο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κοπέλα - τσάι - καφές - ρόφημα
Εικόνα: UNSPLASH/Sincerely Media
Διαφήμιση

Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, του εντέρου και του εγκεφάλου.
Μπορεί να έχει πέσει σε δυσμένεια μεταξύ των millennials που αγαπούν τον καφέ – αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Μια μελέτη σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν έως και 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Υπάρχουν και καλά νέα αν είστε λάτρεις του γλυκού – η προστατευτική επίδραση παρέμεινε ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έβαζαν ζάχαρη, παρά τα όσα λέγονται για τη σχέση της ζάχαρης με την κακή υγεία.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι από τα πιο ολοκληρωμένα, επειδή έγιναν σε Βρετανούς που αγαπούν το τσάι, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ασία.

Τσάι

Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που συνδέονται με:

  • τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς,
  • του εντέρου και του εγκεφάλου,
  • με χαμηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης,
  • αρτηριακής πίεσης και
  • σακχάρου στο αίμα.Οι Βρετανοί καταναλώνουν συνολικά 100 εκατομμύρια καφέδες την ημέρα, αλλά η ζήτηση, ιδίως μεταξύ των νέων, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, οι πωλήσεις καφέ ήταν υπερδιπλάσιες από εκείνες του τσαγιού, με αύξηση 10% σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο λίρες, σύμφωνα με τους αναλυτές λιανικής Kantar.

Έρευνα σε μισό εκατομμύριο Βρετανούς

Η τελευταία μελέτη, η οποία διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, βασίστηκε σε δεδομένα από περίπου 500. 000 άτομα της βρετανικής βιοτράπεζας.

Το 85% των ανδρών και των γυναικών, ηλικίας 40 έως 69 ετών, ανέφεραν ότι έπιναν τακτικά τσάι.

Μεταξύ αυτών, περίπου εννέα στους 10 δήλωσαν ότι καταναλώνουν κυρίως μαύρο τσάι. Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που διεξήχθησαν από το 2006 έως το 2010 και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν επί μία δεκαετία.

Σε σύγκριση με τους μη πότες, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έπιναν δύο ή περισσότερες μπύρες κάθε μέρα είχαν 9 έως 13% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν σε αυτό το διάστημα.

Ο μειωμένος κίνδυνος παρέμεινε ανεξάρτητα από τα γονίδια των ατόμων ή από το αν τους άρεσε το τσάι τους με γάλα. Επίσης, δεν είχε σημασία αν τους άρεσε το τσάι τους ζεστό ή κρύο.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα -που δημοσιεύονται στο περιοδικό Annals of Internal Medicine– υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολλών ποσοτήτων τσαγιού μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Η μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει ότι το τσάι ευθύνεται για τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και όχι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής.

Πράσινο Τσάι Κολομβία

Ωστόσο, ο καθηγητής Fernando Artalejo, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας που δεν συμμετείχε στη μελέτη, περιέγραψε την έρευνα ως “σημαντική πρόοδο στον τομέα”.

Είπε ότι οι περισσότερες μελέτες είχαν γίνει στην Ασία, όπου το πράσινο τσάι είναι πιο δημοφιλές, και οι λίγες στη Δύση ήταν “μικρές σε μέγεθος και ασαφείς στα αποτελέσματά τους”.

“Το άρθρο αυτό δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού σχετίζεται με μια μέτρια μείωση της συνολικής θνησιμότητας και, ιδιαίτερα, της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε διάστημα 10 ετών σε έναν μεσήλικα, κυρίως λευκό, ενήλικο γενικό πληθυσμό”, δήλωσε ο καθηγητής Artalejo, από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Επίσης τόνισε ότι : “Θα πρέπει να γίνουν μελέτες με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της κατανάλωσης τσαγιού με την πάροδο του χρόνου και να συγκριθεί η θνησιμότητα όσων δεν καταναλώνουν τσάι σε σταθερή βάση με εκείνη όσων έχουν αρχίσει να καταναλώνουν τσάι ή έχουν αυξήσει την κατανάλωσή τους με την πάροδο του χρόνου και όσων πίνουν τσάι για χρόνια”.

τσάι
Εικόνα: UNSPLASH/Miti

Η δράση του τσαγιού

Το τσάι είναι μια πλούσια πηγή υγιεινών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες και αυτές δρουν ως βοήθεια για τον έλεγχο των βλαβερών επιδράσεων των μορίων που βλάπτουν τα κύτταρα στο σώμα.

Αυτές οι προστατευτικές δράσεις έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της άνοιας.

Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, της οστικής πυκνότητας και της ψυχικής ευεξίας και θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου.

Μια μελέτη του 2020 από Αυστραλούς ερευνητές διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 10 έως 20%.

Μέρος του λόγου για τον οποίο αυτές οι πολυφαινόλες μειώνουν ή απομακρύνουν τις καρδιακές παθήσεις είναι ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των αρτηριών, διευρύνοντας τις βασικές αρτηρίες και μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Η καφεΐνη στο τσάι θεωρείται επίσης ότι διεγείρει την απελευθέρωση πεπτικών ορμονών που διατηρούν το έντερο υγιές.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση