Αρχική Ζώα Η «κάθοδος» των καφέ μεδουσών – Γιατί δεν πρέπει να τις βγάζετε...

Η «κάθοδος» των καφέ μεδουσών – Γιατί δεν πρέπει να τις βγάζετε από τη θάλασσα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
καφε μεδουσα
Διαφήμιση

Την «κάθοδο» των καφέ μεδουσών κατέγραψαν σε βίντεο όσοι βρέθηκαν χθες στη γέφυρα της Χαλκίδας. Η πορεία που ακολούθησαν ήταν από τον Βόρειο Ευβοϊκό στο Νότιο Ευβοϊκό, παρασυρόμενες από την παλίρροια. Οι καφέ μέδουσες γνωστές και ως σαλούφες ή «τηγανητό αυγό» που η επιστημονική ονομασία τους είναι «Cotylorhiza tuberculata» είναι ακίνδυνες για τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία σε ευαίσθητους οργανισμούς. Όποιος δεν φοβάται μπορεί να κολυμπήσει δίπλα τους, ακόμα και να τις αγγίξει χωρίς να πάθει κάτι.

Τα κύρια χαρακτηριστικά 

Οι καφέ μέδουσες ή αλλιώς σαλούφες (Mediterranean Jelly-Fried Egg Jellyfish) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα οργανισμών του ζωοπλαγκτού που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες και ζουν σε όλα τα βάθη. Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα.

Έχουν ακτινική συμμετρία και διάμετρο περίπου 40 cm. Η «ομπρέλα» της είναι επίπεδη, εκτός από το κέντρο, όπου προεξέχει ένας σχηματισμός που θυμίζει καφέ αυγό. Το κάθε πλοκάμι καλύπτεται με κύτταρα, που καλούνται κνιδοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά υπάρχουν και στο στόμα τους.

Η συμπεριφορά τους

Οι πιο πολλές μέδουσες χρησιμοποιούν τα κύτταρα αυτά για εξασφάλιση τροφής και για άμυνα. Άλλες δεν έχουν καθόλου πλοκάμια. Έχουν πολλά μικρά μάτια στο κωδωνοειδές σώμα τους, που τις επιτρέπει να έχουν όραση 360 μοιρών. Κολυμπούν πολύ αργά, καθώς δεν έχουν υδροδυναμικό σώμα.

Γι’ αυτό κινούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ώστε να δημιουργούν ρεύματα, αναγκάζοντας τη λεία τους να φτάσει στα πλοκάμια τους. Η κίνηση αυτή γίνεται ρυθμικά με άνοιγμα και κλείσιμο του σώματός τους που μοιάζει με καμπάνα.

μεδουσες

Γιατί δεν πρέπει να τις βγάζουμε από τη θάλασσα

Οι λόγοι που δεν πρέπει να βγάζουμε τις καφέ μέδουσες στην ακτή είναι πολύ σημαντικοί :

  • Ο κύριος λόγος είναι ότι λειτουργούν ως φίλτρο και διατηρούν την τροφική αλυσίδα στον βυθό. Καθαρίζουν το πλαγκτόν και προσφέρουν προστασία στον γόνο των ψαριών.
  • Αν βγάλουμε έξω στην παραλία τις μέδουσες αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα μετά από λίγη ώρα εξαιτίας της ζέστης. Άρα, είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.
  • Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη. Παρ’ όλα αυτά όταν εκπληρώσουν τον σκοπό για τον οποίο μεταφέρθηκαν στην ακτή θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα- 15Αύγουστος με βροχές
Επόμενο άρθροΥποβρύχιο ρομπότ στον καθαρισμό βυθού στην Αλλόνησο