Αρχική COVID-19 Η long COVID πλήττει υγεία και εργασία – Απολύουν ασθενείς που υποφέρουν...

Η long COVID πλήττει υγεία και εργασία – Απολύουν ασθενείς που υποφέρουν από το σύνδρομο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
άγχος γραφείο
Διαφήμιση

Το σύνδρομο long COVID ταλαιπωρεί έναν στους οκτώ ασθενείς σύμφωνα με δημοσίευση μελέτης στο Lancet που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, με επίμονη συμπτωματολογία που διαρκεί 3 μήνες.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά ασθενών που εμφανίζουν long COVID είναι ακόμα μεγαλύτερα με τα συμπτώματα να διαρκούν ακόμα και έναν χρόνο μετά τη νόσηση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους ασθενείς να χάσουν την εργασία τους καθώς η συμπτωματολογία του συνδρόμου είναι ευρεία και καθιστά αδύνατον να μπορέσουν να προσέλθουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Σίμο Μεταλλίδη.  

vihas Covid unsplash
Annie Spratt / unsplash

Ο κ. Μεταλλίδης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ είπε ότι μεταξύ των 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν νοσήσει στη χώρα μας, long COVID παρουσιάζει το 15% – 20% των ασθενών.

Δεδομένης της επίδρασης της νόσησης σε πολλά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού όπως

 • γενική συμπτωματολογία,
 • συμπτώματα από το αναπνευστικό,
 • συμπτώματα από τη νευρο-ψυχιατρική σφαίρα,
 • και καρδιαγγειακό,
 • ενδοκρινείς αδένες κλπ,

απαιτούνται εξειδικευμένοι Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων όπως συνοψίζουν καθηγητές του ΕΚΠΑ με βάση τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet.

longCovid1

Πιέζεται το σύστημα υγείας λόγω long Covid

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Νικολέττα Ροβίνα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Γιώργος Δημόπουλος (Καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης και κάνουν λόγο για πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας κάθε χώρας για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα καθώς οι απόλυτοι αριθμοί ανθρώπων με long COVID είναι πολύ αυξημένοι συνολικά.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η μεγάλη αυτή μελέτη αναφέρει τη φύση και τον επιπολασμό των συμπτωμάτων μετά την COVID-19, διορθώνοντας για συμπτώματα που υπήρχαν πριν και λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική των συμπτωμάτων στον πληθυσμό χωρίς μόλυνση από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

longCovid

Η έρευνα

Συγκεκριμένα, στην Ολλανδική μελέτη σε 76.422 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 54 έτη, 61% γυναίκες) συμπλήρωσαν συνολικά 883.973 ερωτηματολόγια. Από αυτούς, 4.231 συμμετέχοντες είχαν COVID-19 και αντιστοιχίστηκαν με 8.462 υγιείς μάρτυρες.

Επίμονα συμπτώματα σε συμμετέχοντες θετικούς για COVID-19 στις 90 με 150 ημέρες μετά την COVID-19 σε σύγκριση με πριν και σε σύγκριση με τους μάρτυρες περιλάμβαναν:

 • πόνο στο στήθος,
 • δυσκολία στην αναπνοή,
 • πόνο κατά την αναπνοή,
 • μυαλγίες,
 • ανοσμία,
 • μυρμήγκιασμα άκρων,
 • αίσθημα βάρους στον τράχηλο (λαιμό),
 • αίσθηση ζέστης και κρύου εναλλάξ,
 • βαριά χέρια ή πόδια 
 • γενική κόπωση

Μέσα από βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων και με τη χρήση ερωτηματολογίων καταγράφηκε η σοβαρότητα σωματικών συμπτωμάτων πριν και μετά από COVID-19 σε συμμετέχοντες που μολύνθηκαν και έγινε σύγκριση με άτομα τα οποία δεν μολύνθηκαν ίδιας ηλικίας και φύλου.

Σε ποσοστό 12,7% των ασθενών, αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να αποδοθούν αποκλειστικά στην COVID-19, καθώς 381 (21,4%) από 1.782 θετικούς συμμετέχοντες έναντι 361 (8,7%) από 4.130 αρνητικούς μάρτυρες είχε τουλάχιστον ένα από αυτά τα βασικά συμπτώματα σημαντικά αυξημένο σε τουλάχιστον μέτρια βαρύτητα στις 90 με 150 ημέρες μετά τη διάγνωση.

κοπωση
H κόπωση είναι μια από τις παρενέργειες της νόσησης από Covid-19. pexels/ron lach

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους νόσησαν

Τα πιο κοινά συμπτώματα της long COVID σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη αφορούν σε κόπωση, προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη, απώλεια γεύσης και όσφρησης, δύσπνοια, στομαχόπονο, ζάλη, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη.

Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της long Covid έχει καταγραφεί κυρίως σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό. Παρ’ όλα αυτά, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή την κατηγορία.

Τα συμπτώματα κυρίως είναι ήπια και διαχειρίσιμα, αλλά έχει διαπιστωθεί ανοσμία – αγευσία ως και για ολόκληρο χρόνο, είπε ο καθηγητής. Άλλα συμπτώματα είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, κεφαλαλγίες, κόπωση.

Δεν προβλέπονται άδειες ασθενείας

Η Long Covid είναι νέο νόσημα και διεθνώς αναζητείται φόρμουλα, καθώς δεν προβλέπονται εργασιακά άδειες αποκατάστασης ή ανάρρωσης, ενώ νοσούντες έχασαν ήδη τη δουλειά τους, λόγω της μειωμένης απόδοσης, τόνισε ο κ. Μεταλλίδης.

Ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι το long-Covid προκαλείται από ιικά σωματίδια που παραμένουν στον οργανισμό και μετά το τέλος της οξείας φάσης της νόσου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προκαλείται από μια προϋπάρχουσα αυτοάνοση διαταραχή ή ίσως από ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επανήλθε σωστά μετά από μια προηγούμενη ασθένεια.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκθεση Συνηγόρου του Πολίτη για την ενεργειακή κρίση – Τι προτείνει
Επόμενο άρθροCosta Navarino : «Democracy and Happiness Weekend»